Вівторок 16 квіт. 2024
Коментар Всеукраїнської екологічної ліги щодо добування сланцевого газу в Україні

Як стало відомо, 24 січня 2013 року Уряд України підписав угоду з компанією Shell на видобування сланцевого газу на Юзівській ділянці в межах Донецької та Харківської областей.
Більше двох місяців уряд відкладав прийняття цього рішення і, навіть, збільшив термін укладення угод про розподіл продукції з компаніями Chevron і Shell на видобуток вуглеводнів на Олеському і Юзівському родовищах зі 160 до 190 днів.

Очікувалося, що укладення відбудеться у грудні, пізніше його відкладали на 3 січня, і лише після схвалення угод Донецькою та Харківською облрадами Кабмін наважився ухвалити своє рішення. Однак, слід зазначити, що й нині рішення є половинчастим, бо прийнято лише щодо Юзівської ділянки. Питання про ухвалення угоди про розробку Олеської ділянки ще попереду і, якщо застосовуватиметься той же алгоритм прийняття рішення, то питання мають розглянути Львівська та Івано-Франківська облради. Наскільки мудрими виявляться галичани, досить скоро стане відомо.

Слід наголосити, що нинішнє рішення уряду відбулося всупереч протестам екологічної громадськості та без врахування застережень, які висловлюють провідні українські науковці та фахівці, без врахування думки місцевого населення.

Влада так і не наважилася провести громадські слухання, бо розуміє наскільки суперечливими є нинішні умови розробки сланцевого газу в Україні і не лише у питанні загроз для довкілля, а й щодо фінансово-економічних та соціальних аспектів. І навіть у питанні забезпечення держави енергоресурсами, у цьому проекті не все так гладко, як намагаються стверджувати урядовці.

Підписання угоди між Україною та Shell в саме Давосі, а не в Україні, показали не тільки екологічній громадськості, але й всьому українському загалу, і, навіть, самим інвесторам, що процес прийняття рішень нинішньою владою відбувається вкрай не прозоро, і у будь-який час такі рішення можуть бути переглянуті, як це відбулося не так давно із Криворіжсталлю.

Тимочко Т. В., голова ВЕЛ