Вівторок 19 бер. 2024
Діяльність Івано-Франківської обласної організації ВЕЛ за 2016 рік

Відновлено роботу Івано-Франківських обласних осередків ГО «Всеукраїнська екологічна ліга», «Екологічна варта», «Екологічні ініціативи».

Відновлені установчі документи, проводиться формування обласних Громадської та Наукової рад.

 

Всеукраїнська громадська природоохоронна кампанія

«Батарейкам – утилізація!»

Встановлено пункти збору батарейок у корпусах ДВНЗ "Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника" (адміністративний корпус (м. Івано-Франківськ, вул. Шевченка, 57) і корпус факультету природничих наук (м. Івано-Франківськ, вул. Галицька, 201).

Проводиться робота щодо інформування про екологічні наслідки для довкілля і біоти стихійного складування батарейок й "електронного" сміття.

 

Всеукраїнська громадська природоохоронна кампанія

«Пестициди: зменшення ризиків»

За участі представників ГО "Великий карпатський бренд "Чиста флора" проводиться інформаційна діяльність серед учнівської і студентської молоді, малих фермерських господарств краю про природу, закономірності впливу, екологічні наслідки й альтернативу застосуванню пестицидів у сільському  господарстві (зокрема у бджільництві, садівництві).

 

Всеукраїнська громадська природоохоронна кампанія

«Здай лампу – збережи природу»

Проведено акцію  за  участі учнів загальноосвітніх шкіл м. Івано-Франківська на тему «Заміни лампочку – збережи природу».

Організатори: Івано-Франківський ОО «Всеукраїнської екологічної ліги» та «Екологічної Варти».

Кількість учасників: 138 осіб. 

 

Інформаційна кампанія «Громадське лобіювання інтеграції екологічної складової у стратегії і програми регіонального розвитку»

Участь членів Івано-Франківського ОО у круглому столі «Екологічні проблеми Івано-Франківської області та шляхи їх розв’язання» в рамках загальноукраїнських заходів ВЕЛ.

Дата проведення: 17 березня 2016 р.

Формування письмових рекомендацій щодо доцільності виокремлення екологічної складової як окремої стратегічної цілі розвитку Івано-Франківщини та їх наукове обґрунтування.

 

Діяльність ВЕЛ щодо інтеграції положень Конвенцій РІО в національну політику України

Проведено Міжнародну науково-практичну конференцію «Екологічні засади збалансованого регіонального розвитку» на базі ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» та «Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти».

Співорганізатори:

Івано-Франківська ОДА;

ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»;

«Івано-Франківський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти»;

«Латвійський університет» (м. Рига, Латвія), Університет Падерборна (Німеччина).

Дата проведення: 10-11 травня 2016 року.

Кількість учасників: 102 особи.

 

Діяльність ВЕЛ «Поводження з відходами в Україні»

Проведено акцію за участі студентів ВНЗ та коледжів Івано-Франківська на тему «Відходи: сміття чи ресурс?».

Організатори: Івано-Франківський ОО «Всеукраїнської екологічної ліги» та «Екологічні ініціативи».

Дата проведення: 18 травня 2016 року.

Кількість учасників: 96 осіб.

Діяльність ВЕЛ щодо запровадження

альтернативних джерел енергетики в Україні

Проведення членами Івано-Франківського ОО семінарів серед учнівської і студентської молоді про переваги і перспективи впровадження альтернативної енергетики, закордонний досвід запровадження альтернативних джерел і труднощі в умовах України.

Лобіювання заборони спорудження мініГЕС у Карпатах (зокрема у басейні р. Дністер).

 

Діяльність ВЕЛ щодо створення, розбудови та роботи

Центру кращих практик збалансованого розвитку в Україні

Подано запит на грант Міністерства закордонних справ Німеччини "Можливості самозайнятості і сприяння соціально-економічному і культурному розвику молоді в депресивних гірських регіонах західної України". Грант спрямований на розвиток сільських населених пунктів на засадах збалансованого розвитку та підтримку молоді у гірській місцевості.

Дата подання: 04 жовтня 2016 року.

Партнери: Університет Падерборна (Німеччина), ДВНЗ "Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника", ДВНЗ "Ужгородський національний університет", ГО "Асоціація експертів "Карпатська група", ГО "Великий карпатський бренд "Чиста флора", ГО "Розвиток Верховинського району".

 

НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКА РОБОТА

Науково-дослідницька робота здійснювалася у рамках таких тем:

1. Екологічний моніторинг природних та антропогенно трансформованих територій Прикарпаття (дослідження катіонно-аніонного складу компонентів довкілля та техногенна трансформація природних біогеохімічних циклів, вплив мінеральних й органічних забруднювачів на біоту та здоров'я людей тощо);

2. Вивчення можливостей ремедіації та рекультивації антропогенно порушених територій;

3. Аеропалінологічнй моніторинг та дослідження поширення карантинних рослин на Прикарпатті;

4. Еколого-біологічні особливості рікісних, зникаючих, адвентивних, аборигенних та особливо цінних видів флори та фауни на Прикарпатті.

5. Перспективи  екологічного підприємництва на Прикарпатті та збалансованого розвиитку регіону.

 

ПРАКТИЧНІ ПРИРОДООХОРОННІ АКЦІЇ

1. Грудень-лютий  – акція «Наша допомога птахам»

2. Лютий – березень – щорічна всеукраїнська акція «Первоцвіт»

3. Березень – акція «Посади своє дерево»

4. Акція «Прибери планету»

5. Грудень – акція «Збережи ялинку»

6. Проведення членами Івано-Франківського ОО ВЕЛ майстер-класів за участі учнівської молоді з екологічного хенд-мейду "Новорічна казка": створення новорічних композицій, витинанок, прикрас з екологічних матеріалів без знищення дерев.

7. Кампанія «Година Земля»

8. Всеукраїнська акція «Амброзія – небезпечна рослина».

Функціонування аеропалінологічного й ботанічного гуртків, діяльність яких спрямована на здійснення наукових досліджень з відстеження у повітрі міста пилку амброзії та інших алергенних рослин та поширення і картування карантинних видів рослин у місті Івано-Франківську та його околицях.

Подання запиту на фінансування Міністерством освіти і науки України наукового дослідження на тему "Аеропалінологічний моніторинг та дослідження поширення карантинних видів рослин на Прикарпатті".

 

СПІВПРАЦЯ З ОРГАНАМИ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ,
МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ, ІНШИМИ
ГРОМАДСЬКИМИ ОБ’ЄДНАННЯМИ

Підготовлено запит на фінансування природоохоронного заходу «Біологічний та медико-екологічний моніторинг у зоні впливу об’єктів підвищеної екологічної небезпеки в Івано-Франківській області» з обласного фонду охорони навколишнього середовища.

Надано інформацію Управлінню екології та охорони природних ресурсів Івано-Франківської ОДА для формування Регіональної доповіді про стан навколишнього середовища Івано-Франківської області.

Проведені консультації щодо впровадження ключових положень «Програми охорона навколишнього середовища Івано-Франківської області до 2020 року».

РОБОТА З ДІТЬМИ ТА МОЛОДДЮ

Залучення учнівської та студентської молоді до науково-просвітницьких акцій, семінарів, тренінгів відповідно тематиці загальнонаціональних кампаній ВЕЛ.

ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ

Видання збірника наукових праць "Екологічні засади збалансованого регіонального розвитку".

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи