Вівторок 19 бер. 2024
Діяльність Харківської ОО ВЕЛ 2013 рік

Харківська ОО ВЕЛ приділяє багато уваги розробленні науково-обґрунтованих заходів по охороні довкілля, які постійно обговорюються вченими на круглих столах, семінарах, конференціях. Протягом 2013 року представники ОО ВЕЛ постійно брали участь у засіданнях науково-технічних рад Національних природних парків «Слобожанський», «Гомільшанські ліси» та «Дворічанський». Експерти обласної організації беруть участь в обговоренні актуальних проблем парків, впровадження новітні розробок, здійснюють громадський контроль.

1 березня представники Харківської ОО ВЕЛ взяли участь у засіданні науково-технічної ради НПП «Гомільшанські ліси». До початку засідання для членів науково-технічної ради була проведена невеличка екскурсія і всім бажаючим показали пам’ятку природи – дуб черешчатий, яка нещодавно була облаштована працівниками парку.

На засіданні було розглянуто чимало питань, які на даному етапі виникли в роботі НПП «Гомільшанські ліси». Цікаво, що одним з найбільш обговорюваних питань було питання створення на території парку музею природи. Першим експонатом музею став подарунок обласної організації ВЕЛ – опудало качки, ще одним подарунком від ВЕЛ був кодоскоп.

Diylalnist 2013 16 березня за сприяння Харківської ОО ВЕЛ відбувся обласний екологічно-виховний захід «Квіти в нашому домі» для студентів ВНЗ I-II рівнів акредитації м. Харкова. Захід був присвячений Міжнародному жіночому дню. Учасниками конкурсу були студенти Харківського патентно-комп’ютерного коледжу та Харківського училища культури. Кожна з учасниць представляла собою якусь квітку – троянду, жоржину, мак, чорнобривці та ін. Спочатку учасниці розповідали легенди про походження назви квітки, потім дівчатам було запропоновано декілька конкурсів на екологічну тематику, в яких вони мали проявити свої здібності в танцях та співі.

Diylalnist 2013 2По завершенню конкурсу голова організації ВЕЛ С. Размєтаєв, який був у складі журі, привітав всіх дівчат зі святом та нагородив переможницю дипломом від Харківської ОО ВЕЛ та книгою «Ілюстрований Червоний список рослин та тварин Харківської області», а інших учасників – листами подяки.

Diylalnist 2013 3За сприяння Харківської ОО ВЕЛ в НПП «Гомільшанські ліси» 1 квітня був проведений природоохоронний захід «Міжнародний День птахів». Участь в заході взяли учні загальноосвітніх шкіл Зміївського району. Працівники Коропівського природоохоронного відділення навчили школярів власноруч майструвати шпаківні для птахів та на очах у всіх присутніх встановили гніздові платформи для лелек, яких в парку залишилося всього три пари. Після практичної частини заходу, почалася творча – школярі підготували вірші та гуморески про птахів. Голова обласної організації нагородив переможців конкурсу малюнків подяками та цінними подарунками і подарував школам Зміївського району комплекти літератури природоохоронної тематики.

18 квітняза підтримки Харківської ОО ВЕЛу Державному вищому навчальному закладі «Харківський коледж текстилю та дизайну» відбулася науково-практична студентська екологічна конференція «Екологічні проблеми сучасності». Робота конференції проходила в двох секціях. Найбільше всім сподобався та запам’ятався виступ студентів Харківського коледжу будівництва, архітектури та дизайну на тему «Екологічно раціональне житло». Презентація, яку показали студенти, вразила всіх присутніх.

25 квітняза ініціативи Харківської ОО ВЕЛ відбувся фестиваль інсценованої екологічної пісні. Фестиваль спрямований на вияв творчих здібностей молоді шляхом емоційно-поетичного сприйняття довкілля, виховання дбайливого ставлення до природи. Учасниками фестивалю були студенти вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації.Дляучасті їм необхідно було подати заявку на участь, текст пісні, а також аудіозапис. Представлені композиції могли належати до будь-якого жанру, але обов’язково носити екологічну спрямованість.

Кожна із номінацій, а їх було п’ять (автор, автор і виконавець, виконавець, сатирична та патріотична пісні), оцінювалися окремо. Критеріями оцінювання були: актуальність порушеної екологічної проблеми, рівень виконавської майстерності та оригінальність. Журі, до складу якого входили діячі мистецтва, науковці, освітяни, було дуже складно визначати переможців, оскільки учасники підійшли до виступів відповідально та проявили багату фантазію. Хоч фестиваль проводився вперше, враження він залишив дуже яскраві. Учасники виявили бажання, щоб фестиваль став щорічним.

В червні розпочав роботу щорічний літній польовий навчально-тренінговий центр Харківської ОО ВЕЛ, який розташований на берегу річки Сіверський Донець (територія Національного природного парку «Гомільшанські ліси»). В програмі Центру заплановано: історико-краєзнавча екскурсія екологічною стежкою, ознайомлення з різними представниками флори та фауни сучасного лісостепу, участь в природоохоронних заходах по збереженню природно-заповідних об’єктів Харківщини. Студентам пропонується проведення польових практик, де молоді спеціалісти можуть займатися науково-дослідною роботою.

4 квітняпредставники обласної організації брали участь у засідання круглого столу «Екологічні аспекти видобутку сланцевого газу в Україні: проблеми та шляхи вирішення», яке відбулося в місті Харкові за ініціативи громадського руху «Український вибір». В роботі взяли участь українські та міжнародні експерти з питань геології та екології, вчені, представники інститутів НАН України та провідних профільних вузів України, Російської Федерації, представники екологічних організацій, громадськості Харківського регіону.

Експерти та громадськість занепокоєні такими обставинами: метод гідравлічного розриву пласта для вивільнення природного газу несе загрозу серйозних непередбачених наслідків негативного впливу на навколишнє середовище, включаючи такі сейсмічні явища, як землетруси та зсуви, а також забруднення повітря, ґрунтів, поверхневих і підземних вод.

Фахівці та громадськість обговорили суть рішень, прийнятих з цього питання урядом України, чому ці рішення приймалися так поспішно і без проведення необхідних наукових досліджень, а головне – чому вони жодним чином не були донесені до народу України. За результатами роботи круглого столу в Харкові одноголосно була прийнята резолюція, яка буда направлена до влади та в ЗМІ.

В червні в м. Бердянськ відбулася традиційна міжнародна науково-технічна конференція «Екологічна і техногенна безпека. Охорона водного і повітряного басейнів. Утилізація відходів». Харківська ОО ВЕЛ виступила як співорганізатор даного заходу. В конференції взяли участь представники різних організацій з багатьох областей України та з-за кордону.

Харківська ОО ВЕЛ співпрацює з державними та громадськими організаціями, науковими і технічними установами Харківщини, які займаються екологічними проблемами. Харківська ОО ВЕЛ організувала громадську приймальню, куди зверталися громадяни зі своїми проханнями та повідомленнями про правопорушення. Активісти обласної організації ВЕЛ надавали правову допомогу і надсилали відповідні запити, листи до органів державної влади та місцевого самоврядування, Державну екологічну інспекцію, Державну ветеринарну службу та ін. Запити містили актуальні питання та пропозиції щодо ведення та покращення природоохоронних заходів.

19 квітня голова Харківської ОО ВЕЛ взяв участь у нараді при Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Харківській області. На засіданні були розглянуті питання необхідності проведення комплексних науково-екологічних експертних досліджень проекту на проведення перфорації виконання гідравлічного розриву пластів свердловини Біляївська 400 на газ та конденсат в Первомайському районі Харківської області, а також створення робочої групи з залученням представників обласних громадських організацій.

Харківська ОО ВЕЛ є ініціатором проведення громадських слухань, громадських екологічних експертиз проектів будівництва та реконструкції в Харкові та області, що дозволяє населенню отримати достовірну інформацію про вплив роботи підприємств на навколишнє середовище. На початку червняобласна організація ВЕЛ провела громадську еколого-експертну оцінку проектної документації щодо виконання робіт з випробування і інтенсифікації припливу на свердловині Біляївська 400 Павлівсько-Світлівської ділянки надр в Первомайському районі Харківської області як складову частину наукової еколого-експертної оцінки.

У серпні-жовтні фахівцями ВЕЛ із залученням експертівбула проведена громадська еколого-експертна оцінка екологічного стану частини Юзівської ділянки, що розташована на території Харківської області. Основною метою оцінки є визначення меж та комплексне дослідження ділянок та об’єктів, які мають важливе природоохоронне, рекреаційне, культурне, історичне значення, або є екологонебезпечними для максимальної мінімізації негативного впливу на навколишнє середовище при проведенні геологорозвідувальних робіт.

Слід відзначити, що вивченню підлягали не тільки існуючі об’єкти природно-заповідного фонду, а й об’єкти, які є потенційно сприятливими для майбутнього створення різноманітних природоохоронних об’єктів природно-заповідного фонду України та можуть бути заплановані для заповідання. Також були відзначені місця зростання червонокнижних рослин та перебування червонокнижних тварин або місця, які становлять особливу цінність для збереження та відтворення біорізноманіття. У звіті, який став результатом еколого-експертної оцінки, детально розглянуті та нанесені на карту й інші об’єкти та регіони, які є небажаними для геологорозвідувальних робіт. До них відносяться: зони рекреації, місця традиційного відпочинку місцевих мешканців; місця поховань часів Великої Вітчизняної війни; наявність пам’яток археології та культури; території з підвищеним радіаційним фоном; розміщення сховищ небезпечних хімічних речовин (гексоген, пестициди, отрутохімікати та інші); розташування та характеристики полігонів твердих побутових та промислових відходів, худобомогильників; гідрогеологічні та гідрологічні особливості територій, на які може негативно впливати діяльність з видобутку газу ущільнених пісковиків; розміщення та характеристики очисних споруд стічних вод, які негативно впливають на стан забруднення водойм.

Були зроблені висновки, що Юзівська ділянка (Балаклійський, Барвінківський та Ізюмський райони) має значний природоохоронний та рекреаційний потенціал, при чому частка природоохоронних та рекреаційних об’єктів є досить вагомою. На вказаній ділянці розташована розгалужена система екологічної мережі України, яка включає в себе Придонецький екологічний коридор загальнодержавного значення та декілька екокоридорі місцевого значення, проходить найбільша річка Східної України і найбільша притока р. Дону – р. Сіверський Донець. Територія даного регіону є потенційно сприятливою для майбутнього створення різноманітних природоохоронних об’єктів природно-заповідного фонду України, тому значне антропогенне навантаження на вказаний регіон є неприпустимим.

Також підкреслено, що промислове видобування газу пов’язане зі значним негативним впливом на довкілля і відноситься до екологонебезпечного виду діяльності, тому при визначенні ділянок для дослідно-промислової розвідки надр необхідно приділяти особливу увагу природоохоронним аспектам вказаної території.

У вересні голова Харківської ОО ВЕЛ С. Размєтаєв відвідав відеоконференцію за участю керівництва Міністерства екології та природних ресурсів України на тему «Поводження з небезпечними відходами в Україні», організатором якої виступив Секретаріат Кабінету Міністрів України.

У грудні представники обласної організації взяли участь у круглому столі на тему «Пріоритетні напрямки планування природоохоронних заходів», метою якого був обмін досвідом працівників екологічних відділів органів місцевого самоврядування, підприємств, наукових організацій, контролюючих органів, навчальних закладів екологічного спрямування, а також надання інформаційно-консультаційних послуг у галузі охорони навколишнього середовища.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи