Вівторок 19 бер. 2024
Діяльність Вінницької ОО ВЕЛ 2008 рік

Вінницькою обласною організацією ВЕЛ спільно з управлінням культури та туризму Вінницької ОДА та Вінницьким державним педагогічним університетом імені Михайла Коцюбинського розроблено положення про конкурс створення емблеми і слогана «Вінниччина туристична» для учнів шкіл та студентів навчальних закладів І-IV рівня акредитації. Метою конкурсу є популяризація серед учнівської та студентської молоді туристичних можливостей Вінницької області; розроблення оригінальної туристичної емблеми Вінниччини та салогану; підвищення рівня поінформованості молоді про туристичний та рекреаційний потенціал рідного краю.

Стадницьке сміттєзвалище пожежа внаслідок самозайманняЧлени Вінницької ОО ВЕЛ вже багато років займаються розв’язанням ситуації, яка склалася навколо Стадницького сміттєзвалища – об’єкт куди звозять ТПВ з м. Вінниці та прилеглих сіл. Громадськість Вінниччини за підтримки обласної організації ВЕЛ ведуть боротьбу за закриття цього сміттєзвалищ та недопущення його подальшого функціонування.

6 липня 2008 року 200 представників громадськості з семи прилеглих до полігону населених пунктів (Мала і Велика Стадниця, Приборівка, Коханівка, Сосонка, Малі Крушлинці, Сиваківці) заблокували на 10 днів рух сміттєвозів. В результаті цих дій ТПВ вивозились за 50–70 км (м. Немирів, Бар, Хмільник). Громадськість вимагала негайного закриття й рекультивації Стадницького полігону. Тому комунальне господарство м. Вінниці терміново розробило проектну документацію на рекультивацію Стадницького полігону, кошторисна вартість якого становила 36 млн грн.

Ставок фільтрату поблизу Стадницького сміттєзвалища

Ставок фільтрату поблизу Стадницького сміттєзвалища

Сьогодні експлуатація сміттєзвалища ТПВ обласного центру продовжується, незважаючи на спільне рішення санепідемстанції та екологічної інспекції Вінницького району від 11 серпня 1994 року № 31 щодо заборони експлуатації полігону та рішення екологічної інспекції від 16 травня 2003 року № 1 про тимчасове обмеження діяльності цього об’єкта.

Для поліпшення екологічної ситуації, що пов’язана з Стадницьким сміттєзвалищем (яке вичерпало свій ресурс), необхідно виділити нову земельну ділянку для захоронення ТПВ. Тому управління комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради розробило «Містобудівне обґрунтування визначення можливості використання земельної ділянки для будівництва сміттєпереробного заводу та створення комплексу знешкодження побутових відходів на території Людавської сільської ради (за межами населеного пункту) Жмеринського району Вінницької області».

Експерти Вінницької О ВЕЛ провели детальну екологічну експертизу цієї документації згідно з нормативно-правовими актами. Було створено робочу групу з вивчення питання щодо законності передачі земельної ділянки, оформлення містобудівного обґрунтування для будівництва сміттєпереробного заводу та створення комплексу зі знешкодження побутових відходів на території Людавської сільської ради Жмеринського району.

Проводилося опитування мешканців Вінницького та Хмільницького району щодо проблеми твердих побутових відходів (сміття) та поводження з ними, розроблені анкети-опитувальники.

3Проведена благодійна акція «Я допомагаю природі», зібрані кошти були направлені на будівництво вольєрів для бездомних тварин.

Чечельницький РО Вінницької ОО ВЕЛ проводить пропагандистську діяльність в рамках акції «Амброзія – небезпечна рослина»: відбулися зустріч з представниками місцевої влади, санепідстанцією, лікарями, населенням для обговорення шляхів вирішення проблеми з розповсюдження небезпечної рослини.

Вінницька ОО ВЕЛорганізувала та провела наступні заходи: екологічні уроки з реабілітаційним соціально психологічним центром «Обрій» (для дітей, що мають функціональні обмеження); упорядкування прибережної зони біля
р. Сабаров; виховні заходи у школах та дитячих садках.

P6161899 1Вінницька організація ВЕЛ плідно співпрацює з органами державної влади, а саме: Вінницька ОДА та обласна Рада, управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій обл., управління молоді та спорту ОДА (проведення фестивалю екологічної творчості «Свіжий вітер», конкурсу «Свій голос я віддаю на захист природи»), регіональна екологічна інспекція, природоохоронна прокуратура, обласна станція дитячого та юнацького туризму, інститут удосконалення працівників освіти, обласний, міський, районні відділи народної освіти, навчальні заклади різних форм власності, міські, районні, селищні Ради.

Чечельницький РО ВЕЛ проводить акцію «Амброзія – небезпечна рослина». Акцію «Нове життя джерел» провели Соколівський, Михайлівський, Височанський СО ВЕЛ, Оратівський, Теплицький, Калинівський РО ВЕЛ. Акцію «Жовте листя» проводять Вінницький МО, Барський МО, Хмільницький РО ВЕЛ. Прибирають парки, сквери, прибудинкові території. Закликають населення не спалювати листя; досліджують прибережні території малих річок м. Вінниці (Південний Буг, Вишенька, П’ятничанка, Тяжилівка, Вінничка) визначають показники якості води та вплив на них господарської діяльності. Прибирають території, розчистили джерела.

Правління Вінницької ОО ВЕЛ спрямовує увагу на молодь, залучаючи до лав ВЕЛ студентів, молодих викладачів і науковців, учителів та старшокласників. Саме вони повинні формувати новий громадський підхід до розв’язання екологічних проблем Волині.

Вінницька ОО ВЕЛ співпрацює з газетами: «Вінницькі Відомості», «Місто», «Вінниччина», «Життєві обрії», «Слово педагога».

За звітний період було видано інформаційно-просвітницькі буклети «Хижі птахи Вінниччини», «Ви маєте право це знати», «Генетично модифіковані організми: ризики та загрози», плакати «Планета потребує твого захисту».