Четвер 18 квіт. 2024
Підписання Конвенції про охорону біологічного різноманіття (Ріо-де-Жанейро, Бразилія)

Конвенція про охорону біологічного різноманіття була прийнята 22 травня 1992 року на спеціальній конференції в Найробі (Кенія) і відкрита для підписання 5 червня 1992 року на Конференції Організації Об’єднаних Націй з довкілля та розвитку в Ріо-де-Жанейро, Бразилія (Саміт «Планета Земля»). Верховна Рада України ратифікувала прийняту на Конференції Рамкову Конвенцію про охорону біорізноманіття 29 листопада 1994 року.
Цілями конвенції є збереження біорізноманіття, довготривале використання його елементів та справедливий і рівноправний розподіл доходів від використання генетичних ресурсів.
Збереження біологічного різноманіття включає «різноманітність живих організмів з усіх джерел, включаючи, серед іншого, наземні, морські та інші водні екосистеми і екологічні комплекси, частиною яких вони є; це поняття включає в себе різноманітність у рамках виду, між видами і різноманіття екосистем».

Біорізноманіття
Конвенція надає широкі рекомендації щодо збереження біорізноманіття на національному рівні та вимагає від країн-учасниць формулювання національних стратегій з біорізноманіття. Вона визнає суверенне право держав розпоряджатися власними біологічними ресурсами та підтверджує принцип попередньої згоди, основаної на інформуванні, перш ніж ресурси можуть бути вивезені з країни. Конвенція стверджує, що біорізноманіття має бути сталим, а розподіл кінцевих вигод між країною-постачальником та країною-одержувачем – справедливим.

Будівля генетичного банку рослин після обстрілу Харків

Будівля генетичного банку рослин після обстрілу, Харків


Конвенція пропонує також визначення прав користування та доступу до біоресурсів, що дозволяли б створення ринків генетичних ресурсів, необхідних для подальшого розвитку біотехнологій (статті 3, 8j, 16.5). Від розвитку цих ринків очікуються значні прибутки, які б дозволили фінансувати збереження біорізноманіття та винагородити місцеві громади, у володінні яких знаходяться ресурси.

Мертвий дельфін

Мертвий дельфін


Всеукраїнська екологічна ліга упродовж багатьох років займається вивченням та охороною біологічного та ландшафтного різноманіття України (Детальніше на сайті ВЕЛ: https://ecoleague.net/.../biolohichne-ta-landshaftne...).
З початку російської військової агресії під загрозою опинились понад 600 видів тварин та понад 750 видів рослин і грибів в т. ч. занесених до Червоної книги України. російські війська руйнують природні території, які є середовищем проживання рідкісних видів і зникаючих оселищ. російська федерація внесла 130 заповідних територій Криму у міжнародну базу даних природоохоронних територій (WDPA) як «російські природоохоронні території».

Пес і палаючий будинок Харків

Пес і палаючий будинок, Харків


Експерти ВЕЛ наголошують на тому, що збереження природних територій та їхнього біорізноманіття є важливим, це є першочерговою задачею навіть під час повномасштабного вторгнення росії та рівнозначне збереженню життя на територіях! ВЕЛ закликає міжнародні природоохоронні організації долучитись до зупинення російської агресії задля збереження біорізноманіття у всеєвропейському масштабі!
Джерела: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет
Фото: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи