П'ятниця 26 квіт. 2024
15 березня – Міжнародний день захисту дитинчат тюленів

15 березня у багатьох країнах світу відзначається як Міжнародний день захисту тюленят, який був встановлений за ініціативою Міжнародного Фонду Захисту Тварин (IFAW). У цей день традиційно проводяться заходи, які мають на меті інформування громадськості про те, що жорстоке поводження з тваринами є неприпустимим. Незважаючи на заборони, убивства тварин продовжуються, тому активісти продовжують свою боротьбу за рівноправність всіх живих істот на землі.

Маленькі гренландські тюленята, є об’єктом полювання вже багато десятиліть, головним чином через їхнє гарне, пухнасте хутро. Попит на цей матеріал зазвичай обумовлений модними тенденціями, а не нагальною потребою, що призводить до масового знищення цих тварин. Ще декілька років тому хутро можна було легально продавати в країнах Європи, росії, Китаю та багатьох інших.

15.03.23_День_захисту_дитинчат_тюленів.jpg

1 червня 1972 року у Лондоні (Великобританія) була підписана Конвенція про збереження антарктичних тюленів, яка встановлює обмеження на комерційний промисел трьох видів тюленів та заборону полювання на інші види. Конвенція визначає зони розмноження та тривалого наукового вивчення тюленів, де виловлювати їх заборонено. Уряд Великої Британії визначено урядом-депозитарієм Конвенції. Станом на січень 2020 року Сторонами Конвенції є 17 держав: Австралія, Аргентина, Бельгія, Бразилія, Велика Британія, Італія, Канада, Німеччина, Норвегія, Пакистан, ПАР, Польща, росія, США, Франція, Чилі та Японія.

В Україні до 1950–70-х років тюлень-монах зустрічався в Чорному морі біля берегів Кримського півострова, але був винищений. Пізніше зменшення ареалу цього виду тюленів сталося через північно-чорноморський сегмент. Тюлень-монах звичайний занесений до всіх видань Червоної книги України (1980, 1994, 2009). На жаль, на сьогоднішній день чисельність представників цієї родини у Чорному морі становить менше 100 особин, і вона продовжує зменшуватись. Серед основних причин цього можна відзначити забруднення морської води стічними водами і скорочення кормової бази, загибель тюленів у нейлонових сітках, браконьєрство, збільшення чисельності населення в приморських районах і руйнування місць їхнього проживання.

Всеукраїнська екологічна ліга приділяє увагу охороні прибережних територій Чорного моря, біорізноманіття яких потерпає через військову агресію росії, дії окупантів призвели до загибелі щонайменше 50 тисяч дельфінів. Бойові дії відбуваються із застосуванням надводних та підводних човнів, де використовуються гідролокатори. Внаслідок використання гідролокаторів (сонарів) створюються потужні звуки, які негативно впливають на здоров’я тварин: дельфіни потрапляють у зону опромінення навігаційних приладів суден, що виводить з ладу їх органи навігації та ехолокації. (Детальніше: https://www.ecoleague.net/pres-tsentr-vel)

Всеукраїнська екологічна ліга закликає усіх небайдужих приєднуватись до акцій протесту та просвітництва для захисту тварин!

Джерело: сайт ВЕЛ, мережа інтернет

Фото: мережа інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи