Вівторок 19 бер. 2024
Діяльність Волинської обласної організації ВЕЛ 2016 рік

ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ

«Поводження з відходами в Україні»

Діяльність по прибиранню відходів проводилась у вигляді періодичних акцій навчальних закладів області протягом двох місяців. Загальна кількість учасників акції перевищила тисячу осіб.

Vol photo 2

Прибирання території на березі озера (с.Осівці)

На громадській раді 11.10.16 року обговорювались проблеми будівництва сміттєпереробного заводу в  с. Брище та екологічні наслідки цього будівництва. А вже 27.10.16 р. на центральному сміттєзвалищі зібралися кілька десятків мешканців сіл Сирники, Моташівка, Рокині та Брище: вони протестували проти будівництва сміттєпереробного заводу, одним з елементів якого запланована утилізаційна піч. Люди занепокоєні забрудненням повітря та грунтових вод, які пов’язані з будівництвом заводу. Активісти-екологи виступили за проведення екологічної експертизи проекту.

Семінар з організації екологічних заходів щодо поводження з відходами провів 10.03.16 р. у Луцькому екологічному центрі Лотоцький О.В. На заході були присутні понад 50 слухачів – (учителів м. Луцьк і Луцького району).

Діяльність щодо захисту та підтримки
об’єктів природно-заповідного фонду України

Активістами Волинської ОО ВЕЛ завершено та подано проект створення Національного природного парку «Західне Побужжя», згідно з яким готується проект грантової програми за участю польської сторони на тему «Західне Побужжя – чисте довкілля на україно-польському кордоні».

Семінар з проблеми збереження та відтворення волинських лісів провів у Шацькому лісовому коледжі Ковш В.С. (30.03.16, близько 70 слухачів). Після семінару була проведена екскурсія по дендропарку коледжу, де зібрана велика кількість унікальних деревно-чагарникових видів. 

Регіональні тижні «Екологічних знань»

Тижні екологічних знань проводились членами Волинської обласної організації ВЕЛ у Ківерцівському та Шацькому районах області, під час яких було задіяно 84 та 68 учнів місцевих шкіл. 

Семінар з екологічного виховання молоді провела у Ківерцівському натуралістичному центрі Стецькович А.Ф. (18.04.16, 38 слухачів). Тоді ж слухачами разом із вчителями було висаджено на подвір’ї центру групу дубових та ясеневих саджанців.

Окремі виїзди щодо екологічної тематики виконувались правлінням ВОО у м. Ковель 14.04.16 (близько сотні учнів), м. Нововолинськ 28.04.16 (28 дітей) та у м. Горохів 21.09.16 (понад 50 учнів) з учнями старших класів місцевих шкіл.

НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКА РОБОТА

Проведено науковий семінар «Географічні особливості рекреаційно-туристичних ресурсів Полісся регіону» 06.04.2016 р. (організатор – Сушик О.Г., 32 учасники).

Участь у науково-практичній конференції «Перспективи розвитку сільського та екологічного туризму в Україні». – Зб.тез І Міжнар.н-п конф. 20-21.05.16. – Березне-Рівне. Доповідь і публікація В.Терлецького «Глобалізація та перспективи розвитку екологічного туризму в Україні».

Участь у науково-практичній конференції «Молодь: освіта, наука, духовність». Тези доп.ХІІІ  Всеукр.н.конф. ст. і м.вч. 12-14.04.2016. – К.: УУ, 2016. Доповідь і публікація В.Терлецького «Оцінка природних ресурсів як складова програми збалансованого розвитку».

Підготовлено та надіслано 12 молодіжних проектів екологічного спрямування на щорічний конкурс «Актуальні проблеми навчання та виховання молоді» та «Молодь: освіта, наука, духовність» (Київ, МУРоЛ «Україна»).

Опубліковано в «Екологічному віснику» (2016 № 1 (95) статтю «Не дамо красти бурштин!» (Лотоцький О.В., Сушик О.Г., Терлецький В.К.).

Участь у науково-практичній конференції «Збереження біологічного і ландшафтного різноманіття як складова екологічного та патріотичного виховання населення України». – Мат.н.-пр.конф. Святогірськ, 7-8липня 2016. Доповідь і публікація В.Терлецького «Першочергові завдання активізації екологічної мережі».

19 жовтня члени Волинської ОО ВЕЛ та екологи інших організацій, дизайнери, журналісти, програмісти, інженери з досвідом роботи, а також працівники місцевих ІТ-компаній разом з представниками громадських екологічних організацій Луцька взяли участь у роботі Хакатону. Марафон відбувся в обласній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки. Учасники заходу мали можливість придумати, напрацювати та втілити цікаві та оригінальні ідеї, які мають вирішити локальні екологічні проблеми, зокрема, проблеми енергозбереження, озеленення міста, екологічної освіти та екологізації суспільства.

 

ПРАКТИЧНІ ПРИРОДООХОРОННІ АКЦІЇ 

Лютий – березень щорічна всеукраїнська акція «Первоцвіт»

В акції протягом двох місяців  брали участь всі районні осередки обласної організації. Загальна кількість учасників становить більше 100 осіб. Однак у Луцьку та в Ковелі мали проблеми з організацією спільних студентсько-поліцейських патрулювань.

Березень-травень – Акція «Прибери планету»

Протягом 21.03.16-29.05.16 було здійснено заходи по прибиранню території переважно в населених пунктах області та у пришляхових смугах. Акцію широко рекламували у засобах ЗМІ.

Щорічна всеукраїнська акція «Посади своє дерево»

В акції «Посади своє дерево»взяли участь 172 члени Волинської ОО ВЕЛ у всіх районах області. Найбільш активно вона проходила на території смт Шацьк, де активістами ВЕЛ було засаджено 1,5 га лісокультурної площі.

В рамках акції «Амброзія – небезпечна рослина» члени Волинської ОО ВЕЛ виявили 2 нових локалітети поширення амброзії в околицях м. Луцьк. Ці матеріали передано працівникам санітарно-епідеміологічної служби. 

 

СПІВПРАЦЯ З ОРГАНАМИ ВЛАДИ 

Голова ВОО Терлецький В.К. брав участь у роботі громадських рад (при УЕПР та ЕІ) з висвітленням діяльності ВЕЛ по погодженням дії ВОО з іншими громадськими екологічними організаціями. Громадська рада працювала за річним планом і постійно підтримувала зв'язок з місцевими та державними органами влади. Збори Громадської ради проводилися раз на квартал.

На зборах в обласному управлінні освіти 16.03.16 р. обговорювались перспективи екологізації навчання та створення спільної програми наскрізного (ступеневого) екологічного навчання. Обговорювалась навчальна програма з екології у середніх школах. Зокрема, було відмічено її низький просвітницький рівень.

 

РОБОТА З ДІТЬМИ ТА МОЛОДДЮ

Відбулось вітання дітей з концертом і видачею шапочок і шарфів, наданих ПРООН, у школі-пансіонаті для неповносправних (с. Крупа Луцького р-ну).

Vol photo 3Виїзний майстер-клас із студентами до музею бджільництва відбувся 08.11.16 р. У майстер-класі брали участь 12 студентів. Їм демонстрували вулики для бджіл різних конструкцій, пасічний реманент, місцеві народні ремесла села Баїв. Пізніше 09.11.16 р. майстер-клас було продовжено у «Медовій хаті» у м. Луцьк. Тут слухачі ознайомились із продуктами бджільництва, їхніми цінними харчовими та цілющими властивостями.  Зрозуміло, що тут же відбулась і дегустація продуктів бджільництва й що саме ця частина майстер-класу найбільше сподобалась молоді. Адже продукти бджільництва і здоровий спосіб життя – поняття нерозривні.

Семінар з організації екологічних заходів щодо утилізації відходів провів у Луцькому екологічному центрі Лотоцький О.В. (10.03.16, понад 50 слухачів – учителів м. Луцьк і Луцького району).

Семінар з екологічного виховання молоді провела у Ківерцівському натуралістичному центрі Стецькович А.Ф. (18.04.16 р., 38 слухачів). Тоді ж слухачами разом із вчителями було висаджено на подвір’ї центру групу дубових та ясеневих саджанців.

Семінар з організації природоохоронних заходів у школі провела Кудрик В.В. (05.04.16 р., 34 слухачі Луцької гімназії №3). Обговорювались проблеми збереження зелених насаджень та екологічної етики серед шкільної молоді, демонструвався фільм за матеріалами Шацького НПП та НПП «Цуманська Пуща».

Vol photo 4

Посадка лісових культур (с.Осівці Камінь-Каширського р-ну)

Бібліотеці для юнацтва передано 34 випуски екологічних брошур і книжок, отриманих у ВЕЛ.

Підготовлено навчальні посібники: «Основи екології», «Екологічний туризм», «Рекреаційне лісокористування» для публікації.

Розроблено нові навчальні курси «Екологічна безпека в туризмі» та «Туристичне краєзнавство» відповідно до вимог ступеневої екологічної освіти для публікації.

РОБОТА ЗІ ЗМІ

Vol photo 1З учителями та студентами Луцька та Луцького району організовано 02.11.16 р.  екскурсію до Звірівського мисливського господарства. На екскурсію було запрошено представників місцевих ЗМІ, тому вона широко висвітлена на радіо, в газетах і по телебаченню. В екскурсії брали участь 56 вчителів і студентів. Тема екскурсії: збереження рідкісних і цінних видів лісових тварин на Волині. Йшлося про зубрів, оленів, козуль тощо.

 

ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ

Видано матеріали наукового семінару «Географічні особливості рекреаційно-туристичних ресурсів Полісся», який відбувся в Луцькому інституті розвитку людини» 06.04.2016 р.

Підготовлено навчальні посібники: «Основи екології», «Екологічний туризм», «Рекреаційне лісокористування» для публікації.

Розроблено нові навчальні курси «Екологічна безпека в туризмі» та «Туристичне краєзнавство» відповідно до вимог ступеневої екологічної освіти для публікації.

 

У грудні 2016 року активісти Волинської обласної організації ВЕЛ організували свято у двох обласних дитячих закладах і привезли теплі подарунки – флісові шапки і шарфики, надані Програмою розвитку ООН в Україні.

shapochky Vol 1

10 грудня вони відвідали школу для неповносправних дітей у с. Крупа. Тут наших активістів-екологів уже добре знають, бо щороку разом із викладачами Луцького інституту розвитку людини вони відвідують цей заклад. Цього разу ми приготували дітям великий концерт і захоплюючі змагання. У концерті брали участь студенти інституту, які є членами Волинської обласної організації ВЕЛ. Вони співали, танцювали та організовували малечу на виконання різних фізичних вправ, нагороджуючи переможців солодощами та пам’ятними дарунками. У складі делегації екологів були голова ВОО В. Терлецький, голова «Екологічних ініціатив» В. Кирилюк, член правління Ю. Андрійчук.

shapochky Vol 2

Інший навчальний заклад, відвіданий на свято Миколая 13 грудня – початкова середня школа у с. Баїв. Сюди наші активісти (В.Терлецький, О.Сушик і В.Лотоцький) приїхали із подарунками-шапочками, а волинські пасічники, які були ініціаторами щорічного привітання місцевих дітей (О.Дмитрук, А.Шотік, І.Душак), привезли із собою смачні та поживні продукти бджільництва. У цьому селі свого часу був створений і активно функціонує музей бджільництва. Його колекції часто використовують у своїх заходах й активісти-екологи з метою популяризації давніх пасічничих традицій. Цей музей зараз добре знаний і за межами Волинської області.

shapochky Vol 3

На урочистому заході до дня Святого Миколая діти показали гостям захоплюючу виставу, в якій брали участь усі присутні. А після неї були виступи учнів: співи, танці, читання віршів та жартівливих сценок. Зрозуміло, що всі виступаючі та слухачі пізніше відвідали медові страви і були нагороджені сувенірами, а також шапочками и шарфами.