Вівторок 19 бер. 2024
Діяльність Харківської обласної організації ВЕЛ 2015 рік

13 березня у м. Харків відбувся круглий стіл, присвячений екологічним проблемам курорту «Березівські мінеральні води». Захід проводився в межах реалізації Місцевого плану дій з охорони навколишнього природного середовища спільно з Департаментом екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації за ініціативи Харківської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги та за активної участі представників Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого й місцевої громади. 

IMG 5599

Екологічні проблеми курорту викликали жваві та емоційні дискусії. Місцеві жителі вже три роки намагаються привернути увагу до погіршення стану курорту, незаконної забудови та оренди земель, втрати водоймищ на території курорту.

З інформацією від департаменту екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації виступила Стребкова Алла Юріївна – заступник начальника управління державної екологічної експертизи та моніторингу, начальник відділу державної екологічної експертизи, моніторингу та зв’язків з громадськістю.

IMG 5602

Голова Харківської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, к.ю.н., доцент кафедри екологічного права Національного юридичного університету ім. Ярослава в Мудрого Сергій Володимирович Размєтаєв  привернув увагу до законодавчих проблем курортних зон і наголосив на невизначеному юридичному статусі курорту «Березівські мінеральні води». Фактично «Березівські мінеральні води» не є на даний момент у курортом. Але там відбуваються дивні речі. По-перше, не зареєстровані власники та користувачі багатьох земель, на яких ведеться будівництво та інша діяльність. По-друге, не володіючи відповідними, правами санаторій «Березівські мінеральні води» здійснює незаконне тарифне водопостачання для інших суб’єктів. По-третє, запити громадських організацій до відповідальних державних органів щодо проблем курорту залишаються без відповідей по суті, найчастіше ті пишуть, що інформація конфіденційна.

Сергій Васильович  Влащенко, кандидат біологічних наук, с.н.с. НПП  «Гомільшанські ліси» розповів про екологічні мережі Харківської області та важливість включення до цих мереж курорту «Березівські мінеральні води».

Ірина Анатоліївна Селіванова, представник кафедри господарського права Національного юридичного університету, зосередилася на проблемах власності, зокрема на відповідальності держави щодо управління власністю у природоохоронних зонах.

IMG 5606

Володимир Миколайович Циганков, заступник директора з наукової роботи ТОВ «УГП-БУД» докладно розповів про результати гідрогеологічного дослідження водних ресурсів в межах курорту «Березівські мінеральні води». На жаль, причин для оптимізму поки що немає. А для того, щоб дати точну оцінку, чи можливо врятувати деякі водоймища на території курорту, потрібні великі грошові ресурси та час, якого може не вистачити.

Вікторія Юріївна Томах у короткому емоційному виступі виклала точку зору місцевих жителів на безвідповідальне ставлення представників держави до проблем курорту.

Євгеній  Павлович Суєтнов, к.ю.н., представник кафедри екологічного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого» загострив увагу на проблемах використання земельних ресурсів курорту та юридичній відповідальності за незаконне використання. Він також розповів, що деякими справами щодо оренди території курорту зараз займається прокуратура.

Геннадій Георгійович Стрижельчик з Українського державного науково-дослідного виробничого інституту інженерно-технічних і екологічних вишукувань доводив, що найважливішими є правові питання діяльності курорту, тому що без них неможливо вирішувати прикладні екологічні проблеми. Він розповів і про безконтрольний відбір води суб’єктами господарювання, що наносить велику шкоду курорту.

В результаті обговорення учасниками круглого столу прийнята резолюція, в який пропонується отримання «Березівськими мінеральними водами» статусу загальнодержавного курорту та низка конкретних кроків з вирішення екологічних проблем курорту.

 

17 березня головою Харківської обласної державної адміністрації було видано розпорядження № 186-к щодо призначення А. О. Тимчука директором Департаменту екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації. Активісти Харківської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги вважають дане розпорядження незаконним та прийнятим з порушенням норм діючого законодавства.

У зв’язку з цим, Харківська обласна організація ВЕЛ подала позовну заяву до Харківського окружного адміністративного суду про визнання протиправними та скасування розпоряджень про стажування та призначення на посаду А. О. Тимчука.

Ухвала про відкриття провадження в адміністративній справі.

Докладніше. Розпорядження № 186-к не відповідає вимогам ст. 11 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», згідно  з якої    керівники    структурних підрозділів   місцевих   державних адміністрацій  призначаються  на  посаду   в порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України. Такий порядок визначено у Положенні про порядок стажування у державних органахзатвердженого  постановою КМ Українивід 1 грудня 1994 р. N 804.

Відповідно до п.2 вказанного Положеннявідбір та зарахування кандидата на стажування  проводиться  за  згодоювідповідних керівників за місцем основної роботи, але у розпорядженні Голови Харківської ОДА № 153-к від 10 березня 2015 р. «Про зарахування на стажування Тимчука А.О.» відсутнє посилання на згоду на стажування Голови Дніпропетровської ОДА, де на посаді директора департаменту промисловості працював Тимчук А.О. Також відсутні відомості про розпорядження Голови Дніпропетровської ОДА про направлення на стажування Тимчука А.О. до Харківської ОДА з відривом від виробництва та відомості про відшкодування витрат на проїзд до місця  стажування  і  назад,  добових за  час знаходження в дорозі та найму житла, що ставить під сумнів сам факт проходження стажування Тимчуком А.О. у м. Харкові.

Відповідно п. 6 стажист за час  проходження  стажування  повинен  виконати індивідуальний  план  стажування.  Після закінчення стажування стажист подає керівництву державного органу доповідну записку  про стажування з висновками  керівника  структурного  підрозділу  щодо можливості  використання  стажиста  на  державній  службі,  а за основним місцем роботи - стислий письмовий звітпісля чого, відповідно до п.5 Порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2002 р. № 169, можливо призначення на посаду особи, яка успішно пройшла стажування.

Вказані вимоги не бути виконані, тому що:

1. У розпорядженні Голови Харківської ОДА № 153-к від 10 березня 2015 р. «Про зарахування на стажування Тимчука А.О.» термін стажування встановлений у тиждень, тобто стажування повинно було закінчитися 17 березня 2015 року. Керівник  структурного  підрозділу- директор департаменту екології та природних ресурсів Харківської ОДА Капусник був звільнений з посади 12 березня 2015 року, тобто він не міг надати та підписати свої висновки про стажування Тимчука А.О.

2. Подання на призначення Тимчука А. О. директором Департаменту екології та природних ресурсів було подано заступником голови Харківської ОДА Є.Д.Шахненком 12.03.2015 р., тобто до закінчення терміну стажування і отримання відповідних висновків про успішність проходження стажування А.О. Тимчуком та складання і підписання їм відповідних звітних матеріалів щодо успішного проходження стажування;

3. Погодження Міністерства екології та природних ресурсів України  на призначення Тимчука А.О. на посаду директора Департамента екології та природних ресурсів надійшло до Харківської обласної державної адміністрації 10.03.2015 р., тобто ще до зарахування на стажування Тимчука А.О. і відкриття вакансії на відповідну посаду. Це означає, що подання від Харківської обласної державної адміністрації до Мінприроди про погодження кандидатури Тимчука А.О. було направлено на посаду, яка не була вакантної на той час та на особу, яка ще пройшла відповідне стажування;

4. У розпорядженні № 186-к вказано, що А.О.Тимчук зараховується на посаду шляхом переводу з попереднього міста роботи, але відсутнє посилання на згоду Голови Дніпропетровській ОДА на звільнення Тимчука А.О. шляхом переведення.

Все вищевикладене свідчить про фактичну фальсифікацію процедури стажування Тимчука А.О. на посаду директора Департамента екології та природних ресурсів ХОДА з метою виконання формальних умов, необхідних для призначення на посаду державного службовця та відсутності або підробці відповідних документів, які передбачаються.

 
23 квітня за участі Харківської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги на базі Харківського автомобільно-дорожнього технікуму був проведений конкурс плакатів на екологічну тематику та ХІ науково-практична конференція педагогічних працівників і студентів ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації Харківської області на тему : «Екологія: від теорії до практики».

4

В конференції взяли участь представники більш ніж 15-ти університетів з різних областей України. Переможці конкурсу та кращі роботи були нагороджені грамотами та подарунками.

6

Голова Харківської обласної організації ВЕЛ Размєтаєв Сергій Володимирович привітав всіх учасників з вдалими та цікавими роботами та побажав натхнення у майбутньому.

Харківська ОО ВЕЛ спільно з Національною академією наук України та УДНДІ проблем водопостачання, водовідведення і охорони навколишнього середовища «УкрВОДГЕО» на базі Харківського національного університету будівництва та архітектури провели щорічну міжнародну науково-технічну конференцію «Екологічна і техногенна безпека. Охорона водного і повітряного басейнів. Утилізація відходів» (студентська секція).

1

У конференції взяли участь студенти багатьох вищих навчальних закладів України та Росії (Національний аерокосмічний університет ім. Жуковського «Харківський авіаційний інститут», Харківський національний автомобільно-дорожній університет, Бєлгородський державний технологічний університет ім. В.Г. Шухова, Харківський національний медичний університет, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Харківський національний університет будівництва та архітектури, Донецький національний технічний університет, Одеський національний університет ім. І.І. Мечникова, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури та багато інших).  На конференції представлено велику кількість статей та дослідницьких робіт, які висвітлювали проблеми екологічної та техногенної безпеки, сучасні маловідходні, енерго- та ресурсозберігаючі технології, управління господарсько-побутовими та промисловими  відходами, їх методи очистки та утилізація, проблеми охорони повітряного басейну, екологічні проблеми регіонів та ін.

2

Учасники конференції були поділені на 4 секції: 1 - "Екологічна безпека регіонів"; 2 - "Екологічна безпека гідросфери"; 3 - "Екологічна безпека атмосфери"; 4 - "Відходи".

3

Робота студентської секції пройшла успішно - усі доповіді були інформаційно насиченими та науково обґрунтованими. Для студентів 4 та 5 курсу - це було справжнє тренування перед захистом дипломних робіт, адже багато з тем доповідей будуть використовуватися при їх написанні. Для студентів 1 та 3 курсу - це була перша сходинка у науковому житті.

Найкращі роботи були відзначені грамотами, листами подяки та цінними подарунками від ХОО ВЕЛ. За результатами конференції були надруковані матеріали ХХІІ (щорічної) міжнародної науково-технічної конференції «Екологічна і техногенна безпека. Охорона водного і повітряного басейнів. Утилізація відходів» (студентська секція).

Представники ХОО ВЕЛ висловили подяку усім учасникам, закликали до співпраці у наступному році та підвели підсумки про успішне проведення конференції.

4 червня Харківська обласна організація ВЕЛ провела прес-конференцію, присвячену Міжнародному дню охорони навколишнього середовища для ЗМІ Харківської області. На прес-конференції були обговорені питання здійснення природоохоронної політики у Харківській області та виконання комплексної програми охорони навколишнього природного середовища в Харківській області на 2009-2013 роки та на перспективу до 2020 року.
 

harkiv 04.06.15

Журналістам, які були присутні, була надана можливість ознайомитись з поручнями в галузі охорони довкілля, які залишаються поза увагою органів влади, на які неодноразово звертали увагу представники ХОО ВЕЛ.

Також були оприлюднені заяви обласної організації ВЕЛ щодо невиконання компанією «Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Інвестментс (ІV) Б.В.» Угоди про розподіл вуглеводнів, щодо екологічних проблем курорту «Березівські мінеральні води», щодо незаконності розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації про призначення Тимчука А.О. на посаду директора департаменту екології та природних ресурсів ХОДА.

Активну участь у обговорені взяли представники газет «Аналітик-ua», «Губернія» та Харківської обласної державної телерадіокомпанії.

Заява Харківської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги щодо невиконання компанією «Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Інвестментс (ІV) Б.В.» Угоди про розподіл вуглеводнів

Заява

Заява Харківської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги щодо незаконності розпорядженняголови Харківської обласної державної адміністрації про призначення Тимчука А. О. на посаду директора департаменту екології та природних ресурсів ХОДА

 

18 грудня в переддень дня Святого Миколая в Дворічанському Центрі дитячої та юнацької творчості (Харківська область) відбувся святковий концерт для дітей-сиріт з усіх навчальних закладів району. На свято були запрошені представники Харківської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, які привітали дітлахів та подарували комплекти теплих шапочок і шарфів, надані Програмою розвитку ООН в Україні.
 

20151218 105612 sait

 

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи