Четвер 25 квіт. 2024
Семінар «Допоможемо природі під час війни» для школярів

Експерти Всеукраїнської екологічної ліги провели семінар «Допоможемо природі під час війни» для учнів 8 класу школи І–ІІІ ступенів № 218 Деснянського району міста Києва (https://www.facebook.com/218school) у бібліотеці для дітей ім. Гагаріна ЦБС Деснянського району (https://www.facebook.com/bibliotekaimgagarina ).

1

Учасники семінару

Під час зустрічі учнів було ознайомлено з поняттям «екологічний злочин», описано механізми фіксації цих злочинів російських окупантів та масштаби збитків завданих довкіллю внаслідок російської військової агресії. На сьогодні очевидно, що російська військова агресія завдає шкоди не тільки довкіллю та природним ресурсам у межах національних кордонів однієї держави, а й довкіллю в цілому, глобальним об’єктам та екологічній рівновазі. З початку повномасштабного вторгнення росії 24 лютого 2022 року осередки Всеукраїнської екологічної ліги збирають факти щодо екологічних злочинів росії на території України.

10

Експерти ВЕЛ готують звернення до Міжнародного кримінального суду, який розглядає військові злочини та злочини військової агресії. За 426 днів війни в Україні зафіксовано понад 2264 фактів шкоди довкілля та збитків на понад 19 222 млрд грн. Чим довше триває війна, тим більше загострюється вплив негативних факторів на довкілля та виникають нові техногенні загрози, що спричинять значне забруднення природного середовища та ризики для здоров’я нації у майбутньому.

3

Учасники семінару

Кожен громадянин України може долучитись до фіксації злочинів проти довкілля. Для цього необхідно зв’язатись з:

– Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України за номером гарячої лінії 0 800 500 115 або за електронними адресами: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. – для юридичних осіб, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. – для звернень громадян.

– Державною екологічною інспекцією України за тел. (044) 521-20-38 або на e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

– Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на цілодобову гарячу лінію: (044) 364-77-80, (050) 230-04-28 або на е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Або використати онлайн-ресурси, за допомогою яких можна передати інформацію щодо екологічного злочину:

– чат-бот ЕкоШкода;

– застосунок ЕкоЗагроза;

– застосунок «Екоінспектор 2» (Ecoinspector 2), який автоматично генерує звернення та повідомляє про екологічні злочини Держекоінспекцію.

Також, з учнями проведено бесіду щодо правил безпеки в інформаційному просторі та надано листівки з правилами розпізнавання фейкових новин щодо впливу військових дій на екосистеми та біорізноманіття.

Обговорення питань негативного впливу військових дій на довкілля з дітьми є актуальною темою, оскільки у молодого покоління має розвиватись комплексне бачення проблеми забруднення довкілля та способів зменшення небезпек для власного життя та здоров’я під час війни. Обізнаний – означає захищений!

Джерела: ВЕЛ

Фото: бібліотека для дітей ім. Гагаріна ЦБС Деснянського району

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи