Версія для друку
21 березня – Всесвітній день лісів

Лісові екосистеми є фізичними об’єктами, які займають певне місце та мають масу з унікальними для них властивостями, вони виконують соціально-економічні та екологічні функції, такі як водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі. Ліси відбивають та поглинають сонячну радіацію, затримують частину атмосферних опадів, конденсують водяну пару та затримують пил, за рахунок чого мають обмежене значення для експлуатації.

Офіційно Всесвітній день лісів почали відзначати з 1971 році, коли під час загальних зборів Європейської конфедерації сільського господарства обговорювалась важливість вміння цінувати значення власних лісових ресурсів. Тоді і започатковано ідею проголошення Всесвітнього дня лісів, яку підтримала Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО). Зазначалося, що цей день має бути важливішим за Всесвітній день дерева та використовуватись для поширення інформації про всі аспекти багатства лісу, представлені з трьох позицій: виробництво, захист та відновлення, а також їхній зв’язок із заповіданням.

Нині ліси нашої планети знаходяться під загрозою. Вони руйнуються через вирубування дерев та лісові пожежі, забруднення повітря та ґрунту, знищення диких тварин, які є невід’ємним елементом в лісовій екосистемі.

21.03.2023_день_лісів_3.jpg

Захист лісів України є невід’ємною складовою природоохоронних заходів. Лісистість в різних природних зонах суттєво відрізняється і не досягає оптимального рівня, який би найбільш позитивно впливав на клімат, ґрунти, водні ресурси, допомагав би зменшити наслідки ерозійних процесів та забезпечував більшу кількість деревини.

З 1 січня 2019 року в Україні набрав чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів», який посилює заходи проти знищення українських лісів. Порушники правил пожежної безпеки в лісах заплатять штраф, який збільшився у 5 разів і зараз становить 5–15 мінімумів неоподатковуваних доходів (раніше він становив 1–3 неоподатковуваних мінімуми). Якщо необережне поводження з вогнем призвело до пожежі, штраф зростає до 15–50 мінімумів, а чиновники у такому випадку сплатять до 35–60 мінімумів. Також з 3–7 до 15–35 неоподатковуваних мінімумів збільшили штраф за введення в експлуатацію підприємств без обладнання, яке не допускає шкідливого впливу на ліс.

Експерти ВЕЛ наголошують, що від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну критично зросла кількість та площа лісових пожеж. (Детальніше: на сайті ВЕЛ). Всеукраїнська екологічна ліга висловлює своє занепокоєння щодо масштабності та частоти пожеж в лісових екосистемах, викликаних, зокрема, військовими діями на території України. Через пожежі різко погіршуються умови природного відновлення лісів, вони призводять до утворення пустирів, зміни хвойних порід деревостанами малоцінних листяних порід. Екологічні наслідки від лісових пожеж полягають в забрудненні атмосферного повітря вуглекислим газом і продуктами піролізу лісових горючих матеріалів, вигоряння кисню.

Військові дій також залишають свій відбиток на лісових екосистемах. Внаслідок російської військової агресії виникають значні ризики для лісів України. Внаслідок обстрілів, замінування та розриву мін, неконтрольованого використання деревини для військових потреб, створення фортифікаційних споруд окупантами порушується стійкість лісових екосистем.

.jpg

Окрім проблеми лісових пожеж, активісти Всеукраїнської екологічної ліги звертають увагу на потребу відтворення лісів та попереджують про загрози інвазійних видів. У лютому 2023 року було проведено Всеукраїнський круглий стіл «Перспективи відтворення лісів України: можливості використання інтродуцентів та загрози інвазійних видів», в якому взяла участь голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. У своєму виступі вона зазначила, що є сотні досліджень, які показують, що будь-які чужорідні види, навіть якщо вони не мають інвазійних властивостей, в разі насадження в локальну екосистему захоплюють цю територію і витісняють аборигенні види. Основна маса інвазійних видів інтродукована в ті часи, коли терміну «захист біорізноманіття» взагалі не існувало. І на сьогоднішньому етапі наукою встановлено, що інвазійні види є однією з найбільших загроз для захисту біорізноманіття. (Детальніше: на сайті ВЕЛ)

.jpg

Всеукраїнська екологічна ліга закликає взяти на себе відповідальність та звернути увагу на те, що необхідно зробити, щоб зберегти ліси для майбутніх поколінь. Ліс – це не тільки джерело деревини та кисню, але й домівка для численних тварин та рослин, а також захист від забруднення та глобального потепління!

Джерела: сайт ВЕЛ, мережа інтернет

Фото: мережа інтернет, ДСНС