Вівторок 16 квіт. 2024
Обстріли російськими окупантами енергетичної інфраструктури
Від початку військового вторгнення росії в Україну третина діючих українських електростанцій, в тому числі найбільша в Європі атомна станція – Запорізька АЕС, була окупована чи зазнала пошкоджень внаслідок російських обстрілів.
За останні тижні українська енергосистема піддалася масштабним ракетним обстрілам окупантів, що загострило енергетичну кризу в Україні. У більшості областей України виникли проблеми з безперебійним забезпеченням енергопостачання, через що наразі необхідно економити електроенергію.
 
Бурштинська ТЕС
 
Бурштинська ТЕС
 
Експерти Всеукраїнської екологічної ліги від початку повномасштабного вторгнення росії фіксують екологічні злочини російських окупантів проти довкілля.
Хронологія обстрілів енергетичної інфраструктури України:
10 жовтня стався перший масований удар ракетами та дронами-камікадзе критичної інфраструктури. росіяни застосували 84 крилаті ракети і 24 безпілотні літальні апарати, із них 13 – іранські дрони-камікадзе Shahed-136. Чотири ворожі ракети влучили у Бурштинську ТЕС. До цього росія регулярно обстрілювала електростанції, які знаходяться на окупованих територіях, чи територіях, які до них прилягають, зокрема Курахівську ТЕС (Донецька область) та Криворізьку ТЕС (Дніпропетровська область).
 
Рятувальники гасять пожежу після російського обстрілу Київ 10 жовтня 2022 року
 
Рятувальники гасять пожежу після російського обстрілу Київ 10 жовтня 2022 року
 
11 жовтня російські військові продовжили здійснювати терористичні атаки по об’єктах цивільної та енергетичної інфраструктури України. Під обстріл російських військ двічі потрапила Ладижинська ТЕС (Вінницька область), а також енергетична інфраструктура у Львові.
Ракетні обстріли російських окупантів 10–11 жовтня призвели до зупинки ще мінімум 8 електростанцій і низки підстанцій.
12 жовтня від обстрілу постраждав енергообʼєкт у Сумській області, а 13 жовтня – у Харкові.
 
Наслідки обстрілу електростанції на Сумщині
 
Наслідки обстрілу електростанції на Сумщині
 
Друга хвиля обстрілів відбулася 17–18 жовтня – за два дні росіяни обстріляли енергообʼєкти Києва, Вінниччини, Дніпропетровщини, Житомирщини. Електроенергія зникла в Житомирі, окремих районах Дніпра та ще в сотнях менших населених пунктів.
 
Ладижинська ТЕС
 
Ладижинська ТЕС
 
17 жовтня війська рф завдали ударів по критичній інфраструктурі Києва, Дніпропетровської та Сумської областей.
18 жовтня окупанти нанесли ракетні удари по Курахівській ТЕС (Донецька область), виникла пожежа. Внаслідок обстрілу рф був пошкоджений об’єкт критичної інфраструктури в Деснянському районі Києва, через це було відключено енергообладнання ДТЕК Київські електромережі.
19 жовтня повторно було здійснено обстріл Бурштинської ТЕС у Івано-Франківській області, внаслідок чого виникла пожежа.
20 жовтня ракетами С-300 росіяни також завдали удару по об’єкту енергетичної інфраструктури Криворізького району на Дніпропетровщині, внаслідок чого є серйозні руйнування.
російська військова агресія має бути зупинена!
У зв’язку із критичною ситуацією експерти Всеукраїнської екологічної ліги закликають українців максимально обмежити використання електроенергії 20 жовтня з 7:00 до 23:00 та ощадливо поводитись із ресурсами у наступні дні. Будьте свідомими – заощаджуйте електроенергію. Все буде Україна!
 
Економія електроенергії 1
Джерела: Офіс Президента України, Київська ОВА, Івано-Франківська ОВА, Донецька ОВА, Вінницька ОВА, Сумська ОВА, ТОВ «ДТЕК», Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, мережа Інтернет
Фото: мережа Інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи