Вівторок 19 бер. 2024
Україна та глобальна продовольча безпека в умовах війни
Війна, що триває вже дев’ятий рік на території України, спричиняє численні нищівні збитки для екосистем, негативно впливає на економіку нашої держави, є чинником уповільнення збалансованого розвитку нашої держави. Зараз російський агресор провокує продовольчу кризу у світі. Україна робила цінний внесок у глобальну продовольчу безпеку, оскільки була одним з найбільших експортерів зернових у світі.
Карта еродованих грунтів України
 
Карта еродованих грунтів України
 
Всеукраїнська екологічна ліга наголошує, що стан земель і ґрунтів в Україні викликає занепокоєння і може поставити перед нами питання про подальше існування у цьому світі.
Інтенсивне сільське господарство є одним з найнебезпечніших секторів для довкілля України й основним фактором знищення природних екосистем, зміни клімату, забруднення ґрунтів та вод. Той факт, що 57 % території країни займають орні землі, означає, що більше половини території країни зазнає постійного обробітку пестицидами. Однак головною екологічною проблемою є втрата та фрагментація природних екосистем, оскільки сільське господарство охоплює майже три чверті площі країни.
Ерозія грунту
 
Ерозія грунту
 
Поля
 
Поля
 
Пилова буря
 
Пилова буря
 
Розоране поле
 
Розоране поле
 
Експерти ВЕЛ упродовж багатьох років займаються вивченням питань, пов’язаних з використанням земель та продовольчої безпеки. ВЕЛ запропонувала альтернативний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення природоохоронного режиму використання земель сільськогосподарського призначення у процесі запровадження обігу земель)», який акцентує на необхідності врахування природоохоронних аспектів під час впроваджена земельної реформи (детальніше на сайті ВЕЛ: https://www.ecoleague.net/.../1923-zemelna-reforma-po... ).
Експерти ВЕЛ
 
Експерти ВЕЛ
 
Зараз внаслідок війни значні площі орних земель не зможуть використовуватися за своїм цільовим призначенням роками, деякі – десятиліттями, деякі – ніколи.Голова Донецької регіональної організації Всеукраїнської екологічної ліги Олексій Бурковський детально дослідив негативні наслідки ведення активного сільського господарства та його вплив на екосистеми. Щоб дізнатися більше про нові виклики для України та можливі шляхи вирішення цієї проблеми, читайте статтю «Екосистеми України: Ціна глобальної продовольчої безпеки» за посиланням: https://commons.com.ua/.../ekosistemi-ukrayini-yak-cina.../

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи