Четвер 18 квіт. 2024
Великий зимовий облік птахів
Великий зимовий облік птахів (Christmas Bird Count) відбувається з 18 по 25 січня та є наймасовішим заходом для вивчення птахів у всьому світі.
Традиція обліковувати птахів була започаткована у США в 1900 році, коли редактор орнітологічного журналу «Bird Lore» Френк Чепмен запропонував новий спосіб Різдвяного полювання – з біноклем у руках замість зброї. За його закликом 26 осіб вперше провели цей день, спостерігаючи за птахами.
Учасники акції  ВЕЛ "Наша допомога птахам"
 
Учасники акції  ВЕЛ "Наша допомога птахам"
 
Головна мета зимового обліку – визначити види птахів, які залишилися зимувати поряд з нашими домівками, і з’ясувати їх чисельність. Щороку завдяки даним, надісланим учасниками з усіх куточків країни, ми знаємо, які саме види найчастіше зустрічаються цієї пори в населених пунктах. Окрім того, це гарна нагода спостерігати цікаві явища у пташиному світі.
 
Снігурі
 
Снігур 
 
Завдяки простоті проведення та незначним витратам часу, Великий зимовий облік знайшов широку підтримку серед дітей і дорослих, забезпечуючи фахівців необхідними даними про зимуючих в Україні птахів. З року в рік кількість учасників Великого зимового обліку птахів в Україні зростає, що допомагає зібрати багатий матеріал про стан популяцій загальнопоширених видів птахів Європи.
 
Сойка
 
Сойка
 
Птахи найактивніші вранці. Якщо обліковувати їх у цю пору дня, маємо можливість побачити й нарахувати більше видів птахів. Проводиться облік упродовж однієї години.
Занотовується кількість і види птахів, побачені біля годівниці у дворі будинку, на шкільному подвір’ї, в міському саду, парку, сквері чи міській водоймі – в межах населеного пункту. Наприкінці обліку фіксується найбільша кількість особин кожного виду, яку спостерігали одночасно у будь-який час упродовж цієї однієї години (птахи, що пролітали, не враховуються).
 
Чим годувати птахів
 
Чим годувати птахів взимку
 
Важливо не підраховувати всіх побачених птахів, оскільки деякі з них можуть повертатися до місця спостереження кілька разів протягом години. Якщо, наприклад, синиця велика 10 разів повертається за час, відведений для обліку, то це не означатиме, що в сад прилітали 10 синиць.
Зазвичай серед видів, що залишилися зимувати, можна обліковувати, зокрема, ворон сірих, галок, граків, горобців хатніх, дятлів, синиць блакитних і великих, сойок, сорок, снігурів, омелюхів тощо. Занотовуються лише ті види, які вдалося визначити.
 
Джерела: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет
Фото: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи