П'ятниця 19 квіт. 2024
Яскравий приклад розв’язання проблем поводження з відходами на місцевому рівні

Сортув комплекс 116 серпня, голова Всеукраїнської екологічної ліги, Тетяна Тимочко, відвідала Іллінецький сміттєсортувальний комплекс на Вінниччині.

Дане підприємство функціонує з 2018 року, тут сортується 60% від привезених відходів, які поділяються на 14 фракцій, окремо збирається скло, папір, пластикові пляшки, поліетилен, пластмаса, метал, органіка та інші види відходів.

Сортув комплекс 2Комунальне підприємство обслуговує населені пункти з усієї Іллінецької територіальної громади, переробляючи 60 кубометрів сміття за зміну. Його ж проектна потужність дозволяє переробляти вдвічі більше. У самому місті Іллінці запроваджено сортування сміття та відбір пластикової тари. Також, в подальшому планується збір побутових відходів у межах сусідніх громадах. Сам процес сортування побутових відходів відбувається через їх подачу на ланцюговий конвеєр, подальше сортування у сортувальній кабіні (працівники лінії вибирають необхідні корисні фракції із суцільного потоку сміття, що йде по конвеєру, і складають їх у спеціальні вікна), а далі відходи, які вже непридатні для сортування, через реверсивний конвеєр потрапляють під прес, де їх стискають, після чого відправляють на полігон.

Сортув комплекс 6Корисні ж фракції, які збираються під сортувальною платформою у спеціальних відсіках, пресуються і відправляються на склад для зберігання для подальшого транспортування на переробні підприємства.

Сортув комплекс 4Загалом, робота Іллінецького сміттєсортувального комплексу КП «Добробут» спрямована на вдосконалення системи утилізації твердих побутових відходів через проміжний етап збирання та сортування використаного пластику, паперу, скла та інших твердих побутових відходів, що сприятиме зменшенню нагромадження сміття на території Іллінецької міської об’єднаної територіальної громади, а також вдосконалить систему житлово-комунального господарства, сприятиме зміні ставлення жителів до навколишнього середовища та покращить екологічну ситуацію на території громади.

Сортув комплекс 5Унікальною технологією є виготовлення тротуарної плитки з подрібнених поліетиленових пакетів та суміші піску.Сортув комплекс 9

Цей комплекс є яскравим прикладом розв’язання проблем поводження з відходами на місцевому рівні. У значній мірі успіх ініціює та впроваджує голова громади Ящук Володимир Миколайович, який вболіває за рідну землю.

ВЕЛ планує презентувати цей позитивний досвід на щорічному Національному форумі поводження з відходами-2021.