Вівторок 19 бер. 2024
Науково-практична конференція «Довкілля і здоров’я»

Тернопіль2 227–28 квітня в Тернопільському державному медичному університеті імені І. Я. Горбачевського відбулася щорічна науково-практична конференція «Довкілля і здоров’я», співорганізатором якої є Всеукраїнська екологічна ліга.

Конференція проводиться в пам’ять жертв аварії на Чорнобильській атомній електростанції щорічно вже 15 рік поспіль.

Конференцію відкрив завідувач кафедри фізіології з основами біоетики та біобезпеки Тернопільського медичного університету імені І. Я. Горбачевського, голова Тернопільської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, заслужений діяч науки і техніки України, професор Степан Вадзюк. Він наголосив на актуальності небезпеки глобального забруднення довкілля радіоактивними нуклідами та впливу їх на здоров’я населення забруднених територій, особливо в зоні, прилягаючій до епіцентру вибуху.

Степан Несторович передав вітання учасникам конференції від голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяни Тимочко, в якому вона відзначила, що робота конференції сприятиме подальшому розвитку руху за чистоту і процвітання не лише України, але й планети в цілому, побажала учасникам плідної роботи, доброго здоров’я, творчої наснаги, нових вагомих здобутків на благо нашої Батьківщини.

В. О. Паничев, заступник директора Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України, звернув увагу на наслідки Чорнобильської аварії на Тернопільщині, що проявляються ще до теперішнього часу, дії санітарно епідеміологічної служби області по контролю радіоактивного забруднення об’єктів навколишнього середовища і стану здоров’я населення.

Тернопіль3Представники Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки доповіли про особливості адаптаційного потенціалу серцево-судинної системи учасників АТО. Поручинський А. І. доповів про те, що наслідки пережитих фізичних або психологічних травм не проходять безслідно. Більше трьох років продовжуються бойові дії в Донецькій і Луганській областях, що є потужним стресогенним чинником. Дослідження, проведені на базі Східноєвропейського національного університету, виявили перенапруження систем регуляції у 2/3 обстежуваних учасників АТО, що є потенційно загрозливим і може призвести до зриву адаптації з неадекватним функціонуванням серця і судин, порушення гомеостазу, появи різних патологічних синдромів і захворювань.

Тернопіль2 1Від групи співавторів Тернопільського лабораторного центру і Тернопільського медичного університету професор Кондратюк В. А. виступив з актуальною доповіддю «Якість питної води з систем децентралізованого питного водопостачання в Тернопільській області».

Загалом у конференції взяло участь понад 220 науковців. Матеріали конференції представлені в збірнику і об’єднані за фаховим принципом:

1. Експериментальні і прикладні аспекти екологічної фізіології;

2. Гігієнічна оцінка ризику для здоров’я населення впливу довкілля;

3. Біологічні та мікробіологічні аспекти забезпечення здоров’я людини та збереження довкілля.

Тернопіль4Географія учасників досить широка: Луцьк, Ужгород, Івано-Франківськ, Львів, Київ, Дніпро, Чернівці, Вінниця, Тернопіль. Це представники медичних вищих навчальних закладів, коледжів, педагогічних університетів і училищ, санітарно-протиепідемічних закладів і управлінь екології та природних ресурсів, науково-дослідних інститутів.

Програма конференції

Матеріали конференції

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи