Вівторок 19 бер. 2024
Діяльність Харківської ОО ВЕЛ 2012 рік

25 квітня 2012 року за підтримки Харківської ОО ВЕЛ була проведена обласна студентська міжвузівська науково-практична конференція «Захист біорізноманіття – пріоритетний напрямок у справі збереження атмосфери». В конференції брали участь студенти вищих учбових закладів Харкова (Харківської національної юридичної академії ім. Ярослава Мудрого, Харківського коледжу текстилю та дизайну, Харківської національної академії міського господарства, Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Харківського національного університету будівництва та архітектури та Харківської гуманітарно-педагогічної академії). Кращі роботи були нагороджені грамотами та цінними подарунками від Харківської ОО ВЕЛ.

Diylalnist 2012 1В цьому році, в липні традиційно продовжив свою роботу польовий навчально-тренінговий центр Харківської ОО ВЕЛ. Центр розташований на території Національного природного парку «Гомільшанські ліси» на берегах річки Сіверський Донець. Щороку цей край відвідують безліч туристів як один з наймальовничіших на Харківщини.

Diylalnist 2012 2Кожне літо члени обласної організації ВЕЛ виїжджають до Національного природного парку задля того, щоб облаштувати територію і підготувати все для проходження студентами польових практик.

ZaproshennyaХарківська ОО ВЕЛ спільно з Національним університетом «Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого» та Національною академією правових наук України 9 листопада 2012 року у приміщенні Національної академії правових наук України в м. Харкові провели засідання круглого столу «Актуальні питання кодифікації екологічного законодавства України». Обласна організація ВЕЛ стала співорганізатором не випадково, оскільки одним з пріоритетів від початку її діяльності є вдосконалення екологічного законодавства та моніторинг його виконання. На засіданні представники ВЕЛ запропонували свій погляд на участь громадськості у формуванні природоохоронного законодавства України. Однією з найбільш обговорюваних тем засідання стала необхідність створення Екологічного кодексу України. Доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри господарського права Донецького національного університету, член-кореспондент НАПрН України Бобкова А.Г. запропонувала концепцію та структуру кодексу. Усі доповіді були активно обговорені учасниками та високо оцінені гостями круглого столу.

Члени Харківської ОО ВЕЛ брали активну участь у роботі семінару «Підвищення рівня обізнаності суспільства з питань нетрадиційного газу – економічні можливості та екологічні запобіжники». Семінар був організований за сприяння Посольства Великої Британії в Україні для ознайомлення науковців та екологічної громадськості міста Харкова з досвідом обізнаності суспільства Великої Британії з питань видобування нетрадиційного газу. На семінар були запрошені представники різних громадських організацій Харкова. Перед учасниками семінару виступили: Сапронов Юрій Анатолійович, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації; Саймон Сміт, Посол Великої Британії в Україні; Грем Тайлі, генеральний директор компанії «Шелл в Україні»; Бакіров Віль Савбанович, ректор Харківського національного університету ім. Каразіна. М. Побережська (кандидат наук, Нотінгемський університет) ознайомили присутніх з результатами опитування, яке було проведено в Великій Британії і стосувалося ставлення громадськості до видобування газу методом гідророзриву. Як показало опитування, громадськість Великої Британії занепокоєна можливістю забруднення води та землетрусами і вже почала активно чинити опір. На запитання голови Харківської ОО ВЕЛ С. В. Размєтаєва про те, чи проводилося аналогічне опитування в Україні, М. Побережська відповіла, що ні, не проводилося. Після цього голова Харківської ОО ВЕЛ зазначив, що для подальшого обговорення проблеми необхідно провести громадську екологічну експертизу проекту видобування нетрадиційного газу в Харківській області.

В грудні Харківська ОО ВЕЛ спільно з іншими громадськими організаціями, науковцями на засіданні Громадської ради при Державному управлінні охорони навколишнього середовища в Харківській області обговорювали питання видобування сланцевого газу в області. Компанія Shell отримала дозвіл на буріння першої пошукової свердловини в районі села Веселе Первомайського району Харківської області та початку виконання робіт спільно з ДК «Укргазвидобування».

В цьому році на допомогу Харківської ОО ВЕЛ прийшли волонтери з Фонду Регіональних Ініціатив. Спеціалістами Харківської ОО ВЕЛ була підготовлена спеціальна програма для студентів, яка мала дві частини – екологічного спрямування та розважальну, також до програми входила історично-краєзнавча екскурсія екологічною стежкою.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи