Четвер 28 бер. 2024
Замінування російськими окупантами Каховської ГЕС
Російські окупанти замінували дамбу та агрегати Каховської ГЕС в Херсонській області. Згідно з Женевськими конвенціями, установки і споруди, що містять небезпечні сили, а саме: греблі, дамби й атомні електростанції, не повинні ставати об’єктами нападу (cт. 56, Додатковий протокол до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I), від 8 червня 1977 року).
Дії росії є порушенням міжнародного права!
Каховська ГЕС – нижня і остання за рахунком (шоста) ступінь в каскаді Дніпровських гідроелектростанцій, забезпечує річне регулювання стоку Дніпра. Дамба Каховської ГЕС утримує обсяг близько 18 млн м3 води. Каховське водосховище надзвичайно важливе для економічного комплексу півдня України, воно забезпечує водою ЗАЕС, зрошування земель, питне водопостачання півдня (якщо рівень води у водосховищі знизиться хоча б на 1 м, то питні водозабори не працюватимуть, Північно-Кримський канал теж залишиться без води).
В перші дні повномасштабної російської збройної агресії в лютому 2022 року окупанти захопили Північно-Кримський канал та Каховську ГЕС (детальніше на сайті ВЕЛ: https://www.ecoleague.net/.../2266-mizhnarodnyi-den-dnipra ).
В разі підриву дамби в зоні затоплення опиниться близько 100 населених пунктів Херсонської області, у тому числі й Херсон – це спричинить техногенну катастрофу! Великі об’єми води із надзвичайною швидкістю будуть зносити все на своєму шляху, руйнуючи всю інфраструктуру, масштаби катастрофи будуть мати і транскордонний вплив! Також, підрив Каховської ГЕС може залишити Запорізьку АЕС без води для охолодження, що спричинить додаткові ризики для ядерного об’єкту.
 
Каховська ГЕС 1
 
 Каховська ГЕС
 
окупована Каховська ГЕС
 
Окупована Каховська ГЕС
 
 
Дніпровська ГЕС 1941
 
Дніпровська ГЕС після підриву, 1941
 
 
В історії України уже траплялась така техногенна катастрофа, 18 серпня 1941 року радянські війська підірвали греблю Дніпровської ГЕС, що призвело до утворення в дамбі розриву близько 150 метрів. Потужна хвиля води висотою у 30 метрів затопила населені пункти у Хортинських плавнях, загинули десятки тисяч людей.
Всеукраїнська екологічна ліга вимагає рішучих дій від європейських урядів для якнайшвидшого зупинення рф –держави-терориста. Необхідно провести в першу чергу розмінування Каховської ГЕС та її демілітаризацію!
Джерела: сайт ВЕЛ
Фото: мережа Інтернет
 
 

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи