Четвер 28 бер. 2024
Затверджено нові рекомендації по догляду за кронами дерев на території міста Києва

18 травня 2023 року Київська міська рада затвердила Рекомендації по догляду за кронами дерев на території міста Києва. Робота над проєктом тривала з 2021 року. Рекомендації розроблялися з метою охорони та збереження зелених насаджень у місті Києві, утримання їх у здоровому впорядкованому стані, створення та формування високодекоративних, стійких до несприятливих умов навколишнього природного середовища насаджень.

1
Рекомендації містять деталізовану інформацію щодо того, як слід проводити обрізку, щоб не лише продовжити життя дерева, а допомогти йому розвиватися.
За новим підходом, буде скасовано омолоджувальне обрізання рослин. Тепер дозволені лише два типи обрізання:
• формувальне,
• санітарне.
Раніше омолоджувальне обрізання виконували у дерев, вершина яких почала всихати, а ріст пагонів припинився. Нові правила також регулюють захист кореневої системи. Зокрема, забороняють навантажувати ґрунт довкола стовбура, зносити його або засипати, прокладати лінії передачі тощо.

2
Останніми роками набула поширення радикальна обрізка дерев у містах України (топінг). Видаляють цілком здорові гілки й залишають тільки стовбур. Після такого знущання дерево вже не може залишатись повноцінним.
Правила утримання зелених насаджень в населених пунктах України, затверджені наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.2016 № 105, не мають деталізованого роз’яснення щодо того, як слід проводити обрізку дерев. Разом з тим, саме обрізка є основним доглядом за кронами дерев.

Топінг дерев Тернопіль
Під час топінгу зрізають таку значну частину крони, що це порушує добре сформоване в дорослого дерева співвідношення розміру кореневої системи до крони і тимчасово припиняє здатність дерева виробляти поживні речовини. Гілки, які проростають після формування, є набагато слабшими за ті, які виросли природним шляхом.
Основною функцією листя є поглинання шкідливих викидів промисловості та виділення кисню за рахунок фотосинтезу. Голий стовбур не може вбирати забруднення. До того ж, алеї неправильно обрізаних дерев псують естетичний вигляд міста.
Всеукраїнська екологічна ліга виступає проти масового, хижацького обрізання крон дерев і наполягає на притягненні до відповідальності винних у злочинах.

Джерела: сайт ВЕЛ, комунальне підприємство «Київзеленбуд»
Фото: комунальне підприємство «Київзеленбуд»

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи