Вівторок 19 бер. 2024
Всеукраїнська екологічна ліга висловлює занепокоєння стосовно аварії, що відбулася на підприємстві «Рівнеазот»

20 липня на підприємстві відбулась позаштатна ситуація – розгерметизація трубопроводу в цеху виробництва азотної кислоти. В результаті надзвичайної ситуації відбувся разовий викид нітрозних газів в атмосферне повітря та утворилася руда хмара. «Рівнеазот» - одне з найбільших хімічних підприємств України та знаходиться у селі Городок за 10 кілометрів від міста Рівне. З 2011 року ПАТ «Рівнеазот» увійшов до холдингу OSTCHEM, який об’єднує підприємства азотної хімії Group DF– ПрАТ «Азот» (Черкаси, Україна), ПрАТ Концерн «СТИРОЛ» (Горлівка, Україна), ПрАТ «Сєвєродонецьке об'єднання Азот» (Сєвєродонецьк, Україна). Засновником та власником Group DF є Дмитро Фірташ.

а 2Минулого року на «Рівнеазот» було збільшено виробництво мінеральних добрив на 3,9% - до 1,81 млн т., технічного аміаку на 22,9% - до 379,438 тис. тонн, аміаку водного технічного - на 26,6%, до 47,165 тис. тонн, аміачної селітри (у вигляді плаву) - в 1,8 разу, до 7,418 тис. тонн. Водночас, виробництво аміачної селітри скоротилося на 2,6% - до 567,615 тис. тонн, неконцентрованої азотної кислоти - на 2,5%, до 588,9 тис. тонн, вапняно-аміачної селітри (ІАС) - на 3,4%, до 214,7 тис. тонн, азоту рідкого - на 2,1%, до 145,2 тонн.

В Україні вже відбувалися подібні аварії. Так 26 травня 2013 року внаслідок аварійного викиду аміаку на заводі хімічного концерну «Стирол» у Горлівці Донецької області загинули 5 людей та десятки постраждали внаслідок викиду у довкілля значної кількості отруйних газів. Офіційна інформація в найперші години не надавалась. Через рік після аварії, коли почались бойові дії на Донбасі, завод офіційно припинив роботу та завив про очистку цехів від аміаку. На сьогоднішній день українські та міжнародні експерти не мають доступу до даного об’єкту, тому інформація про сучасний екологічний стан «Стиролу» відсутня. Загалом, оксиди азоу зазвичай присутні в забрудненому міському повітрі. Вони сприяють утворенню парникового ефекту і можуть подразнювати дихальну систему. При взаємодії з вихлопними газами, утворюють смог і особливо небезпечні для людей з респіраторними захворюваннями. Кислотні дощі викликають «вимирання лісів».

а 3

Як зауважує голова Всеукраїнської екологічної ліги, Тетяна Тимочко, стосовно кольорової хмари над «Рівнеазот»: «Коли спостерігається дим помаранчевого кольору, що переходить у яскраво коричневий, — це дуже висока концентрація азотної кислоти, понад 95%. Можуть бути середньої важкості наслідки, коли людина починає кашляти й у неї першить у горлі, та слизова оболонка очей пошкоджена. А можуть бути дуже серйозні наслідки — це задуха та пошкодження легеневих тканин». Експерти ВЕЛ загострюють увагу на тому, що вибух на виробництві стався під час окислення аміаку азотною кислотою, і спочатку там утворюється NO, потім NO2, потім NO3. Жовто-помаранчева хмара може утворитися внаслідок викиду NO чи NO2. NO3 теж може мати жовтий колір. Головним ризиком від подібної катастрофи є випадіння небезпечних кислотний дощів. Нітрозні гази можуть викликати опіки рослин при окисленні азотної кислоти. Потрапляючи на ґрунт у великих дозах, вони можуть сприяти накопиченню нітратів у продукції рослинного походження. Їх велика кількість також може викликати канцерогенні захворювання. Всеукраїнська екологічна ліга вимагає від урядових структур рішучих дій щодо запровадження жорсткого контролю та моніторингу за діяльністю підприємств з виробництва і обробки небезпечних хімічних речовин, що є джерелами виникнення еколого-техногенного ризику, а аварійні ситуації на них створюють небезпеки для довкілля, здоров’я та життя людей. Також, важливо налагодити систему оповіщення населення та впровадити інструкції для дій у разі виникнення подібних аварій.а 2

а 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

а 7

 

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи