Субота 27 квіт. 2024
21 березня – Всесвітній день лісів

Щорічно 21 березня відзначається Всесвітній день лісів (International Day of Forests). Подію започаткувала Організація Об’єднаних Націй 28 листопада 2012 року у зв’язку величезними втратами лісових насаджень (близько 13 мільйонів гектарів на рік). Вперше ідея відзначати цей день виникла на 23-й Генеральній Асамблеї Європейської конфедерації сільського господарства у 1971 році.

Ліс
Метою Всесвітнього дня лісів є покращення поінформованості людства щодо цінності дерев та лісів, заклик до створення заходів з відновлення й захисту лісу, залучення до розумного використання природних ресурсів. Щорічно обирається нова тема дня, у 2024 році – «Ліси та інновації: Нові рішення для кращого світу». Боротьба з вирубкою лісів вимагає нових технологічних досягнень.

Ракета в лісі
російська військова агресія завдає нищівної шкоди лісам України. Внаслідок масової вирубки дерев, пожеж лісовим екосистемам окупантами була завдана шкода на 1,3 млн грн, а площа вирубаних становить понад – 158 204 га, площа згорілих лісів – 66 877 га.

1
Всеукраїнська екологічна ліга висловлює своє занепокоєння щодо масштабності та частоти пожеж в лісових екосистемах, викликаних, зокрема, військовими діями на території України.
Екологічні наслідки від лісових пожеж полягають в забрудненні атмосферного повітря вуглекислим газом і продуктами піролізу лісових горючих матеріалів, вигоряння кисню. З лісовими пожежами в повітря потрапляють частинки сажі, тобто вуглець і продукти неповного згоряння деревини. Різні органічні речовини, в числі яких багато фенольних сполук, які мають мутагенні і канцерогенні властивості. Задимлення повітря веде до погіршення мікроклімату землі; збільшення числа туманних днів, зменшення прозорості атмосфери і зумовленого ним зниження видимості, освітленості, ультрафіолетової радіації.
Зважаючи на підвищену небезпеку виникнення лісових пожеж Всеукраїнська екологічна ліга реалізовує пілотний проєкт «Створення громадської системи протипожежного захисту лісів в Україні» в рамках Міжнародної програми Лісової служби США (U.S. Forest Service International Programs). Основною метою проєкту є посилення протидії лісовим пожежам в Україні через створення системи добровільних пожежних формувань у 5 пілотних громадах.
Експерти ВЕЛ закликають громадян бути свідомими та дотримуватись правил пожежної безпеки в лісах України, упродовж пожежонебезпечного періоду забороняється:
– розведення багать у лісі (крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях);
– заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;
– відвідування населенням хвойних насаджень при 5-му класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека);
–·палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, витрушувати з люльок гарячий попіл, крім місць, що обладнані для цієї мети;
–·викидати у лісі обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я тощо;
– заправляти пальним у лісі паливні баки під час роботи двигуна.
Діймо разом на захисті довкілля!

Джерела: сайт ВЕЛ, мережа інтернет, додаток «Еозагроза»
Фото: мережа інтернет, ДСНС

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи