Вівторок 19 бер. 2024
Діяльність Черкаської обласної організації ВЕЛ 2009 рік

8 квітня відбулося розширене спільне засідання правління Черкаської ОО ВЕЛ на тему «Харчова безпека. Генетично модифіковані організми в харчових продуктах» в приміщенні Черкаського державного технологічного університету. В засіданні взяли участь фахівці з Національного університету харчових технологій (м. Київ), Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Черкаській області, головного управління охорони здоров`я та медицини катастроф, обласної та міської СЕС; обласного управління у справах захисту прав споживачів, обласної державної насіннєвої інспекції, ДП «Черкасистандартметрологія», Черкаського обласного центру здоров`я та керівники громадських організацій екологічного та медичного спрямування.

Черкаська ОО ВЕЛ активно опікується проблемою щодо забруднення р. Золотоношка, було підготовлено та направлено лист-запит на міжрайонну природоохоронну прокуратуру щодо стану очисних споруд ВАТ «Веста», яке скидає в річку неочищені стоки.

Обласна організація виступила співорганізатором науково-практичного семінару «Технологічні особливості охорони, збереження та лікування багатовікового історичного дерева “Дуба Максима Залізняка”», який відбувся 26-27 жовтня в м. Чигирині. В програмі семінару передбачалося виступи, екскурсії (по музею Б. Хмельницького, в с. Субботів, по Холодному Яру), практичне заняття біля Дуба Максима Залізняка.

Вже кілька років активісти Черкаської ОО ВЕЛ намагаються не допустити будівництво та запуск в експлуатацію АЗС в зелених зонах м. Черкаси. Черкаська обласна та міська організації ВЕЛ цілеспрямовано протягом 2009 року займалися вирішенням проблеми з недопущення підписання дозволів на експлуатацію в м. Черкаси двох АЗС. Голові Черкаської міської організації ВЕЛ Н. І. Свояк навіть вдалося на апеляційному засіданні Господарського суду в м. Києві висловити думку громадськості щодо вказаного питання, але на жаль поки що рішення йдуть не на користь громади м. Черкаси.

Члени Черкаської ОО ВЕЛ активно працювали в рамках акції «Первоцвіт» (березня-квітня) разом зі студентами біологічного факультету ЧНУ ім. Б. Хмельницького, членами НМЦ «Екологічні ініціативи». 2 квітня в рамках акції «Збереження первоцвіти» провели засідання дискусійного клубу на тему збереження первоцвітів, розвісили по всіх корпусах Черкаського державного технологічного університету агітаційні газети.

До Дня довкілля та в рамках весняної толоки озеленення та благоустрою Черкаською ООта МО ВЕЛ разом з Черкаською організацією НМЦ «Екологічні ініціативи» та осередками ВДС «Екологічна варта» були проведені наступні заходи:

–  22 березня в Черкаському обласному виробничому управлінні меліорації і водного господарства відзначили Всесвітній день водних ресурсів проведенням засідання круглого столу з залученням ЗМІ, представників громадських організацій та обласних органів влади, зокрема, Державної екологічної інспекції, Державного управління охорони навколишнього природного середовища, Управління земельних ресурсів, Головного управління сільського господарства та продовольства та ін. з подальшим показом на регіональному телеканалі «Рось»;

–  26 березня Свояк Н. І., голова Черкаського МО ВЕЛ взяла участь як представник від громадських організацій в засіданні дискусійного клубу в академії банківської справи Національного банку України (м. Київ) з доповіддю «Вода як квінтесенція життя».

–  22 квітня відзначено Всесвітній День Землі прибиранням на лісній галявині біля с. Мошни.

Активно члени Черкаської ОО ВЕЛ долучилися і до проведення заходів, присвячених акції «Прибери планету». Члени ОО ВЕЛ, НМЦ «Екологічні ініціативи» (голова організації О. С. Галушка) прибирали територію Холодного Яру від сміття, залишеного туристами. Крім цього учасники акції почистили територію безпосередньо біля величного дуба Максима Залізняка та навкруги Монастирського озера. В результаті прибирання було зібрано понад 90 мішків зі сміттям.

В рамках акції «Нове життя джерел» студенти Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького та Черкаського державного технологічного університету − члени обласної організації НМЦ «Екологічні ініціативи», члени Черкаської ОО ВЕЛ розчистили та привели до ладу джерело на території Холодного Яру.

Черкаська ОО ВЕЛ успішно співпрацює з органами державної влади, іншими громадськими організаціями. 8 квітня було проведене спільне засідання Громадської ради при Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Черкаській області та правління Всеукраїнської екологічної ліги на тему: «Харчова безпека. Генетично модифіковані організми в харчових продуктах».

Щосереди о 16-00 в приміщенні Черкаського державного технологічного університету проводилися засідання Громадської ради при державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Черкаській області, членами якої є голови Черкаської обласної (Н. М. Фоміна) та міської (Н. І. Свояк) організацій ВЕЛ. На засіданнях розглядалися можливості співпраці громадськості з органами влади у вирішенні екологічних проблем сучасності.

При підтримці управління у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської облдержадміністрації Черкаської ОО ВЕЛ організовує та проводить конкурс світлин «В об’єктиві рідний край».

Активно обласна організація ВЕЛ співпрацює з Черкаською обласної організацією Українського товариства охорони природи.

Черкаськіактивісти проводили регіональні природоохоронні заходи: акцію «Прибери своє місто», екологічні рейди по пляжах м. Черкаси, акцію «Жовте листя». Для акції «Жовте листя» був виданий буклет «Не спалюйте листя!» за сприяння Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Черкаській області.

Одним з напрямків роботи Черкаської ОО ВЕЛ є проведення обласного конкурсу світлин «В об’єктиві рідний край». В цьому році на конкурсі було представлено понад 1400 світлин. За результатами конкурсу була організована виставка в м. Черкаси, а також постійно діюча експозиція в мережі Інтернет (www.mrc.ck.ua), роботи, які брали участь у виставці увійшли до каталогу, а конкурсанти отримали дипломи учасника виставки. Переможці були нагороджені грамотами та подарунками. Захід висвітлювався в обласних ЗМІ.

Черкаська МО ВЕЛ проводить велику інформаційно-просвітницьку роботу. 2 лютого в обласному Будинку природи відбулося оголошення підсумків міського екологічного конкурсу «Черкаси – дім, в якому я живу». Організаторами конкурси є Черкаський МО ВЕЛ, Черкаська обласна організація Українського товариства природи, КП «Черкасиводоканал», управління освіти міськвиконкому. В конкурсі, який тривав протягом 2008 р. взяли участь 150 учасників з 7 загальноосвітніх навчальних закладів міста Черкаси: це ЗНЗ №№7, 12, 17, 26, 30, 34, Перша міська гімназія та екологічний клуб «Девясил».

Члени МО постійно проводять тематичні дискусійні клуби:

24 березня – присвячений Дню боротьби з туберкульозом, відбувся перегляд відео про небезпечну хворобу;

24 квітня – присвячений Всесвітньому дню без тютюну, проведені лекції, бесіди щодо негативного впливу паління на здоров’я людини і стан навколишнього середовища, був показаний фільм про згубну звичку.

Члени Корсунь-Шевченківського РО ВЕЛ постійно здійснюють контроль діяльності еколого-небезпечних об’єктів району та тих, що можуть до них відноситись. Так, вже не перший рік районна організація веде боротьбу за чистоту річки Рось, куди скидається стічні води з багатьох промислових підприємств (Набутівський цукровий завод, Стеблівська фабрика). В квітні за настирливим намаганнями ВЕЛ підняти щит Корсунь-Шевченківської ГЕС і частково промито річку Рось. Ця процедура до кінця 2009 р. зняла проблему погіршення якості води в річці та міському водогоні, покращилась її прозорість та в цілому екологічна ситуація району. Але, орендатор ГЕС – ЗЕА «Новосвіт» передчасно закрив щит, що не дозволило повністю здійснити операцію по промиванню, у зв’язку з цим члени районної організації ВЕЛ направили претензійного листа до Мінприроди та облдержадміністрації.

Організація здійснює моніторинг стан рівня води в р. Рось. Виявлено не один факт зниження його рівня та різкі скиди води через турбіни ГЕС. Ця інформація передавалася в Басейнове управління річки Росі (Біла Церква). Такі перепади води у Корсунському водосховищі та відсутність раптового її скиду через щити греблі негативно впливають на санітарно-екологічний стан річки.

У жовтня спільно з басейновим управлінням річки Рось (Біла Церква) Районна організація ВЕЛ провела екологічну експедиція по річці. В ній взяло участь близько 20 осіб, внаслідок якої обстежено береги річки (їх стан, джерела забруднення, наявність сміття тощо), виявлено 11 джерел та 2 струмки. Про все складено акти та направлені до Басейнового управління, яке відповідно надіслало рекомендаційні листи та попередження до відповідних сільських рад та підприємствам.

Проведено моніторинг будівництва в селі Петрушки інкубатора на 32 млн курчат. В процесі моніторингу виявлені окремі суттєві порушення, зокрема нормативні відстані до житла, порядку оголошення в ЗМІ про наміри будівництва, відсутність документації та висновки екологічної експертизи на викиди. Про це було повідомлено органам влади району, облекоінспекцію, облСЕС та обласну природоохоронну прокуратуру. Облекоінспекція та облСЕС тимчасово призупинили будівництво. Члени Корсунь-Шевченківської РО ВЕЛ поставили вимогу пред’явити проекту документацію для громадської екологічної експертизи.

У січні-травні при фінансовій підтримці Корсунь-Шевченківської міськради проведено дитячий екологічний конкурс на кращий малюнок, вірш з висвітлення питань про природу. У конкурсі взяло участь близько 60 робіт, учасникам конкурсу вручено премій на загальну суму 4 тис. грн.

У червні видано буклет «Княжа криниця», комплекс якої був збудований районною організацією ВЕЛ в минулому році на березі р. Рось. За підсумками республіканського конкурсу 2009 р. по відновленню джерел Корсунь-Шевченківська РО ВЕЛ зайняла 3-тє місце і отримала Почесну грамоту і грошову премію.

У вересні в районному Будинку культури Корсунь-Шевченківська РО ВЕЛ за участю науковців з Києва, Черкас, органів влади району провела теоретично-наукову конференцію з питань ГМО. Цей захід був широко висвітлений в районній пресі.

Районна організація ВЕЛ веде активне листування з різними установами органів влади: Міністерством охорони навколишнього природного середовища України (щодо проведення комплексної екологічної експертизи проекту будівництва металургійного заводу в м. Білій Церкві, виділення фінансової допомоги для здійснення робіт по спорудженню свердловини і водогону від села Драбівка до Корсунь-Шевченківського, як альтернативного джерела забезпечення міста питною водою, та на реконструкцію міських каналізаційних очисних споруд), Комітетом Верховної ради України з питань екологічної політики, Міністерством освіти і науки України (щодо включення уроку екології до навчальних програм шкіл і спеціальних навчальних закладів), Генпрокуратурою (про порушення законодавства при будівництві металургійного заводу в Білій Церкві).

У серпні на міському Мартанському ставу Корсунь-Шевченківська РО ВЕЛ організувала змагання рибалок-любителів по лову рибу. Під час заходу виступив голова організації з питанням про необхідність бережливого ставлення до водойм і рибних запасів.

Широко була розповсюджена інформація про вихід з друку Екологічної енциклопедії з метою організації її закупівлі для бібліотек району. За звітній період в районній та обласній пресі Корсунь-Швеченківською РО ВЕЛ було розміщено близько 20 статей з різних питань, тісно співпрацює з редакціями газет «Корсунь», «Сільські вісті».

Черкаська ОО ВЕЛ провела V обласну молодіжну науково-практичну конференцію «Регіональні екологічні проблеми Черкащини в контексті переходу до збалансованого розвитку України» (24 грудня). В роботі конференції брали участь більше 50 осіб. Це були студенти та викладачі Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького та Черкаського державного технологічного університету, а також школярі міста Черкаси.

IMG 152913-16 квітня були проведені Дні студентської науки, де студенти-екологи представляли наукові роботи з екологічної оцінки найбільших підприємств-забруднювачів міста і області, екологічного моніторингу та ін. Пленарне засідання було прикрашене виступом екологічної бригади 8-А класу загальноосвітньої школи № 34 під керівництвом педагогів М. І. Свояк, О. М. Ляшенко.

IMG 3088Черкаська ОО ВЕЛ співпрацює з дошкільними закладами області, проводять конкурси, вікторини, акції для дітей дошкільного віку з метою екологічного виховання.

В січні була проведена акція «Хай зима буде доброю для пернатих друзів» на території дошкільного навчального закладу № 54 м. Черкас. В обласній бібліотеці для юнацтва ім. В. Симоненка відбулися 3 засідання екологічних студій з учнями шкіл по різним питанням (стан води, повітря).

Діяльність Черкаської організації висвітлюється в ЗМІ, зокрема, газеті «Місто», «Нова доба», «Черкаський край», «Акцент», обласному телеканалі «Рось». 2 квітня – виступ голови Черкаського МО Н. І. Свояк та Черкаської ОО ВЕЛ Н. М. Фоміної на телеканалі «Рось» на тему «Роль громадськості у формуванні суспільної свідомості щодо поводження з відходами».

В грудні Черкаська ОО ВЕЛ видала «Довідник гігієнічних та екологічних нормативів в об`єктах довкілля» та «Методичні рекомендації з проведення занять за проектом «Прибери планету»; підготовлені та видані листівки «Звернення до батьків щодо своєчасної оплати за воду», «Правила поведінки на природі», «Пам’ятка про збереження питної води».