Вівторок 19 бер. 2024
Звіт про роботу ВЕЛ у 2003 році

Звіт про роботу осередків Всеукраїнської екологічної ліги за 2003 рік

Волинська обласна організація ВЕЛ

Представники Волинської ОО ВЕЛ брали участь у науковій конференції "Екологія людини і довкілля". Зусиллями Волинської ОО ВЕЛ видано методичні вказівки "Екологія людини".

Активісти обласної організації брали участь у прес-конференції на Волинському телебаченні, присвяченій екологічним проблемам. Про заходи велівців друкують газети "Волинь" та "Волинський вісник".

Волинська ОО ВЕЛ активно підтримала акції: "Посади своє дерево", "Первоцвіт". Екологами проведено репатріацію рідкісних видів рослин, екологічне обстеження поствійськового об'єкту у села В.Дивлин та аеродрому у м. Дубно, а також екологічні рейди на території Шацького району. Проведено на регіональному рівні акцію "Наша вулиця".

Перейти до файлів *.pdf

Вінницька обласна організація ВЕЛ

До Дня довкілля та Дня Землі вінницькі екологи висадили дерева на острові "Фестивальний", прибрали шкільні подвір'я, провели круглий стіл "Екологічні проблеми міста та області", організували громадські слухання, присвячені екологічним проблемам, в центрі міста демонструвалася виставка-стенд. Ліговцями було започатковано закладання алеї "Єдність".

Члени обласної організації взяли активну участь у всеукраїнських акціях "Збережи ялинку"(конкурси, бесіди); "Первоцвіт"; у конкурсах "Мій голос я віддаю на захист природи", "Екосвіт очима художника". Активістами проведено анкетування мешканців м. Вінниці щодо оцінки екологічного стану міста. Відкрито школу молодого еколога "ЕКОС", постійно проводиться робота з дитячим екологічним театром (ЗОШ № 15).

Представники Вінницької ОО ВЕЛ спільно з міською екологічною інспекцією та журналістами обласного державного телебачення провели рейди по вивченню місць стихійних сміттєзвалищ.

Члени Чечельницького РО ВЕЛв рамках акції "Первоцвіт" організували конкурс листівок, вікторини, свята квітів, провели тренінг "Оцінка стану довкілля та визначення проблем".

Велівцями Калинівського РО ВЕЛ в рамках акції "Посади своє дерево" висаджено 25000 садженців дуба, 12500 вільхи, 1500 берези, 1000 ялини, 70 кущів. В ході акції "Первоцвіт" членами організації складено карти-схеми місць зростання первоцвітів в окремих населених пунктах.

Дніпропетровська обласна організація ВЕЛ

Дніпропетровська ОО ВЕЛ підготовила та подала до міськвиконкому План розвитку та благоустрою заказника "Лівобережний". На засіданні Наукової Ради науковцями області розглянуто пропозиції щодо регіональної програми охорони довкілля на період до 2010 року.

Члени П'ятихатського РО ВЕЛстворили та облаштували кабінет "Екологія та здоров'я". До 60-річчя визволення міста П'ятихатки від фашистських загарбників проведена акція "Посади своє дерево", облаштовано територію міського парку та сквер жертв голодомору. Роботу велівців висвітлює газета "Злагода".

Донецька обласна організація ВЕЛ

Члени Донецької ОО ВЕЛ брали участь у засіданнях Громадської Ради при Держуправлінні екоресурсів у Донецькій області з екологічних проблем клімату, парламентських слуханнях з проблем підтоплення, Українсько-Британському семінарі-презентації спільного проекту з питань національних парків України, всеукраїнській конференції "Взаємодія школи та громадських екологічних організацій".

Донецька обласна організація взяла активну участь у акції "Збережи ялинку". У конкурсі "Замість ялинки - зимовий букет" взяло участь 13 шкіл міста Донецька. Проводилися бесіди, радіозвернення, лекції, конкурси віршів, плакатів та малюнків. До акції "Первоцвіт" розроблені листівки, буклети, проводилися рейди у місцях продажу ранньоквітучих квітів.

Активісти Макіївської МО ВЕЛспільно з ДАІ перевірили 5 місць з продажу ялинок.

В ході акції "Первоцвіт" екологами конфісковані букети у продавців підсніжників.

Представники Макіївської МО ВЕЛвзяли участь у тренінгу для екологічних громадських організацій України, який був організований Нідерландською фундацією "Мільйоконтакт-ОстЄвропа". Розглядалися питання екологічної освіти, екоправа, екологічного інформування.

Житомирська обласна організація ВЕЛ

Членами Наукової Ради підготовлено до друку рукопис книжки "Червона книга Житомирщини". Члени НМЦ "Екологічні ініціативи" обладнали криницю с.Дениші Житомирського району. Діти Житомирщини взяли активну участь в конкурсі "Мій голос я віддаю на захист природи".

Члени Бердичівської РО ВЕЛ провели екологічний місячник, в якому взяли участь всі школи району.

Представники Житомирської ОО ВЕЛ беруть активну участь у засіданнях Громадської Ради при Держуправлінні екоресурсів.

Закарпатська обласна організація ВЕЛ

Члени Закарпатської ОО ВЕЛ брали участь у міжнародному семінарі "Передача технологій по захисту водойм, які відносяться до промислових об'єктів у Румунії, Молдові та Україні".

Активістами-велівцями проведено перевірку Рахівської картонної фабрики, Великобичківського лісокомбінату та Хустської нафтобази. У ході перевірки було надано рекомендації щодо охорони водойм, що значаться неподалік цих потенційно небезпечних об'єктів.

Членами Закарпатської обласної організації ВЕЛ здійснено сходження на гору Говерлу. Метою було не тільки сходження, а і проведення акції "За екологічне благополуччя Говерли": прибрано сміття. Спільно з Ужгородською державною територіальною екологічною інспекцією проведені перевірки дотримання технології будівництва та дотримання природоохоронного законодавства на Ужгородському полігоні твердих побутових відходів. Спільно з Держуправлінням екобезпеки провели операцію "Пилорама" з питань дотримання природоохоронного законодавства на деревообробних підприємствах області. 42 лісопильні рами та цехи закрито за порушення законодавства.

Члени організації брали участь у другому етапі загальноукраїнської акції "Чисте повітря".

Велівці Воловецького та Свалявського районів взяли участь у розчистці русла ріки Латориця від нафти, що потрапила у воду після аварії нафтопроводу "Дружба".

Спільно з Закарпатською обласною організацією ВДС "Екологічна варта" проведено виставку-конкурс "На крилах бабиного літа".

Члени Закарпатської МО ВЕЛзаймалися вивченням стану забруднення атмосферного повітря в м. Ужгороді. На вулицях міста можна побачити машину з написом "Контроль атмосферного повітря". Це пересувна лабораторія, яка виїжджає у будь-яку точку Закарпаття і проводить виміри. Екологи пропонують вирішити питання розвантаження повітряного простору обласного центру так: по-перше, спорудити підземні переходи, по-друге, застосувати "зелену хвилю" – це такий режим світлофорів, при якому автомобілі їхали б без зупинки з одного кінця міста в інший.

Луганська обласна організація ВЕЛ

До Міжнародного Дня охорони навколишнього середовища Луганською ОО ВЕЛ проведено екологічні десанти. У червні пройшла екологічна експедиція по малим річкам "Лугань-2003", а в серпні – ІV еколого-краєзнавча експедиція "Сіверський Донець 2003". Було організовано фестиваль екологічних театрів "Свіжий вітер". Члени Луганської ОО ВЕЛ брали участь у фотовиставці, присвяченій 250-річчю Слов'яносербії.

В цьому році, в рамках проекту "Парк тисячоліть", на Луганщині закладено 3 парки, 7 алей, 1 фруктовий сад. Висаджено більш ніж 1200 фруктових та декоративних дерев та кущів у різних містах та районних центрах Луганської області.

Полтавська обласна організація ВЕЛ

Члени Кременчуцької МО ВЕЛ активно взяли участь у підготовці та проведенні всеукраїнського семінару "Законодавча база функціонування регіональних ландшафтних парків". Для учасників семінару було організовано екскурсійний огляд території регіонального ландшафтного парку "Кременчуцькі плавні".

Cумська обласна організація ВЕЛ

ЧлениСумської ОО ВЕЛактивно підтримали всеукраїнські акції "Первоцвіт" (розповсюджували листівки, вели роз'яснювальну роботу серед населення, проводили рейди); "Наша допомога птахам" (підгодовували пташок, розвішували шпаківні у парках); конкурс "Мій голос я віддаю на захист природи".

Було організовано регіональні заходи: "Блакитне вікно", "Геть сміття з нашого міста", конкурс "Поведінка людини в природі", "Свято зустрічі птахів". Активістами проводився моніторинг по ареалу поширення білого лелеки. Організовано конкурси "Поле чудес", "Рослини, що охороняються".

Тернопільська обласна організація ВЕЛ

Члени Тернопільської ОО ВЕЛ активно взяли участь у підготовці та проведенні всеукраїнської науково-практичної конференції "Довкілля та здоров'я".

Тернопільські екологи звернулися до міського голови з вимогою припинити будівництво на березі ставу розважально-відпочинкового комплексу "Аквапарк".

Члени Бережанської МО ВЕЛорганізували та провели громадські слухання з питаньекологічних проблем Бережан.

Велівці цього літа приділили багато уваги оздоровленню дітей та молоді Бережан та організували для них екологічні тури до гідро-орнітологічного заказника "Кашталівка", змагання з спортивного орієнтування і екотуризму, поїздку до Батилиману. Було організовано еколого-краєзнавчу експедицію по річках Раївській, Нараївці, Іква та Горинь, до заповіднику "Медобори".

Харківська обласна організація ВЕЛ

Члени Харківської ОО ВЕЛ взяли активну участь у підготовці всеукраїнської науково-практичної конференції "Взаємодія школи та громадських екологічних організацій у вихованні ціннісного ставлення школярів до природи", у 5-й Всеєвропейській конференції міністрів охорони навколишнього природного середовища, Еко-форумі, конференції екологічної громадськості.

У травні-червні харківчани активно включилися у підготовку та проведення  ХІ Міжнародної науково-технічної конференції "Екологія та здоров'я людини. Охорона водного та повітряного басейнів. Утилізація відходів". Були проведені громадські слухання.

У червні було велівцями організовано роботу польового дитячого навчально-тренінгового центру.

Члени обласної організації ВЕЛ взяли активну участь у конкурсі "Замість ялинки-зимовий букет", акції "Допомога птахам", " Посади своє дерево", "Нове життя джерел". Екологами проведено екологічні заходи в рамках обласного двомісячника "Зелена весна -2003".

Велівці разом з представниками інших екологічних громадських організацій виступили з пропозицією до автомобілістів міста Харкова залишити на добу особисті машини та пересісти на громадський транспорт або велосипеди.

Харківські ліговці беруть участь у засіданнях обласного штабу громадських інспекторів. Роботу Харківської обласної організації ВЕЛ висвітлює обласне телебачення (програма "Сьогодення", "Новини"), газета "Сільські новини".

Валківський РО ВЕЛ.Під час акції "Первоцвіт" вартівці та ліговці осередку обстежували територію, на якій знайшли популяцію крокуса сітчатого. Проводили роботу по пересадці крокусів з балок у більш безпечні місця. Юні вартівці знайшли нові місця, де мешкають бобри.

Хмельницька обласна організація ВЕЛ

Хмельницькою ОО ВЕЛ проведено фестиваль екологічної творчості "Свіжий вітер-2003". У квітні спільно з міським управлінням освіти взято участь у проведенні заходів до Дня Землі.

Напередодні Чорнобильської катастрофи провели акцію "Ліхтарики надії". Велівцями прибрано прибережні смуги річок Плоскої та Південний Буг.

Восени члени Хмельницької ОО ВЕЛ звернулися до мешканців міста із закликом не спалювати опале листя на території міста і в листівках, які поширюють серед людей, пояснюють шкідливість та наслідки спалювання.

Чернівецька обласна організація ВЕЛ

Члени Чернівецької ОО ВЕЛ та НДП брали участь у круглому столі "Перспективи розвитку екологічної ситуації в м. Чернівці", який проводила міська рада і внесли пропозицію щодо розробки проекту по впорядкуванню правого берегу річки Прут.

У січні, в рамках акції "Збережи ялинку", проведено конкурс на кращий зимовий букет. Членами Вижницької РО ВЕЛ проводився збір річних саджанців смереки та ялиці для подальшої висадки у малозаліснених місцях.

У березні пройшов конкурс молодих дизайнерів, на якому була представлена номінація "Екологічна мода". Переможці нагороджені дипломами від Чернівецької ОО ВЕЛ.

У Центральному виставковому залі м. Чернівці було організовано виставку екоплакатів, малюнків та фоторобіт . Найкращі роботи відзначені дипломами.

У вересні спільно з Чернівецьким національним університетом ім. Ю.Федьковича проведено Чаргаффські читання, на яких розглянуті питання нетрадиційних підходів до екологічної освіти та просвіти у сільських школах.

Черкаська обласна організація ВЕЛ

Черкаською ОО ВЕЛ продовжується робота над проектом Програми "Чисте місто". Проводяться рейди-перевірки екологонебезпечних об'єктів міста. Налагоджена робота по висвітленню природоохоронних заходів черкащан на телебаченні, в газетах "Нова Доба", "Черкаський край", "Місто"; члени ОО ВЕЛ брали участь у прямому ефірі в передачі "Ранкова кава".

Молоді художники Черкащини  взяли активну участь у конкурсі "Екосвіт очима художника".

Роботи учасників конкурсу "Мій голос я віддаю на захист природи" було відзначено дипломами.

Члени Смілянського МО ВЕЛпідтримали акцію "Первоцвіт", конкурс "Мій голос я віддаю на захист природи", до Дня довкілля провели заходи у школах міста по облаштуванню територій. До Дня охорони навколишнього природного середовища було організовано прибирання прибережних смуг річки Тясмин.

Київська міська організація ВЕЛ

Члени КМО ВЕЛ брали участь у парламентських слуханнях "Проблеми підтоплення та паводки на території України", семінарах у Верховній Раді України з питань підтоплення територій України, семінарі-тренінгу при Київраді. Представники КМО ВЕЛ постійно брали участь у роботі Громадської Ради при Держуправлінні екоресурсів в м. Києві.

У березні члени КМО ВЕЛ активно підтримали всеукраїнську акцію "Первоцвіт". Були організовані виставки, конкурси та рейди у загальноосвітніх закладах. У квітні пройшов міський конкурс екологічних театрів "Свіжий вітер". До Дня довкілля та Всесвітнього Дня Землі у м. Києві пройшли екологічні десанти, виставки живопису, продовжувалася робота у парку "Позняки", облаштовувалася територія Національного заповідника "Софія Київська".

Влітку члени КМО ВЕЛ брали участь у конкурсі "Найкращий квітник", у вересні у школах Києва пройшов урок екологічних знань.

Севастопольська міська організація ВЕЛ

Севастопольська МО ВЕЛ спільно з Тернопільською ОО ВЕЛ у січні провели біологічний тренінг з учнями.

Проходили засідання "Зеленої вітальні". Члени Севастопольської ліги брали участь у акції "До чистих джерел".

Спільно з Державним управлінням екології та природних ресурсів в м. Севастополі велівці проводять облік зелених насаджень міста.

В рамках акції "Первоцвіт" міська організація провела конкурс творів і плакатів та здійснила моніторинг чисельності популяції підсніжника складчастого в урочищі А   лсу. 

Переглянути файли у *.pdf

1) План;

2) Звіт.