Версія для друку
2011 рік

Закарпатська ОО ВЕЛ об’єднує багатьох науковців області, які здійснюють значну науково-дослідну роботу. 

В березні Закарпатська ОО ВЕЛ звернулася з листом до Міністра екології та природних ресурсів України щодо забезпечення безпеки мешканців села Мужієво та дорученням фахівцям Міністерства екології та природних ресурсів України і підпорядкованих Міністерству служб провести обстеження та дати оцінку негативного впливу нерухомого майна та хвостосховища ТОВ «Закарпатполіметали» на довкілля, а також усунення порушень природоохоронного законодавства України. В минулому ТОВ «Закарпатполіметали» здійснювало видобування корисних копалин на території Мужіївського родовища (с. Мужієво Берегівського району Закарпатської області).

Екологічна громадськість краю та мешканці села Мужієво глибоко стурбовані вкрай складною екологічною ситуацією, що залишилась у спадок після діяльності цього підприємства. Йдеться, насамперед, про забруднення поверхневих вод, меліоративних каналів, шахтних колодязів мешканців села іонами важких металів. Чотири роки поспіль ведеться переписка небайдужої громадськості краю з органами як місцевої так і центральної влади, а проблема так і залишається невирішеною, мешканці села продовжують пити отруйну воду. Фахівці стверджують, що при такому безвідповідальному відношенні до вирішення цієї проблеми є велика ймовірність забруднення Галочського підземного водного горизонту, з якого забирають питну воду і прикордонні населені пункти Угорщини.

Окреме занепокоєння викликає ситуація навколо хвостосховища. Як відомо, ця споруда була побудована без проектної документації, без дотримання будь-яких будівельних та екологічних норм. 

Вже багато років члени Наукової ради опікуються питаннями стану атмосферного повітря міста Ужгорода та області в цілому. 15–17 червня голова Закарпатської ОО ВЕЛ Лобко В. Ю. взяв участь в нараді-семінарі по вивченню забруднення навколишнього середовища, яка відбулася в Києві. Основні питання наради: шляхи покращення методів відбору проб; покращення доведення інформації про фактичний стан забруднення атмосферного повітря у обласних центрах України до керівників областей та ЗМІ; залучення громадських обласних організацій ВЕЛ до аналізу матеріалів спостережень за станом забруднення атмосферного повітря, їх публікації в ЗМІ та «Екологічному Віснику» (на прикладі Закарпатської ОО ВЕЛ).

22 березня відбулося спільне засідання Правління Закарпатської ОО ВЕЛ та Міжвідомчої науково-дослідної лабораторії охорони природних екосистем Ужгородського національного університету. Основним питанням засідання – «Вплив забруднення атмосферного повітря на природні екосистеми». Під час засідання голова Закарпатської ОО ВЕЛ Лобко В. Ю. за дорученням ВЕЛ вручив завідуючому лабораторії Комендарю В. І. «Червону книгу Дніпропетровської області. Рослинний світ», який дав високу оцінку цьому виданню та висказав вдячність за подарунок.

8 червня члени обласної організації ВЕЛ Лобко В. Ю., Манівчук В. М., Осійський Е. Й. взяли участь в конференції на тему: «Доступ громадськості до законодавчого процесу», яка відбулась в Ужгороді.

Закарпатська ОО ВЕЛ 25–26 червня організувала святкування Дня Дунаю в Україні, яке включало такі організаційні заходи:

1. Урочисте встановлення табличок на витоку річки Тиси. У квітні на конференції Міністрів охорони довкілля басейну Тиси було прийнято рішення встановити меморіальні таблички на витоку Тиси від усіх країн басейну, що знаменуватиме собою важливість співпраці між усіма країнами басейну цієї мальовничої річки задля її збереження. В Програмі – урочисте встановлення табличок, концерт пісень народів Тиси та прес-конференція. Участь взяли всі районні організації ВЕЛ та Закарпатська ОО (відповідальний – заступник голови обласної організації ВЕЛ Манівчук В. М.).

2. Фестиваль «Тиса – молодша сестра Дунаю» в рамках святкування Дня Дунаю в Україні. Вже п’ятий рік поспіль Україна як і інші країни Дунайського басейну долучаються до святкування Дня Дунаю. День Дунаю є спільним пан-європейським заходом, спрямованим на інформування і підвищення екологічної культури громадян, яке організовує Міжнародна комісія з захисту р. Дунай. Програма святкування включала: конкурс дитячої творчості «Екологічна реклама» – короткий виступ в стилі рекламного роліку з агітацією за збереження навколишнього середовища, економії води, боротьби із засміченням. Найкращі ролики будуть передані на телебачення для трансляції. Свято відбулося за підтримки Закарпатської обласної адміністрації, Міжнародної Комісії з захисту р. Дунай, Мінприроди України та Державного комітету водного господарства. Почесними гостями були представники Делегації Європейського Союзу в Україні. Головний спонсор – компанія «Кока-кола». Одним з організаторів свята є Закарпатська ОО ВЕЛ.

Закарпатська ОО ВЕЛ для відзначення Міжнародного дня водних ресурсів організувала масштабний освітньо-виховний захід на базі Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, практична частини заходу проходила на набережній р. Уж в м. Ужгороді. Активну участь в акції брали участь Лобко В. Ю. (голова Закарпатської ОО ВЕЛ), Осійський Е. Й. (голова Ужгородського РО ВЕЛ), Монич І.

21 березня пройшов урок-бесіда «Водні ресурси Закарпаття» в ЗОШ с. Червоне та с. Кам’яниця Ужгородського району. Відповідальні від Закарпатської ОО ВЕЛ – Монич І., Манівчук В. М. (голова Ужгородського МО ВЕЛ), Осійський Е. Й. (голова Ужгородського РО ВЕЛ).

22 березня проведено екологічну акцію «До чистих джерел»: прибрано території навколо джерел питної води («Кителів», «Три медведі», «Кувшин», «Раково»), очищення їх від замулення, проведення еколого-освітньої роботи з громадами (Лобко В. Ю., Осійський Е. Й., Манівчук В. М.).

До Дня довкілля Закарпатської ОО ВЕЛ проведено ряд практичних природоохоронних заходів:

1–5 квітня – Мукачівський МО ВЕЛ взяв участь у висадженні дерев на території об’єкту ПЗФ «Парк Перемоги». По завершенню акції на телеканалі «М-студіо» виступила голова осередку ВЕЛ Т. Петьовка.

15–16 квітня – висаджено 80 кущів калини по вулиці 8-ме Березня.

16 квітня – студенти факультету географії Ужгородського національного університету висадили 1 тис. дерев, які були виділені лісгоспом (відповідальний Поп С. С., голова Наукової ради Закарпатської ОО ВЕЛ).

16–17 квітня – разом з працівниками водгоспу впорядковувалися прибережні смуги річки Уж в межах міста (відповідальні Осійський Е. Й., голова Ужгородського РО ВЕЛ; Манівчук В. М., голова Закарпатського МО ВЕЛ).

Закарпатська ОО ВЕЛ 10 квітня до Дня працівників ракетно-космічної галузі організувала зустріч активістів-екологів Закарпатської області (Міжгірський, Рахівський, Виноградівський, Перечинський райони та м. Ужгорода) з письменниками та поетами. В зустрічі взяло участь більше 50 чоловік. Під час зустрічі було висаджено 16 дерев сакури.

Закарпатська ОО ВЕЛ активне бере участь у різних заходах та проектах, направлених на захист довкілля. Одним з таких заходів – участь у навчальному тренінгу «Side by Side fоr the Black Sea (Пліч-о-пліч для Чорного моря)», основна мета якого нарощування потенціалу молодіжних громадських організацій за підтримки Європейської Комісії та Програми «Молодь в дії» («Уouth in Action»).

Цей тренінг був організований Міжнародним фондом «Чорне море – Каспійське море» (Black Sea – Caspian Sea International Funs – BSCSIF) як перший крок в напрямку попередження забруднення водних ресурсів.

У жовтні Закарпатської ОО ВЕЛ спільно із Закарпатським обласним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді, Басейновим управлінням водних ресурсів річки Тиса, лабораторією моніторингу вод провели 1 етап Всеукраїнської дитячої еколого-краєзнавчої естафети «Малі річки – життя України». Метою заходу – дослідження стану малих річок Закарпаття, проведення їх опису, формування екологічної свідомості учнівської молоді, залучення її до природоохоронної діяльності.

На конкурс надійшло дуже багато учнівські роботи з усіх районів області. Роботи є дуже актуальними, особливо для місцевих органів влади та природоохоронних організації. Найкращі роботи обласної естафети будуть відправлені на Всеукраїнський конкурс, виконавці кращих конкурсних робіт від річкового басейну Тиси (Закарпатська область) будуть делеговані на Міжнародний водний форум, що відбудеться по завершенню конкурсу.

За сприяння обласного управління освіти Закарпатської ОДА, БУВР Тиси за результатами естафети планується видати книгу «Малі річки – життя Закарпаття», а найкращі роботи розмістити на веб-сторінці Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса та нагородити переможців цінними подарунками.

Протягом 11–13 квітня відбулися виступи голови обласної організації Лобка В. Ю. на телебаченні «Тиса – 1», присвяченими спогадам та роботі із космонавтами, дослідженню космічного простору (Лобко В. Ю. працював в першому філіалі Центру підготовки космонавтів СРСР з 1976 по 1989 рр.).