Четвер 28 бер. 2024
ВЕЛ про пожежу на Бортницькій станції аерації

За останні 15–20 років станції аерації в Україні не зазнавали серйозної модернізації, серед них і Бортницька. Хімічний склад нинішніх стічних вод значно відрізняється від того, який був тоді, коли ці станції проектувалися і будувалися. Крім того, нині у стічних водах можливий неконтрольований процес утворення нових, невідомих сполук, механізм формування яких існуючими методами встановити достатньо важко. Технології очищення стічних вод в Україні відстають від появи нових забруднювачів.

Раніше після підсихання мул використовувався на полях як органічне добриво або як паливо в котельнях. В даний час склад мулів маловивчений і це обумовлює обережне ставлення до них. Тому накопичуються значні об'єми таких мулів, вони займають великі території.
На жаль трапляються випадки підпалів мулу і це призводить до ситуацій, яку ми спостерігали у Києві тиждень тому, коли південна частина київського лівобережжя була затягнута димовою завісою.
Ті, хто стверджує про нешкідливість вдихання диму від горіння мулу, свідомо чи несвідомо вводять в оману громадян. Вдихання диму ніколи не вважалося корисним. Тим більше диму від горіння речовин, хімічний склад яких достеменно не з'ясований.
Чи є у складі диму діоксин – однозначно – так, бо мули каналізаційних стоків в значній мірі мають органічну складову, в яку домішуються неорганічні речовини. А от що стосується його концентрації, а також причин загорання мулу, про це мали б сказати відповідні служби. На жаль остаточних висновків, на скільки мені відомо, поки що не оприлюднено. Хоча така інформація має бути обов'язковою. Всеукраїнська екологічна ліга підготувала запити до МНС, прокуратури та санепідемстанції з вимогою надати офіційну інформацію за підсумками розслідування.

Тетяна Тимочко,
перший заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги.