Четвер 28 бер. 2024
Всесвітній день захисту тварин
Всесвітній день захисту тварин (World Animal Day) спрямований на привернення уваги людства до прав тварин, так як вони щодня cтраждають внаслідок антропогенної діяльності. Ця дата відзначається щороку 4 жовтня.
Мета відзначення такого дня полягає у:
– сприянні обізнаності людей про тварин, зокрема про загрози, з якими вони стикаються;
– визнанні ролі представників фауни у житті людини;
– покращенні зв’язку між людиною та дикою природою;
– просуванні програми дій задля добробуту видів.
 
Їжак вухатий
 
Їжак вухатий
Пес на вулицях Ірпіня
Пес на вулицях Ірпіня
 
Постійний захист тварин та їх охорону в Україні передбачає стаття 51 Закону України «Про тваринний світ», згідно з яким ведеться державний облік та кадастр тваринного світу, порядок проведення таких робіт визначено Постановою Кабінету Міністрів України №772 від 15 листопада 1994 року. Види тварин, що знаходяться під загрозою зникнення, заносять до Червоної книги України.
Всеукраїнська екологічна ліга упродовж багатьох років займається вивченням та охороною тваринного світу України (детальніше на сайті ВЕЛ: https://www.ecoleague.net/.../biolohichne-ta-landshaftne...). Від початку повномасштабного вторгнення росії експерти та активісти ВЕЛ фіксують екологічні злочини окупантів.
Тварини 1
Військова російська агресія спричинює деградацію ландшафтів, чим завдає шкоди та руйнує оселища тварин. У національному природному парку «Меотида» окупанти рили окопи, руйнуючи місця гніздування птахів водно-болотного комплексу, таких, як мартин каспійський, кулик-сорока, пелікан чубатий і крячок рябодзьобий. Чисельність птахів цього року скоротиться, адже вони не зможуть звично провести сезон розмноження. В Одеській області упродовж квітня на території національного природного парку «Тузлівські лимани» внаслідок впливу військових дій виявлено вісім локацій загибелі граків загальною чисельністю приблизно 500 птахів.
Мор риби
 
Мор риби
 
В акваторії Чорного моря масово гинуть дельфіни через військові дії російських загарбників. На узбережжі Одещини та тимчасово окупованого Криму викидається все більше дельфінів. В Туреччині ще з кінця лютого зафіксували зростання смертності серед цих ссавців у Чорному морі. На окупованих територіях опинились національні природні парки, заповідники, заказники, зоопарки, а тварини, які там перебувають, страждають від впливу військових дій та нестачі корму.
Всеукраїнська екологічна ліга закликає міжнародні природоохоронні організації долучитись до спільних дій для зупинення військової агресії росії для збереження тваринного світу!
Джерела: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет
Фото: мережа Інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи