Вівторок 19 бер. 2024
Звіт про роботу ВЕЛ у 1999 році

Аналіз роботи обласних організацій Всеукраїнської екологічної Ліги /по звітах/ за 1 півріччя 1999 року.

На сьогоднішній день залишаються не зареєстрованими юридично:
а/ Вінницька обласна організація /Книш/ - утворена в грудні 1998 р.;
б/ Луганська обласна організація /Дубовий / - утворена в листопаді 1997 р.;
в/ Полтавська обласна організація /Закаблук/ - утворена в грудні 1997 р.;
г/ Чернігівська обласна організація /Коваленко/ - утворена в листопаді 1997р.

Перейти до файлів *.pdf

Таким же чином розбудовуються місцеві осередкі:
а/ Вінницька - жодного місцевого осередку;
б/ Запорізька, Хмельницька - по 1 місцевому осередку;
в/ Волинська - 2 місцевих осередка;
г/ Полтавська - 3 місцевих осередка;
д/ Донецька, Закарпатська, Рівненська - по 4 місцевих осередка.
Лідерами в цьому напрямку роботи можна вважати Івано-Франківську та Київську обласну організації ВЕЛ, відповідно 16 та 12 створених місцевих осередків.

Не створені обласні організації Всеукраїнської дитячої Спілки "Екологічна Варта":
в Вінницький /Книш/, Полтавський /Закаблук/, Херсонський /Бондарчук/, Чернігівський /Коваленко/ областях.

В Секретаріаті відсутні матеріали про діяльність в поточному році /1 квартал/ Вінницької, Житомирської, Луганської, Одеської, Полтавської, Чернівецької та Черніговської обласних організацій ВЕЛ.

Волинська ОО прийняла участь у Всеукраїнський акції "Посади своє дерево" /квітень/,
конкурсі "Мій голос я віддаю на захист природи" /травень/, організувала та провела екологічну експедицію "Ріки мого дитинства" та туристичний похід екологічного напрямку/травень/. За участю обласної організації проведено: комплексні дослідження стану атмосферного повітря в м.Луцьку /січень-лютий/, тематичний вечір в школах "Екологія-зона тривоги" /січень-березень/, літературний конкурс "Я в природі - природа в мені" /березень/, конференцію для старшокласників "Екологічні проблеми Волині" /квітень/. Налагоджено співпрацю з Волинським державним університетом ім.Л.Українки, Луцьким біотехнічним інститутом, Волинським відділенням Малої академії наук, Центром туризму, спорту та екскурсій, Державним науково-виробничим центром "Полісся". Діяльність обласної організації ВЕЛ висвітлюється в газетах "Наше здоров'я", "Віче", "Луцький замок", а також телекомпанією "АВЕРС".

Дніпропетровська ОО розробила та реалізує екологічну Програму влаштування міського ландшафтного заказника "Фрунзенський", провела акції: "Річка мого дитинства" /лютий-березень/,"До чистих джерел" /березень/, "Первоцвіт" /березень-квітень/, приймала участь в конкурсі "Мій голос я віддаю на захист природи", провела обласний конкурс "Природа очима дітей" /березень/. Обласна організація ВЕЛ співпрацює з органами державної влади, Держуніверситетом, громадськими організаціями: "Зелений світ", "Зелене світло", "Світ води". Діяльність організації висвітлюється в газетах "Наше місто", "Джерело", місцевим телебаченням.
Донецька ОО /звіт за 1 квартал/ самостійно розробила та реалізує екологічну програму "Кальміус 2000", яка включає в себе очищення, благоустрій істока та берегів р.Кальміус; в рамках проведення всеукраїнської акції "Зелена хвиля" проведено регіональну акцію "Марш парков" - посадка дерев та очистка парку ім.Щербакова. Обласною організацією ВЕЛ проведено конкурс наукових робіт школярів з питань екології, прийнято участь в природоохоронній виставці в обласному краєзнавчому музеї, проведено круглий стіл по проекту Закона України "О національній Програмі збереження біологічного різномаїття на 1998-2015 р.р.". Налагоджується співпраця з обласним управлінням екобезпеки, обласним краєзнавчим музеєм, центром туризму та краєведення учнівської молоді, Донецьким ботанічним садом. Діяльність обласної організації ВЕЛ висвітлюють газети "Вечерний Донецк", "Наш край", телерадіокомпанія "Украина".

Закарпатська ОО прийняла активну участь у всеукраїнських акціях "Первоцвіт" /лютий/, "Зелена хвиля" /квітень-посадка алей кедра та європейської туї /, конкурсі "Мій голос я віддаю на захист природи" /травень/, проведено регіональну акцію "Чисте повітря" /травень/ в ході якої було перевірено 430 автомобілів. Проведено два сумісні виїзди з інспекційим відділом держуправління екобезпеки по перевірці ходу відновлювальних робіт по ліквідації наслідків повені /згідно доручень Урядової та обласної комісіїї/, зроблено перші кроки в міжнародному співробітництві по охороні довкілля /участь в спільному виїздному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і Комітету Національної Ради Словацької Республіки з питань оточуючого середовища та охорони природи, яке відбулося 8-11 червня в м.Ужгороді/. Проведено Круглий стіл на тему "Водопостачання м.Ужгорода". Діяльність обласної організації ВЕЛ висвітлюється регіональною телекомпанією "Край", газетою "Новини Закарпаття".

Запорізька ОО приймала участь в роботах по благоустрою території Геологічного заказнику загальнодержавного значення "Дніпровські пороги" /о.Хортиця/, а також паркової зони та зоологічної частини Запорізької дитячої залізниці /квітень/. Проведено Всеукраїнську наукову конференцію "Сучасні інженерно-екологічні проблеми і молодь" /квітень/, науково-практичний семінар з розробки Програми /екологічна частина/ створення спеціальної економічної зони у Приморському районі /квітень/. До святкування Всесвітнього Дня охорони навколишнього середовища обласною організацією ВЕЛ підготовлено та розповсюджено три екологічні листівки спрямовані на збереження рідкисних видів рослин та тварин, цінних природних ландшафтів. При здійснені своєї діяльності обласна організація ВЕЛ співпрацювала з держадміністраціями всіх рівнів, обласним управлінням екобезпеки, обласними організаціями НДП, НДЛМ, "Дія" та іншими партіями та об'єднаннями, які входять до складу НДО "Нова Україна" та ВОДС "Злагода". В 1 півріччі діяльність організації висвітлювалась газетами "Академія", "Запорізька Січ", ТРК "Запоріжжя" та "Хортиця".

В звіті Івано-Франківської ОО не відображена її участь в організації та проведені в області всеукраїнських або регіональних акцій екологічного напрямку.

Київська ОО прийняла участь у всеукраїнських акціях "Первоцвіт" /лютий-березень/, "Посади своє дерево" /квітень/, конкурсі "Мій голос я віддаю на захист природи" /травень/. Членами ОО ВЕЛ розроблено Програму екологічного оздоровлення р.Бучанки, налагоджується співпраця з ДВП "Содружество" по очищенню р.Дніпро від затонулих суден. Діяльність обласної організації висвітлювалася обласними газетами "Київська правда" та "Демократична Київщина".

Миколаївською ОО проведено в регіоні акція "Первоцвіт" /лютий-березень/, організовано обстеження екологічного стану: пам'ятника природи урочище "Лабірінт" /березень/, акваторії р.Південний Буг /червень/. В рамках акції "Посади своє дерево" членами обласної організації ВЕЛ постійно провадиться спостереження стану зелених насаджень м.Миколаїва, організовано та проведено конкурс науково-дослідних робіт з природоохоронної тематики серед школярів та членів осередків "Екологічної Варти" /квітень-червень/. Обласна організація приймала участь в створенні автоматизованої навчально-інформаційної системи з екології, проведено наукове обгрунтування плану соціально-економічного розвитку /з урахуванням екологічних приоритетів/ регіону Кінбурнської коси. Налагоджена співпраця ОО з Громадською Радою при облуправлінні екобезпеки, облдержадміністрацією, обласним управління освіти.

Рівненська ОО провела в регіоні всеукраїнську акцію "Первоцвіт" /березень-квітень/ та конкурс "Мій голос я віддаю на захист природи" /лютий-травень/. Спільно з центром "Екосвіт проведено круглий стіл "З любов'ю, знаннями і вірою формувати здоровий спосіб життя" /січень/. В травні-червні ц.р. членами обласної організації ВЕЛ проведено роботи по очисці та прибиранню території Рівненського гідропарку та місцевого пляжу, розроблено проект організації молодіжного екологічного моніторінгу Хрінницького водосховища Рівненської області. Обласна організація ВЕЛ співпрацює з обласною та міською владою, Громадською Радою при управлінні екобезпеки /головує Клименко - голова ОО ВЕЛ/, з обласними організаціями НДП та НДО "Нова Україна", екологічним центром учнівської молоді "Екосвіт", молодіжною громадською організацією "Екоклуб", регіональним відділенням Міжнародної екологічної Академії наук екології та безпеки життєдіяльності . Діяльність ОО ВЕЛ висвітлюється в обласних газетах "Вільне слово", "Народна газета", радіо "Трек", телебаченням "10-й канал".

Сумська ОО провела в регіоні всеукраїнські акції "Первоцвіт"/лютий-березень/, "Посади своє дерево" /квітень/, прийняла участь в конкурсі "Мій голос я віддаю на захист природи"/травень/. Членами обласної організації проведено екологічну експедицію по малих річках Краснопільського району /травень/, розпочато регіональні акції "Джерело" /лютий/, "Живи, берізко !" /березень/, організован конкурс "Краще шкільне подвір'я", проведені роботи по благоустрою прибережної зеленої зони оз.Чеха /квітень/. Налагоджена співпраця з управлінням екобезпеки Сумської області /спонсорування проекту "Краще шкільне подвір'я"/. Діяльність обласної організації ВЕЛ /проведення всіх акцій/ висвітлюється обласними газетами "Сумщина", "Перемога", обласним радіо, "Топ-радіо", обласним телебаченням.

Тернопільська ОО приймала участь у всеукраїнських акціях "Первоцвіт" /лютий-березень/, "Посади своє дерево" /квітень/. Членами ОО ВЕЛ організовано та проведено регіональні акції "День птаха" /березень/, "День бджоли" /червень/. Згідно звітів ОО співпрацює з держуправлінням екобезпеки, управлінням освіти області та Тернопільською державною медакадемією та педуніверситетом. Співпраця з засобами масової інформації в звітах не відображена.

Харківська ОО провела всеукраїнську акцію "Первоцвіт" /квітень-травень/ по районах м.Харкова, конкурси "Мій голос я віддаю на захист природи" та "Екологія душі". Членами обласної організації ВЕЛ проведено вікторину "Чи знаєш ти фауну рідного краю" /квітень/, екологічний суботник /травень/, виставку кращих робіт в рамках природоохоронної акції "Первоцвіт". Згідно звітів обласна організація ВЕЛ співпрацює з відділами освіти всіх рівнів, обласними організаціями НДП, НДО "Нова Україна", ВЖНДО "Дія", громадською організацією "ЕкоПраво-Харків", Партією Зелених. Харківською ВЕЛ розроблені та надрукованні для всіх обласних організацій ВЕЛ кишенькові календарі на 2000 рік.

Херсонською ОО проведені в регіоні всеукраїнські акції: "Первоцвіт" /березень-квітень/, "Посади своє дерево" - висаджено дерева на агро-біологічній станції Херсонського державного педуніверситету, парку Шумського та інших парках м.Херсона /квітень/, конкурс "Мій голос я віддаю на захист природи". В березні-квітні проведені природоохоронні акції "День птаха", Всесвітній"День Землі". Члени обласної організації ВЕЛ прийняли участь в міжнародній науковій конференції "Фальцфейнівські читання", розробили екологічну програму щодо охорони водного середовища Південного регіону України. Діяльність обласної ВЕЛ висвітлюється в найбільш тиражованій газеті Херсонщини "Гривна" /рубрика "Екологія"/.

Хмельницька ОО провела всеукраїнські акції "Первоцвіт" /квітень/, "Посади своє дерево" - впорядкування міського парка ім.І.Франка /травень/, конкурс "Мій голос я віддаю на захист природи", регіональні акції: "Чисте Джерело" - прибирання берегової смуги р.Південний Буг від сміття, упорядкування паркової зони м.Хмельницький /травень-червень/. До кожної акції обласна організація ВЕЛ виготовляла листівки, які розклеювалися в місті. Всі акції проводяться в формі Всеукраїнської екологічної Ліги. Налагоджена співпраця з управлінням екобезпеки області, міським Центром соціальної допомоги молоді, обласними організаціями НДП, НДО "Нова Україна", ВОДС "Злагода". Діяльність обласної організації ВЕЛ постійно висвітлюється в обласних газетах "Ровесник", "Майбуття", "Проскурів", обласним радіо та телебаченням.

Черкаська ОО провела в регіоні всеукраїнські акції "Первоцвіт" /лютий-березень/, "Посади своє дерево" /квітень/, конкурсі "Мій голос я віддаю на захист природи", організувала регіональні: "Домівка птаха" /березень/, "Краєзнавча стежина" /червень/, трудовий десант "Прибери планету" /березень, травень/. Обласною організацією ВЕЛ створено телевізійний фільм про становлення ВЕЛ та "Екологічної Варти" в області, відкрито сторінку ЧеркОО ВЕЛ в "INTERNET". Члени обласної ВЕЛ приймали участь у Всеукраїнській студентській екологічній олімпіаді /призове місце/, налагодили співпрацю з екологічними клубами м.Черкаси "Девесіл" та "Голос природи" та приватним екологічним ліцеєм. Діяльність ОО ВЕЛ висвітлюється газетами "Губернскіі Ведомості", "Село і люди", телекомпанією "Студія-2".

Севастопольська МО прийняла участь у всеукраїнському конкурсі "Мій голос я віддаю на захист природи", організувала та провела: круглий стіл по проблемі Гасфорта - рудник буде катастрофічно забруднювати повітря та джерела питної води міста, окрім цього при його експлуатації планується використовувати вибухівку в еквіваленті потужності вибухів Хіросими та Нагасаки /розпочато збір підписів мешканців міста проти його будівництва/, комплексну перевірку дотримання природоохоронного законодавства на трьох підприємствах м.Севастополь , міську олімпіаду з проблем екології. Допомогу в діяльності міський організації ВЕЛ надають регіональні організації НДП , ВОДС "Злагода". Члени МО ВЕЛ провели велику роботу по організації оздоровчого табору "Екологічна Варта" на базі Балаклавського державного рудоуправління. Діяльність міської організації ВЕЛ висвітлюється газетами "Севастопольская правда", "Вечерний Севастополь", телерадіоцентром "Бриз", Севастопольським телебаченням.

Переглянути файли у *.pdf

1) План роботи;

2) Звіт.