Вівторок 19 бер. 2024
Діяльність Волинської обласної організації ВЕЛ 2013 рік

Експерти Наукової ради Волинської ОО ВЕЛ були задіяні у підготовці матеріалів на проектування нового національного природного парку «Західне Побужжя»на території порубіжних з Польщею районів Волинської області (Любомльського, Володимир-Волинського та Іваничівського). На цій території зосереджені унікальні природні ресурси, які потребують спеціального режиму природокористування. Створення парку дає можливість не лише оптимізувати природокористування на цій території, а й активізувати порубіжні зв’язки між народами в справі розвитку міжнаціональної екологічної мережі та природоохоронної діяльності. Проектована територія заповідання НПП «Західне Побужжя» має важливе природоохоронне, наукове, рекреаційне та історико-культурне значення. Географічне розміщення цієї території поздовж українсько-польського кордону робить цю частину НПП особливо цінною в складі екологічної мережі Всеєвропейського значення.

P4230074 malЧлени Волинської ОО ВЕЛ в рамках відзначення дня Довкілля провели семінар «До чистих джерел» (22–23 квітня) в Луцькому інституті розвитку людини. На семінарі було презентовано конкурс «До чистих джерел», який вже кілька років проводить ВДС «Екологічна варта» спільно з Мінприроди України. У заході в’язали участь понад 50 осіб.

В травні Волинська ОО ВЕЛ провела акцію «Дикорослі харчові та отруйні рослини Волині».

У вересні членами Наукової ради обласної організації виконано геоботанічне обстеження території колишньої військової бази під Заболотцями (Іваничівський район Волинської області).

Важливим видом діяльності Волинської ОО ВЕЛ є організація і проведення громадських слухань з екологічних проблем області. Активісти організації беруть участь у роботі Громадської ради при Державному управління охорони навколишнього природного середовища області, Громадської ради при Волинській обласній екологічній інспекції.

17 листопада проведено громадські слухання у м. Володимир-Волинському щодо створення нового національного природного парку «Західне Побужжя», де було зібрано більше 50 голів сільських рад та землекористувачів, які прийняли проект позитивно.

23 листопада члени Волинської ОО ВЕЛ взяли активну участь у громадських слухання «Екологічні проблеми Волині», що були проведені на рівні громадської ради при Волинській обласній екологічній інспекції.

На початку року Волинська ОО ВЕЛ завершила підведення обласного конкурсу «Мій голос я віддаю на захист природи», на який надійшло понад 200 робіт. За результатами конкурсу був виданий буклет та нагороджені переможці. З жовтня у Луцькому інституті розвитку людини організована виставка екологічних робіт «Мій голос я віддаю на захист природи», на ній представлено понад 66 експонатів.

Члени Волинської ОО ВЕЛ здійснюють на постійній основі передачу природоохоронної літератури школам і бібліотекам області.

Фахівці обласної організації розробили новий навчальний курс «Екологічна безпека в туризмі», який було введено до навчального плану відповідно до вимог ступеневої екологічної освіти.

Волинська ОО ВЕЛ (у складі робочої групи) підготувала матеріали для публікації буклету про національний природний парк «Західне Побужжя». Цей НПП проектується згідно Указу Президента України ще з 2008 р. Матеріал вийшов цікавий і актуальний з позицій не лише ПЗФ, а й порубіжних зв’язків із Польщею, активізації громадської думки тощо.