П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Обстріли російськими військами Каховської ГЕС призвели до масової загибелі риби
Внаслідок обстрілу російськими військовими греблі Каховської ГЕС пошкодження зазнали її затворні шлюзи. Це призводить до надто швидкого руху води з водосховища та обміління мілководних частин Каховського водосховища. Рівень води у водоймі продовжує знижуватись, наразі він становить 14,6 м, тоді як нормальний підпірний рівень має бути 16 м.
Згідно з Женевськими конвенціями, установки і споруди, що містять небезпечні сили, а саме: греблі, дамби й атомні електростанції, не повинні ставати об’єктами нападу (cт. 56, Додатковий протокол до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I), від 8 червня 1977 року). Дії росії є порушенням міжнародного права!
Каховське водосховище — одне з найбільших штучно створених водних об’єктів Європи площею з об’ємом води 18,2 км³, який надзвичайно важливих для економічного комплексу півдня України (водосховище забезпечує водою ЗАЕС, зрошування земель, питне водопостачання півдня).
На відміну від інших рівнинних водосховищ України, Каховське відрізняється відносно невеликою площею мілководних ділянок (близько 5% площі водного дзеркала), а також високим рівнем антропогенного впливу. Наявність промислових вузлів, водозаборів (у тому числі великої потужності), нижнє розташування у каскаді водосховищ Дніпра — істотно впливає на екологічний стан у водоймі та значною мірою визначає структурно-функціональні показники іхтіоценозів.
 
Каховське водосховище
 
Каховське водосховище
 
Експерти ВЕЛ наголошують, що іхтіофауна Каховського водосховища налічує 56 видів риб, які відносяться до 12 родин (осетрові, оселедцеві, щукові, коропові та інші), з яких промислове значення мають близько 20 видів. Основними промисловими видами є лящ, плітка, тюлька, сріблястий карась.
 
Мертва риба
 
Мертва риба 
 
Зміна гідрологічного режиму штучної водойми призводить до масового мору риби, який може призвести до спалахів інфекцій у населених пунктах розташованих на березі водосховища. Це спричиняє порушення екологічної стійкості техгеосистеми Каховського водосховища, наслідком може стати – зрив нересту навесні 2023 року.
Активісти Всеукраїнської екологічної ліги фіксують екологічні злочини російських окупантів. В перші дні повномасштабної російської збройної агресії в лютому 2022 року окупанти захопили Північно-Кримський канал та Каховську ГЕС (детальніше на сайті ВЕЛ: https://www.ecoleague.net/.../2266-mizhnarodnyi-den-dnipra ). У жовтні 2022 року окупанти замінували дамбу Каховської ГЕС (детальніше на сайті ВЕЛ: https://www.ecoleague.net/.../2325-zaminuvannia... ).
Всеукраїнська екологічна ліга закликає міжнародні природоохоронні організації долучитись до зупинення російського агресора, який завдає нищівних збитків довкіллю та провокує екологічні катастрофи на території України!
Джерело: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет
Фото: мережа Інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи