Вівторок 19 бер. 2024
Діяльність Черкаської обласної організації ВЕЛ за 2015 рік

29 червня за ініціативою Корсунь-Шевченківського РО ВЕЛ відбулись громадські слухання щодо незаконного будівництва міні-ГЕС (с. Стеблів). У ході обговорення прийнято рішення про підготовку звернення до органів місцевого самоврядування щодо заборони будівництва.

25 вересня в загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №15 м. Черкаси члени Черкаської ОО ВЕЛ провели презентацію кампанії «Батарейкам – утилізація!», під час якої вручили контейнери для збору відпрацьованих хімічних джерел струму. Активісти в гумористичній формі надали інформацію про необхідність збирання батарейок та їх вплив на довкілля та здоров’я людини.

20 жовтня в Черкаському державному технологічному університеті для студентів другого курсу проведено семінар «Реформування екологічної політики держави», метою якого стало обговорення адаптації природоохоронного законодавства до європейських стандартів. Організаторами заходу виступили голова Черкаської ОО ВЕЛ Наталія Фоміна та голова Черкаської ОО НМЦ «Екологічні ініціативи» Сергій Шмиголь. На заході були представлені головні аспекти Директив ЄС щодо управління довкіллям та інтеграції екологічної політики у інші галузеві політики за напрямками: якість атмосферного повітря, управління відходами та ресурсами, якість води та управління водними ресурсами, охорона природи, промислове забруднення та техногенні загрози, зміни клімату та захист озонового шару, генетично модифіковані організми. Жваве обговорення аудиторії викликала Стратегія регіонального розвитку Черкаської області на період до 2020 року. Представники Департаменту екології та природних ресурсів запропонували студентській молоді взяти участь у реалізації Стратегії та подавати на розгляд проектні ідеї, направлені на забезпечення виконання стратегічних цілей у 2017–2020 рр.

Активісти Черкаської обласної організації ВЕЛ взяли під особистий контроль всі заходи з безпечної утилізації ламп та рекультивації забрудненої території.

27 листопада на базі Черкаського державного технологічного університету відбувся науково-практичний семінар «Поводження з відходами: законодавство, економіка, технології» за участю представників органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, промислових підприємств, які причетні до утворення або переробки відходів, громадських активістів міста. У ході обговорення питань порядку денного порушено багато нагальних питань серед яких питання щодо оформлення декларації про утворення відходів. Усі учасники отримали комплект матеріалу щодо тематики семінару

10 грудня за ініціативи Черкаської ОО ВЕЛ проведено семінар «Енергоефективне освітлення – важливий фактор збереження довкілля». Цільовою аудиторію стали студенти. Окрім питань щодо використання енергоефективних ламп, обговорили економічну складову використання сучасних світлодіодних ламп та отримання екологічного та соціального ефекту від їх використання. Всі учасники семінару отримали матеріали надані Програмою розвитку ООН «Заміни лампи – зміни світ». 

 29 грудня група експертів ВЕЛ прибула на місце звалища ртутьвмісних ламп поблизу с. Суботів (Чигиринський район, Черкаська область).

1972271 1631203850477037 4064033774475200593 n

Видовище страшне: кілька тисяч ламп скинуто просто в яр поблизу річки Тясмин та земель, на яких вирощується сільськогосподарська продукція. Більшість ламп розбито та потрощено. 

1512827 1631203853810370 8349026602936223133 n

Ртуть, яка міститься в лампах, не лише випарувалась в повітря, але ще й дренувала у ґрунт. Цьому сприяють опади, які спостерігаються останні декілька днів. Одним з чинників, що зумовлює небезпечність ртуті, є її здатність до біоакумуляції, тобто накопичення в живих організмах. Разом з підземними водами ртуть мігрує на великі відстані і загрожує здоров’ю місцевих мешканців.

Дуже активно зреагували на надзвичайну подію місцева влада: вже відкрито кримінальне провадження та знайдені кошти на негайну ліквідацію наслідків цієї надзвичайної ситуації.

Черкаску обласну організацію ВЕЛ представляла Наталія Фоміна.

DSC 0576

З нами на виїзді були слідчий районної поліції, представник районної МНС, голова Черкаської обласної екологічної інспекції та працівник обласного управління екології.

Також експерти зустрілися з заступником голови райдержадміністрацї та розробили план необхідних дій. Збирання ламп розпочнеться 30 грудня 2015 р., а утилізація - 4 січня 2016 р.

Активісти Черкаської обласної організації ВЕЛ взяли під особистий контроль всі заходи з безпечної утилізації ламп та рекультивації забрудненої території.

Інтерв'ю Тетяни Тимочко про звалище ртутних відходів 

Всеукраїнська екологічна ліга звернулася до Міністерства внутрішніх справ та Генеральної прокуратури України з вимогою терміново вжити невідкладних заходів щодо усунення загрози для навколишнього середовища та здоров’я мешканців прилеглих територій і порушити питання про притягнення винних осіб до юридичної відповідальності.

Звернення ВЕЛ до МВС

Звернення ВЕЛ до Генеральної прокуратури України

Відповідь Національної поліції України

 

Активісти Черкаської ОО ВЕЛ протягом року систематично брали участь у програмах обласної державної телерадіокомпанії «Рось», висвітлюючи актуальні питання охорони природи Черкащини. Діяльність Черкаської організації висвітлюється в засобах масової інформації, зокрема газетах: «Місто», «Нова доба», «Черкаський край», «Акцент».

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи