Вівторок 19 бер. 2024
Діяльність Херсонської ОО ВЕЛ 2012 рік

Силами членів Херсонської ОО ВЕЛ забезпечено впровадження в практику роботи управлінь водного господарства 6-ти районів області на площі 12500 га, методику розрахунків оперативного планування поливних режимів з урахуванням волого-запасів в ґрунті та прогнозів опадів на декаду (10 днів).

Спільно з міжнародним університетом розвитку людини «Україна» обласна організація ВЕЛ звернулася до керівництва Херсонської ОДА з пропозицією розпочати створення системи електронного моніторингу джерел питної води в сільських населених пунктах та впровадження водоочисних технологій. Електронна модель такого моніторингу за підтримки обласної організації ВЕЛ вже впроваджується у Скадовському району Херсонської області та м. Вознесенську Миколаївської області.

За сприяння Херсонської ОО ВЕЛ створено молодіжну групу «Екологія і дозвілля», яка проводить регулярні просвітницькі виїзди молоді на природу. Також розпочалась робота Центру збалансованого розвитку спільно з управлінськими структурами господарчого напрямку. У 2012 р. створено громадський інформаційний центр раціонального водокористування імені Г. Цивінського.

richka1Каховський районний осередок ВЕЛ в кінці серпня розпочав акцію-експеримент щодо очищення річки Кам’яниха за допомогою мікроорганізмів. З метою очищення дна річки були зроблені спеціальні глиняні колобки з ефективними мікроорганізмами, які були вкинуті до річки.

IMG 1266Протягом чотирьох місяців продовжувався моніторинг за станом річки, а саме за кількістю водоростей, що вкривають поверхню річки. Були відмічені позитивні тенденції щодо зменшення кількості водоростей на водній поверхні. Експеримент та догляд за ним буде продовжений до наступної весни для оцінки його ефективності.

Активом Херсонської ОО ВЕЛ підготовлено та видано «Інструкцію з оперативного планування режимів зрошення» (Г. Цивінський, Н. Пендак, В. Ідаятов – на замовлення облуправління водних ресурсів), навчальний посібник «Прогнозування екоситуації» (Н. Шапоринська).