Вівторок 19 бер. 2024
Діяльність Черкаської обласної організації ВЕЛ 2010 рік

25 лютого Черкаська ОО ВЕЛ та Черкаський МО ВЕЛ провели круглий стіл «Шляхи вирішення екологічних проблем міста Черкаси», на якому були присутні журналісти з 5 видань та телебачення.

За результатом проекту «Шлях до Європи» членів ВЕЛ було запрошено на конференцію «Ефективні інструменти налагодження діалогу між місцевою владою, громадськістю та медіа задля системного покращення благоустрою міста», яка відбулася 4–5 березня в м. Ірпінь (Київська область).

Продовжуються робота зі створення Національного природного парку «Холодний яр» (голова НМЦ «Екологічні ініціативи» О. Галушко є членом робочої групи зі створення НПП «Холодний яр»).

Голова Н. Фоміна була запрошена до м. Глазго (Шотландія) для вивчення досвіду щодо благоустрою міста.

5 Cherkasy

Члени ВЕЛ постійно беруть участь у різних наукових конференціях і семінарах: діалогової групи «Черкаська громада за чисте довкілля»; тренінг «Ключі до міжсекторальної співпраці: медіа – влада – громадськість» (листопад, м. Київ); конференція «Покращення діалогу між місцевою владою, громадськістю та медіа – результати в пілотних містах (Суми, Черкаси, Донецьк, Чернівці, Херсон та Рівне)» (листопад, м. Київ); конференція Громадський діалог «Черкаська громада за чисте довкілля» (грудень).

В листопаді спільно з відділом екології та раціонального природокористування Департаменту екології та безпеки населення Черкаського міськвиконкому був організований семінар «Природоохоронні заходи на підприємствах та організаціях м. Черкаси».

В рамках акції «Первоцвіт» члени Черкаської ОО ВЕЛ провели засідання дискусійного клубу «Збережи первоцвіти», розвісили по всіх корпусах вищих навчальних закладів агітаційні газети.

До Дня довкілля та в рамках весняної толоки озеленення та благоустрою Черкаською ОО та МО ВЕЛ разом з Черкаською організацією НМЦ «Екологічні ініціативи» та осередками ВДС «Екологічна варта» були проведені серії уроків, присвячених Дню довкілля, в школах м. Черкаси, а також прибирання міського парку.

В квітні пройшла акція «Прибери планету»: на території зони відпочинку черкащан – долини троянд силами студентів-екологів Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького, та на території парку «Перемога» силами студентів-екологів, хіміків Черкаського державного технологічного університету в співпраці з Державним управління охорони навколишнього природного середовища в Черкаській області.

Протягом 2010 року Черкаська ОО ВЕЛ спільно з Черкаським МО ВЕЛ неодноразово зверталися до Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, Кабінету Міністрів України, секретаріату Президента України, Верховної Ради України щодо 2-х незаконно побудованих АЗС в місті Черкаси та забруднення річки Золотоношка.

Протягом 2009–2010 рр. представники Черкаської ОО ВЕЛ і Черкаського МО ВЕЛ були учасниками діалогової групи «Черкаська громада за чисте довкілля» в рамках проекту ЄС «Сприяння соціальним стандартам в українському медійному середовищі». Взяли участь у обмінних візитах до Донецька (Україна) та Глазго (Шотландія).

Свояк Н. І., голова Черкаського МО ВЕЛ, як представник громадських організацій Черкащини, брала участь в засіданні дискусійного клубу в академії банківської справи Національного банку України (м. Київ) з доповіддю «Вода як квінтесенція життя».

Активно обласна організація ВЕЛ співпрацює з Черкаською обласної організацією Українського товариства охорони природи.

Черкаськіактивісти проводили регіональні природоохоронні заходи: акцію «Прибери своє місто», екологічні рейди по пляжах м. Черкаси, акцію «Жовте листя». За сприяння Черкаської ОО ВЕЛ НМЦ «Екологічні ініціативи» ініціювали проведення кампанії «Місто без тютюнового диму».

Черкаська ОО ВЕЛ постій організовує та проводить круглі столи і семінари:

круглі столи «Чистий світ навколо нас – це для нас» (20.04), «Впровадження роздільного збору твердих побутових відходів в місті Черкаси. Міжнародний та вітчизняний досвід» (25.05), «Розвиток заповідної справи в області» до Дня «Працівника природно-заповідної справи» (07.07); семінар «Раціональне природокористування в м. Черкаси» (30.11).

В березні відбулося засідання дискусійного клубу щодо відзначення Дня боротьби з туберкульозом. Під час дискусій було переглянуто відео про небезпечну хворобу.

Черкаські обласні організації ВЕЛ та ВДС «Екологічна варта» провели обласний конкурс дизайнерських розробок «Господарська сумка», з метою популяризації використання в побуті сумок, вироблених з екологічно безпечних матеріалів та зменшення використання пластикових пакетів, що призведе до значного зменшення забруднення навколишнього середовища. Конкурс проходив у наступних номінаціях: «Столична краля», сумка спортивного стилю, сумка для мами, тата, бабусі.

Вже традиційними стали засідання екологічних студій в обласній бібліотеці для юнацтва ім. В. Симоненка («Поезія рідної природи», «Заповідні місця України»).

Черкаська ОО ВЕЛ співпрацює з дошкільними закладами області, проводять конкурси, вікторини, акції для дітей дошкільного віку з метою екологічного виховання.

В березні був проведений науково-практичний семінар для викладачів біології та хімії навчальних закладів міста Черкаси на тему: «Водокористування та якість питної води у місті Черкаси».

В Будинку дитячої та юнацької творчості відбувся захід під назвою «Екологічні забави». В заході взяли участь діти з гуртків «Юні кореспонденти». Одним з елементів екологічних забав було проведення екологічного конкурсу «Захисник довкілля». В заході взяли участь 54 дитини.

В грудні Черкаська ОО ВЕЛ організувала семінар «Екологічне виховання учнівської молоді – шлях до впровадження європейських стандартів в Україні».

Діяльність Черкаської організації висвітлюється в ЗМІ, зокрема, газеті «Місто», «Нова доба», «Черкаський край», «Акцент», обласному телеканалі «Рось».

За 2010 рік Черкаською ОО ВЕЛ видано наступні матеріали:

-Просвітницька місія публічної бібліотеки як фактор розвитку екологічної культури юнацтва: поради бібліотекарю (тираж 200 екз.).

-Екологічний довідник для промислових підприємств (тираж 100 екз.).

-Листівка «Шануймо нашу Землю» (тираж 2000 екз.).

-Навчальний посібник «Черкаська громада за чисте довкілля» (тираж 300 екз.).