Вівторок 19 бер. 2024
Експерти Всеукраїнської екологічної ліги відвідали місця незаконного вирубування лісу

Lis vyrubka311 травня 2016 року експерти Всеукраїнської екологічної ліги виїхали на  місця незаконного вирубування лісу поблизу м. Яремче (Івано-Франківська область). В глибині лісового масиву вони побачили безлісі галявини, повалені дерева та річки, засмічені гілками й стовбурами дерев.

У виїзді взяли участь голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, голови обласних та міських організацій ВЕЛ, які мають великий досвід природоохоронної діяльності.

Lis vyrubka«Ми проїхали Яремче, Микуличин і піднялись до Ворохтянського лісгоспу — там лише один в’їзд і виїзд, і немає, як в степу, сто доріг. Коли лісовози спускаються з гір, то за ними бігти не треба, достатньо поставити пропускний пункт. Не потрібно вводити нацгвардію, як пропонують деякі політики, щоб не допустити видобування бурштину й вирубування лісів. Необхідно встановити прозорі нормальні правила, запровадити суворий природоохоронний контроль і відділити функціонування лісової екосистеми від господарської діяльності», – коментує ситуацію Тетяна Тимочко.

Всім відомо, що Карпатські ліси є унікальною природною екосистемою з безліччю складних зв’язків і компонентів, де є ендемічні види рослин та тварин, занесені до Червоної книги України. Саму тому екосистеми Західної України є різноманітними та надзвичайно цінними з погляду збереження природного багатства. Зокрема, букові праліси Карпат увійшли до переліку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО.

Олександр Мудрак, доктор сільськогосподарських наук, профессор, голова Вінницької обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги зазначив, що ліси виконують ґрунтозахисну та водорегулюючу функції. Схили, на яких вирубано ліс, легко піддаються ерозії та змиванню родючого шару ґрунту. Під час сильних злив знелісені схили не здатні поглинати та затримувати вологу, що призводить до повеней, селів, зсувів та обвалів, які завдають значної шкоди економіці цього краю. Крім цього, неконтрольоване вирубування лісів порушує кліматоутворюючу функцію Карпатського регіону. Ліси забезпечують формування вологих мас повітря, які потім переносяться на Схід і Південь України та створюють умови для утворення чорноземів.

Lis vyrubka4

Степан Вадзюк, доктор медичних наук, професор, голова Тернопільської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, зауважив, що знищення лісової екосистеми Карпат негативно впливає на рекреаційний потенціал регіону, який характеризується унікальним поєднанням первісної природи з історичними пам’ятками архітектури та культури. Наявність джерел мінеральних та термальних вод, озокериту, цілющого гірського повітря робить регіон привабливим не лише для активного відпочинку, а й для оздоровлення.

Lis vyrubka5Під час виїзду експерти оглянули місця вирубок 5-, 10-, 15-річної давнини, проте на них і досі не висаджено жодного дерева. Природне середовище не здатне до самовідновлення в таких умовах. Після «діяльності» злочинців на місці лісу залишаються тонкий поріст дерев та купи гілля просто на схилах гір. Таким чином, цінний матеріал перетворюється на сміття, яке гниє або скочується до річки й перешкоджає руху води. Учасники виїзду знайшли також ділянки санітарних рубок 2016 року на території Кремінцівського лісництва Ворохтянського держлісгоспу.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи