П'ятниця 19 квіт. 2024
Дельфінарії зменшують чисельність популяцій морських савців!

Дельфінарій – це утримання у неволі морських котиків, тюленів, моржів, білих китів, дельфінів. Ці тварини мають право на свободу та вільне існування в своєму ареалі!
Дельфіни – це тварини зі складним соціальним життям, які мають довгу історію життя в відкритому морі. В умовах неволі дельфіни знаходяться в обмеженому просторі, де не можуть виконувати природних поведінкових реакцій, таких як мигтіння, плавання на велику відстань, полювання на рибу тощо.

дельфіни 2
Утримання дельфінів в неволі може призводити до стресу та погіршення їхнього фізичного та психічного стану. Також в неволі дельфіни часто стикаються з проблемами зі здоров’ям, такими як інфекції, захворювання органів дихання та інші хвороби, пов’язані зі стресом.
9 квітня 2015 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони біорізноманіття» № 323-VIII, згідно з яким забороняється діяльність дельфінаріїв, що не мають природної морської води. Громадські природоохоронні організації багато років домагалися ухвалення цього закону, оскільки більшість дельфінаріїв, які працюють в Україні, утримують дельфінів у невідповідних умовах.

дельфіни 1
Однак, не зважаючи на закон, дельфінарії продовжують свою діяльність та експлуатують тварин, змушуючи їх виконувати одноманітні трюки, які призводять до погіршення їхньої розумової активності.
В зв’язку з подіями, які сталися в Одеському готелі «Немо» зрозуміло, що для великих корпорацій дельфінарії – це додатковий привід заробити, тварин змушують фотографуватися та бавитися з відвідувачами за кошти, а відвідувачі в свою чергу знущаються над беззахисними тваринами.
Популяції дельфінів зменшуються з кожним роком, а з початком війни їх популяції зазнали величезних втрат. Так, тільки кількість фізично знайдених загиблих дельфінів є аномальною. Ця кількість набагато більша, ніж за аналогічний період у довоєнний час. З початку російської військової агресії у лютому і до кінця квітня 2022 року, кількість знайдених дельфінів (на узбережжі Чорного моря по всіх країнах) становить майже 1000 особин. Загальна кількість загиблих дельфінів трьох видів через військові дії становить за найнижчими оцінками 3000 особин за період до кінця квітня 2022 року (експертною оцінкою вважається, що лише 2–5 % від усіх загиблих у морі дельфінів море викидає на берег, інші ж тонуть у глибинах і недоступні для виявлення та підрахунку з берега). Саме тому ми вважаємо, що загинули імовірно десятки тисяч дельфінів.
На узбережжі Одещини та тимчасово окупованого Криму викидається все більше дельфінів. В Туреччині ще з кінця лютого 2022 року зафіксували зростання смертності серед цих ссавців у Чорному морі. Під російською окупацією опинились національні природні парки, заповідники, заказники, зоопарки, а тварини, які там перебувають, страждають від впливу військових дій та нестачі корму.
Активісти Всеукраїнської екологічної ліги упродовж багатьох років займаються питанням охорони дельфінів від жорстокого поводження. Ми робимо усе можливе, щоб ці унікальні тварини зберегли свої популяції. Дельфінарії вже заборонили у таких країнах, як Коста-Ріка (у 2005 році), Хорватія (з 2009 року – заборона на утримання в неволі морських ссавців), Греція (у 2011 році), Швейцарія (з 2012 року заборонено імпорт живих китоподібних), Індія (у 2013 році), США (штат Каліфорнія – у 2014 році). На часі – заборона дельфінаріїв в Україні!
Джерело: сайт ВЕЛ, мережа інтернет
Фото: мережа інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи