Вівторок 19 бер. 2024
ВЕЛ провела «екологічний тиждень» в Івано-Франківську

 В березні 2016 р. експерти Всеукраїнської екологічної ліги відвідали Івано-Франківськ, де провели ряд заходів природоохоронного спрямування.

DSCN187615 березня 2016 р. в Івано-Франківському Інституті післядипломної педагогічної освіти відбувся семінар-тренінг для вчителів «Впровадження освіти для збалансованого розвитку», у якому взяли участь 20 вчителів з усієї області. Семінар провели фахівці Всеукраїнської екологічної ліги Олена Шемет та Наталія Данилюк. Під час заходу учасникам була представлена частина тренінгу «За життя без сміття», який можна проводити у школах для дітей різного віку. Тренінг стосувався проблем споживацького способу життя та накопичення побутових відходів, способам зменшення їхньої кількості, а також особливостей поводження з люмінесцентними лампами та батарейками, які є небезпечними при потраплянні у довкілля. Експерти ВЕЛ показали природоохоронні мультфільми з «Зеленого пакету», які можна використовувати на уроках біології, екології або географії.

DSCN192116 березня  було проведено семінар-тренінг «Еколого-просвітницька діяльність у бібліотечній справі». Захід відбувся у приміщенні Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка. Перед семінаром представники одного з батальйонів АТО презентували книгу «Вклоняємось доземна українському солдату».

DSCN1929На семінарі бібліотекарі дізналися як під час своєї роботи вони можуть формувати екологічний світогляд дітей та дорослих, отримали нові знання та навички. Всі зареєстровані учасники безкоштовно отримали 3-й том Екологічної енциклопедії та комплекти літератури природоохоронного спрямування, які будуть передані у відповідні обласні бібліотеки.

DSCN196317 березня Всеукраїнська екологічна ліга організувала та провела  масштабний круглий стіл «Екологічні проблеми Івано-Франківської області та шляхи їхнього розв’язання». Захід відбувся в рамках ініціативи «Громадське лобіювання інтеграції екологічної складової у стратегії і програми регіонального розвитку».

DSCN1965Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко під час свого виступу зазначила, що у процесі підготовки до круглого столу експерти ВЕЛ проаналізували Стратегію розвитку Івано-франківської області на період до 2020 року і визначили, що хоча екологічна складова у ній широко представлена, деякі гострі проблеми залишилися поза увагою. Зокрема, у ній взагалі не висвітлені такі питання:

–  забруднення залишками гексахлорбензолу (м. Калуш);

–проблема надмірного та нелегального вирубування лісів;

– розвиток екологічної освіти;

– накопичення промислових відходів;

– поводження з непридатними пестицидами.

Тетяна Валентинівна акцентувала увагу на тому, що ВЕЛ підготувала проект Стратегічної цілі 5 «Екологічна безпека та збереження довкілля», з якою можна ознайомитися на офіційному сайті Ліги.

Всеукраїнська екологічна ліга довгий час домагалася того, щоб кошти екологічного податку не розпорошувалися та використовувалися виключно на природоохоронні питання. У грудні 2015 року Верховною Радою України було прийнято рішення про те, що 80 % екологічного податку належать до надходжень спеціального фонду місцевих бюджетів. Тому представлення екологічного розділу у Стратегії в повному обсязі є надзвичайно важливим, оскільки у цьому випадку можна претендувати на фінансування заходів, що у ньому зазначені.

МИ У ЗМІ

Репортаж ТРК "Раї" щодо засідання круглого столу

 

Сергій Басараб, перший заступник голови Івано-Франківській обласної державної адміністрації зауважив, що керівництво області занепокоєно впливом великих промислових підприємств на довкілля, а також нераціональним використанням природних ресурсів. Він закликав учасників круглого столу до конструктивних діалогів та конкретних пропозицій щодо розв’язання екологічних проблем області.

На круглому столі відбулося представлення голови Івано-Франківського обласного осередку Всеукраїнської екологічної ліги Мирослави Миленької. Її доповідь була присвячена біоіндикаційній оцінці територій, які знаходяться в зоні впливу Бурштинської ТЕС. Протягом дослідження визначався вміст важких металів у різних частинах рослин-індикаторів. Згідно з результатами, найвищими були концентрації свинцю та заліза. У рослин спостерігалися мутації, особливо на території біля Бурштинської ТЕС.

Учасниками круглого столу був затверджений проект Резолюції, доповнення до якої приймаються до 25 березня 2016 року.

Проект стратегічної цілі 5. Екологічна безпека та збереження довкілля

Програма круглого столу "Екологічні проблеми Івано-Франківської області"

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи