Вівторок 19 бер. 2024
Круглий стіл «Екологічні проблеми енергетичних міст та шляхи їх розв’язання» (22 квітня 2021 р., м. Бурштин, Івано-Франківська обл.)

КС Бурштин 22.04 3Всеукраїнська екологічна ліга та Бурштинська міська рада 22 квітня 2021 року у місті Бурштин (Івано-Франківська область) провели круглий стіл «Екологічні проблеми енергетичних міст та шляхи їх розв’язання»

Під час заходу були розглянуті питання щодо екологічних та соціально-економічних проблем енергетичних міст в контексті трансформації вугільних регіонів; управлінських, наукових та освітніх екологічно дружніх рішень в процесі трансформації для місцевих громад.

До обговорення питань долучились учасники 77 учасників в режимі офлайн та онлайн (платформа ZOOM). 

Учасників круглого столу привітав Міхеіл Саакашвілі – голова Виконавчого комітету Національної ради реформ, який в цей день перебував на Прикарпатті і брав участь у презентації інвестиційного проєкту ГК «Галвапно» - будівництва нового комплексу по випалу вапна, який застосовує європейські екологічно-дружніх технологій.

У роботі круглого столу взяли участь народні депутати України, представники Міністерства розвитку громад та територій України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Міністерства захисту довкілля та природніх ресурсів України, вугільних об’єднань, енергетичних структур, представники громадських організацій, науковці, голови міст та територіальних громад, для яких питання трансформації на найближчі десять років стануть найважливішим пріоритетом. 

КС Бурштин 22.04 4Відкриваючи засідання, Тимочко Тетяна Валентинівна, голова Всеукраїнської екологічної ліги, привітала учасників із всесвітнім Днем Землі і наголосила на важливості збереження довкілля та розв’язання екологічних проблем. Євроінтеграційний вектор розвитку, який обрала Україна, вимагає трансформації державної енергетичної політики через екологічні виклики. Відповідні зобов’язання передбачені Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом та іншими міжнародними документами, зокрема, зобов’язання щодо послаблення негативного впливу на довкілля від функціонування вугільної галузі та об’єктів теплоенергетики, У зв’язку з цим постає питання про здійснення трансформації вугільних регіонів України шляхом комплексного розв’язання проблемних питань, зокрема, у економічній, соціальній, житлово-комунальній та екологічній сферах. Така модель розвитку вже здійснюється у європейських країнах і названа «справедливою трансформацією». ВЕЛ акцентує увагу Уряду України на пріоритетності питань екологічної безпеки з особливою увагою до вугільних регіонів Луганської і Донецької областей, що потерпають від російської збройної агресії.

Голова ВЕЛ акцентувала увагу на необхідності внесення змін і доповнень до стратегій розвитку місцевих громад в контексті Указу Президента України «Про виклики і загрози національній безпеці України в екологічній сфері та першочергові заходи щодо їх нейтралізації» та рішень Уряду України щодо трансформації вугільних регіонів України

Ярмольський Андрій Ігорович, перший заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації наголосив, що Концепція трансформації вугільних регіонів України на період до 2030 року, запропонована Урядом України, має не лише дати поштовх до трансформації громад, а створити засади саме справедливої трансформації. Процес трансформації вугільних регіонів напряму торкнеться десятків інших міст і регіонів України. Тому важливо, щоб вже на етапі підготовки процесу трансформації громади розуміли можливості для залучення фінансового ресурсу – Уряд України і парламент зможуть у співпраці з місцевою владою створити нормативно-правову базу інвестиційної складової, зокрема, центрального та місцевих фондів.

Андрієшин Василь Михайлович, міський голова м. Бурштин, висвітлив складні проблеми новоствореної ОТГ та презентував ключові напрями розвитку місцевої громади: сприяння становленню індустріального парку, формування туристичної інфраструктури, розвиток агросфери, зокрема, ягідництва. Саме ці заходи сприятимуть створенню нових робочих місць, наповнять бюджет громади. 

Народні депутати України Вікторія Гриб та Ігор Фріс висловили готовність до співпраці з місцевими органами влади, громадськістю, бізнесом щодо розроблення ефективних законодавчих інструментів трансформації вугільних регіонів.

КС Бурштин 22.04 5Сергій Басараб, голова постійної комісії з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму Івано-Франківської обласної ради, запевнив, що обласна рада готова підтримати реалізацію екологічно дружніх проектів.

Провідні науковці з Києва, Донецької, Івано-Франківської, Дніпропетровської областей, Польщі говорили не лише про гострі проблеми довкілля, екологічні загрози для громад на Донбасі, що виникають внаслідок закриття вугільних шахт, але й презентували наукові дослідницькі проекти, екологічно зорієнтовані проекти перероблення промислових відходів. Цікавим був виступ  Бориса Чудновського, головного спеціаліста державної ізраїльської компанії «Іsrael Electric Corporation», який поділився досвідом впровадження найсучасніших технологій у сфері енергетики і використання промислових відходів у інших галузях. 

Керівники енергетичних міст та вугільних регіонів розповіли про місцеві проблеми і перспективи, висловили суттєві пропозиції до урядових документів, зокрема, Віталій Шевченко, секретар Добропільської міської ради – про формування регіональної програми трансформації вугільного регіону, Валерій Коломєйцев, голова Ладижинської міської ради – про ризики і загрози поспішних і недостатньо підготовлених рішень для життєдіяльності громад, Сергій Остренко, секретар Павлоградської міської ради – про екологічні проблеми енергетичних міст Західного Донбасу, Владислав Лаврик, заступник голови військово-цивільної адміністрації м. Щастя – про проблемні питання трансформації вугільних регіонів в умовах військового конфлікту, Павло Андрусяк, голова Дубовецької громади Івано-Франківської області.

Глибоке розуміння регіональних проблем та реальні напрацювання показали представники департаментів та управлінь – Андрій Пліхтяк, начальник Управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської ОДА, Сергій Олейніков, директор Департаменту комунальної власності, земельних, майнових відносин, екології та природних ресурсів Луганської ОДА, Владислав Алексеєв, начальник відділу моніторингу довкілля Департаменту екології та природних ресурсів Донецької ОДА.

Світлана Дроботенко, старший експерт Проекту підтримки Уряду України у впровадженні програми «Справедливої трансформації» при Кабінеті Міністрів України  презентувала завдання проекту щодо підготовки нормативно-правової бази впровадження реформи трансформації вугільних регіонів України.

Представники промислових підприємств, вугільних об’єднань, об’єктів теплогенерації розповіли про існуючі проблеми роботи підприємств, представили кращі технологічні природоохоронні рішення, висловили пропозиції до уряду щодо шляхів трансформації вугільних регіонів.

КС Бурштин 22.04 2Учасники круглого столу «Екологічні проблеми енергетичних міст та шляхи їх розв’язання» вважають, що ефективність заходів трансформації  залежатиме у значній мірі від широкого публічного діалогу, відкритого обговорення представниками органів державної влади та місцевого самоврядування усіх проблемних питань, які потребують розв’язання, з організаціями роботодавців, громадськістю, науковим, експертним та бізнес-середовищем. Про це у своїх виступах наголосили Роксолана Джура, голова громадської організації «Фундація справедливої трансформації громад», Олександра Шаган, голова громадської організації «Агенція місцевого економічного розвитку Прикарпаття», Володимир Бучко, заступник директора з наукової роботи Галицького національного природного парку, Юлія Бурцева, кандидат педагогічних наук, доцент, в.о. ректора Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Олександр Джура, доктор філософських наук, професор, директор Бурштинського енергетичного фахового коледжу ІФНТУНГ.

Учасники круглого столу «Екологічні проблеми енергетичних міст та шляхи їх розв’язання» сформували пропозиції до резолюції, яка буде направлена до відповідних органів влади для врахування у прийнятті управлінських рішень, зокрема, щодо

• зниження екологічних ризиків, у тому числі – у зв’язку із закриттям (консервацією) вугільних підприємств та скороченням обсягів енергетичного сектору;

• впровадження ефективного управління промисловими відходами, шахтними водами, проведення рекультивації породних відвалів;

• формування регіональних систем управління твердими побутовими відходами і застосування сучасних технологій для обробки осадів комунальних очисних споруд;

• інформування населення про стан атмосферного повітря, водних ресурсів та ґрунтів, розширення участі громадськості у розв’язанні природоохоронних проблем, удосконалення екологічної освіти та виховання; 

• сприяння формуванню і наповненню небюджетних фондів охорони довкілля;

• залучення інвестицій для підтримки нових видів економічної діяльності, відкриття нових інноваційних підприємств паралельно із закриттям діючих;

• створення нових робочих місць, які мають відповідати ліквідованим і за рівнем заробітної плати, і за рівнем кваліфікації;

• перепрофілювання вищих та професійно-технічних навчальних закладів, розташованих у монопромислових містах та регіонах, на напрями, які відповідають вимогам ринку праці;

• перехід на альтернативні джерела енергії та підвищення рівня енергоефективності у житлово-комунальній сфері.

Захід було проведено з дотриманням діючих обмежувальних протиепідемічних заходів.

Висловлюємо велику подяку всім учасникам круглого столу, які долучились до обговорення стратегічно важливих питань сьогодення.

 

Програма круглого столу

Резолюція

Учасники круглого столу

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи