Вівторок 19 бер. 2024
«Енергоефективна школа» - крок у майбутнє
21 вер. 2017

21.09 Зал21-22 вересня 2017 року в м. Києві відбувається Всеукраїнська  конференція «Енергоефективна школа» .

Конференцію ініціює проект ПРООН/ГЕФ «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні» за сприяння Міністерства освіти і науки України, Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України, Всеукраїнської екологічної ліги.

21.09 МаслюківськаВідкрили конференцію з вітальним словом до учасників Маслюківська-Самберг Олена Павлівна, координатор проектів з довкілля та енергетики Програми розвитку ООН в Україні, Вербицький Володимир Валентинович, директор Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України та Вишняк Ірина Олегівна, Департамент систем енергозабезпечення та житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

21.09 ЛященкоНа першій пленарній сесії доповідачі виступають з приводу питань підвищення енергоефективності як запоруки забезпечення енергетичної незалежності України. Керівник проекту ПРООН/ГЕФ «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні», Лященко Володимир Олексійович представляє фінансово-економічні можливості реалізації біоенергетичних проектів. У доповіді докладно описано фінансові механізми та шляхи їх реалізації у впровадженні біоенергетичних технологій в Україні загалом та на місцевому рівні.

21.09 ІгнатенкоІгнатенко Олександр Павлович, головний консультант проекту ПРООН/ГЕФ «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні», порушив питання про регіональні перспективи розвитку сфери біоенергетики в Україні. Олександр Павлович повідомляє про 7 пілотних регіонів для впровадження використання біоенергетичних технологій у муніципальному тепло- та гарячому водопостачанні шляхом розробки регіональних програм. Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Полтавська та Черкаська області мають значний потенціал біомаси, тому реалізація проектів Регіональних програм може дати ефект зменшення СО2 у 870 тис.т.

Досвідом  розробки та реалізації  проектів по енергоефективності та енергозбереженні як чинників інноваційного розвитку освітніх закладів діляться Каплун Віктор Володимирович, проректор з наукової та інноваційної роботи Київського національного університету технологій та дизайну та Ярош Світлана Володимирівна, директор ТОВ «І.Комм Енерджи».

21.09 КотелНадзвичайно продуктивним є засідання круглого столу «Кращі практики з впровадження енергоефективних заходів в освітніх установах». На засіданні присутні представники різних закладів освіти, громадських організацій, в тому числі і екологічних клубів. Доповідачі діляться своїм досвідом практичної діяльності у напрямку енергозбереження та впровадження енергоефективних заходів. Бабченко Раїса Петрівна, голова Донецької регіональної організації Всеукраїнської екологічної ліги, розповідає про забезпечення енергоефективності навчальних закладів на основі грантової підтримки та впровадження державних програм.

21.09 Тренінг залУ той же час відбувається засідання круглого столу «Збережемо довкілля з допомогою біоенергетичних технологій». На засіданні обговорюються перспективні біоенергетичні ресурси та енергоефективні технології, учасники діляться досвідом використання енергетичного потенціалу України шляхом впровадження біоенергетичних технологій.  Пилипчук Людмила Львівна, кандидат біологічних наук, доцент кафедри хімії та фармації, та Волкова Світлана Андріївна, доцент кафедри органічної та біологічної хімії Херсонського державного університету виступають з доповіддю «Виробництво біогазу як засіб вирішення екологічних та економічних питань». Вони наголошують, що впровадження біогазових технологій  дозволяє покращити санітарні та гігієнічні умови життя населення країни, збільшити продуктивність сільськогосподарських ґрунтів, зберігає енергетичний баланс та, найголовніше - дозволяє суттєво зменшити кількість викидів метану. Терлецький Володимир Карлович, кандидат біологічних наук, голова Волинської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, та Решетюк Олеся Володимирівна, кандидат біологічних наук, доцент кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича , представиляють усім відому рослину Ваточник  (Asclepias syriaca L.) як продуктивний біоенергетичний ресурс та розповідають про перспективи її культивування.

21.09 ТренінгУспішно відбувається тренінг «Енергоаудит навчального закладу та його здійснення», ведучими якого є Фоміна Наталія Максимівна, голова Черкаської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, та Довгаль Людмила Володимирівна, голова Черкаської міської організації ВДС «Екологічна варта». Ще один тренінг, який проводять координатор Всеукраїнської дитячої спілки «Екологічна варта» Шпортюк Людмила Вікторівна та заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги Пащенко Олена Вікторівна проводиться за темою «Енергоефективна країна майбутнього». Робота в групах, різноманітні завдання та відеоролики про енергоефективність допомагають проаналізувати інформацію про відновлювальні джерела енергії та визначити можливі шляхи переходу України на альтернативну енергетику.

22 листопада розглядатимуться декілька ключових питань, пов’язаних з енергоефективністю в освітніх процесах.

Учасники круглого столу «Форми та методи роботи з питань енергоефективності у загальноосвітніх навчальних закладах» обговорюватимуть  еколого-просвітницьку діяльність серед школярів. Буде проінформовано про різні форми та методи формування екологічної свідомості учнів безпосередньо під час освітнього процесу та в позашкільний час. Провідний фахівець з екологічної освіти Національного природного парку «Подільські Товтри» Одукалець Інна Олександрівна представить доповідь про форми позашкільної роботи з питань енергозбереження в національних природних парках, на прикладі такої роботи в НПП «Подільські Товтри».

Гелетуха Георгій Георгійович, кандидат технічних наук, голова правління громадської спілки «Біоенергетична асоціація України», проведе тренінг, на якому буде порушене питання  використання біомаси для виробництва теплової енергії в системі освітніх закладів. На тренінгу обговорюватимуться  усі переваги  та перспективи розвитку такого виробництва.

Під час другої пленарної сесії «Енергоефективність в освітніх процесах» учасників ознайомлять зі станом та перспективами розвитку біоенергетики в Україні. Координатор Києво-Святошинського районного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, Малишева Тетяна Василівна, у свої доповіді проінформує про шляхи збереження енергоресурсів у процесі домашнього господарювання.  Вчитель інформатики та технічної праці Кам’янець-Подільської спеціалізованої загальноосвітньої школи  Романюк Віктор Михайлович ознайомить присутніх з проектом «Школа енергії», наголошуючи на важливості та доцільності формування енергоспоживацької культури учнів під час навчального процесу через реалізацію саме цього проекту. 

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи