Версія для друку
Стан, проблеми та перспективи водопостачання у сільській місцевості в Україні

Як вже відомо в Україні майже не залишилося якісних поверхневих вод. У сільській місцевості налічується понад 2 млн шахтних та трубчастих колодязів і майже половина з них перебуває в незадовільному стані. У воді більшої з них виявлено вміст небезпечних органічних сполук, що у 3–5 разів, а в окремих випадках у 50–100 разів, перевищує допустимі санітарні норми.

 

Ситуація в Україні з водопостачанням сільських населених пунктів є однією з найгірших у Європі. Нині в Україні тільки чверть сільського населення користуються послугами централізованих систем водопостачання. Решта населення для питних потреб користується місцевими джерелами – колодязями та саморобними свердловинами, прирусловими копанками, а також привізною водою. У 14 областях України та в Автономній Республіці Крим, налічується понад 1200 сільських населених пунктів, де проживає понад 700 тис. осіб, які частково або повністю користуються привізною та неякісною водою. Найгірша ситуація в південних областях, а також в промислово розвинених регіонах.
Питне водопостачання країни майже на 80 відсотків забезпечується за рахунок поверхневих вод. Якість води у поверхневих водних об'єктах є вирішальним чинником санітарного та епідемічного благополуччя населення.

З метою поліпшення ситуації у питанні захисту вод та якості води Всеукраїнська екологічна ліга пропонуємо здійснити низку заходів, зокрема:
 провести інвентаризацію існуючих водних об'єктів в Україні, відновити екологічні паспорти малих річок, щоб «знати стан здоров'я кожної, та підібрати рецепти лікування та оздоровлення»;
 зробити економічно невигідним використання стратегічних запасів підземних вод для промислових потреб;
 негайно прийнято Закон про «Про обмеження ввезення, виробництва і реалізації на території України мийних засобів, що містять, фосфати та поверхнево-активні речовини для мийних засобів, які не відповідають вимогам ЄС».

Голова Всеукраїнської екологічної ліги
Т.В. Тимочко