Версія для друку
Екологічний стан Дніпропетровської області: проблеми та шляхи розв’язання

Dnipro30 серпня 2017 року в м. Дніпро відбувся круглий стіл «Екологічні проблеми Дніпропетровської області та шляхи їхнього розв’язання», організатором якого є Всеукраїнська екологічна ліга та Програма розвитку ООН в Україні.

З вітальним словом до присутніх під час відкриття заходу звернулися Кужман Олег Миколайовичперший заступник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації, та Ісаєв Олег Рудольфович,  заступник голови Дніпропетровської обласної ради по виконавчому апарату – начальник управління екології, енергозбереження та інвестицій.

dnipro1

Недава Олег Анатолійович, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної РадиУкраїни з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, повідомив про впровадження Протоколу про реєстри викидів і перенесення забруднювачів для поліпшення екологічної ситуації у техногенно навантажених регіонах України.

Дніпро30Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тимочко Тетяна Валентинівнарозповіла про інтеграцію цілей збалансованого (сталого) розвитку в регіональні стратегії та програми і надала пропозиції до Стратегії розвитку Дніпропетровської області до 2020 року.

Пленарне засідання круглого столу «Екологічні проблеми Дніпропетровської області та шляхи їхнього розв’язання» відкрив Стрілець Руслан Олександрович, директор Департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської обласної державної адміністрації. Він торкнувся основних питань діяльності Дніпропетровської ОДА у сфері охорони довкілля та зазначив основні напрями  Обласної комплексної програми 2016–2025.

Ангурець Олексій Володимирович, виконавчий директор Дніпропетровської обласної екологічної асоціації «Зелений світ», голова громадської екологічної ради при Дніпропетровській обласній державній адміністрації, наголосив про важливість співпраці громадськості з органами влади на місцях у процесах формування та реалізації екологічної політики регіону. Зокрема, навів приклад досвіду спільної діяльності з Департаментом екології Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Грицан Юрій Іванович, проректор з наукової роботи, професор кафедри екології та охорони навколишнього середовища Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету, голова Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, повідомив про діяльність обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги на захисті довкілля Дніпропетровщини: реалії сьогодення та невідкладне!

Екологічні та техногенні ризики функціонування гірничодобувних підприємств на території Дніпропетровської області та шляхи їх мінімізації були темою доповіді Павличенка Артема Володимировича, кандидата біологічних наук, доцента,  завідувача кафедри екології та технологій захисту навколишнього середовища Національного гірничого університету.

Пікареня Дмитро Сергійович, доктор геологічних наук, професор кафедри екології та охорони навколишнього середовища Дніпровського державного технічного університету, ознайомив з екологічними проблемами малих річок Дніпропетровської області.

Манюк Вадим Володимирович, кандидат біологічних наук, доцент кафедри фізичної та економічної географії Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара, охарактеризував реалії заповідної справи на Дніпропетровщині та прокоментував негативні тенденції останніх років і зазначив перспективи.

Про реалізацію екологічної політики ДТЕК у Дніпропетровській області доповіла  Павлова Алла Миколаївна,  провідний інженер відділу з екологічної безпеки ПАТ «ДТЕК Дніпрообленерго».

Орлінська  Ольга  Вікторівна, доктор геологічних наук, професор, завідувач кафедри експлуатації гідромеліоративних систем та технології будівництва Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету, приділила увагу екологічним проблемам меліоративних систем Дніпропетровської області.

Горьовий Едуард Георгійович, заступник голови Громадської спілки  «Екологічна рада Криворіжжя», висловив занепокоєння екологічним станом річки Інгулець.

Проблемні питання щодо експлуатації каналізаційних очисних споруд міста Нікополь порушила Федорова Анжеліка Порфиріївна, начальник відділу екології виконавчого комітету Нікопольської міської ради.

Поза увагою не залишилося питання поводження з відходами. Вавіло Віктор Федорович, інженер охорони навколишнього природного середовища комунального підприємства «Наш Дім» Дніпроруднівської міської ради, розповів про негативний  вплив на навколишнє й соціальне середовище під час переробки відходів I – IV класів небезпеки на піролізних установках з низькою температурою, а Сокол Валентина Миколаївна, голова Жовтоводського міського осередку Всеукраїнської екологічної ліги, охарактеризувала стан поводження з відходами в м. Жовті Води.

Льовкіна Вікторія Георгіївна, голова  громадської організації «Шульгівська громада» доповіла про порушення вимог екологічного законодавства промисловими тваринницькими комплексами у Петриківському районі.

У порядку  денному були обговорені такі питання:

1. Екологічна ситуація в Дніпропетровській області: проблеми та перспективи поліпшення.

2. Стан водних ресурсів області.

3. Можливості розширення природно-заповідних територій. Стан об’єктів ПЗФ у Дніпропетровській області.

4. Перспективи  використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні в Дніпропетровській області.

5. Екологічні та соціально-економічні проблеми поводження з побутовими відходами в м. Дніпро та Дніпропетровській області.

6. Вплив непридатних пестицидів і отрутохімікатів на стан довкілля, якість ґрунтів та здоров’я людини.

Гострою й напруженою була дискусія щодо шляхів розв’язання екологічних проблем у Дніпропетровській області. За її результатами було ухвалено рішення та підготовлено резолюцію. Зауваження та пропозиції до тексту учасники круглого столу можуть надати до 15 вересня 2017 року.

dnipro2

FullSizeRender 4IMG 8041Дніпро Ангурець

Програма круглого столу

Резолюція круглого столу