Версія для друку
Міжнародна ніч кажанів
Однією з найнезвичайніших природоохоронних дат є Ніч кажанів, яку відзначають в ніч з 20 на 21 вересня.
З 1997 року це загальноєвропейська природоохоронна акція, в якій беруть участь усі країни, що є сторонами Угоди про збереження кажанів у Європі – EUROBATs (діє з 1991 pоку, ратифікована Верховною Радою України 19 травня 1999 року).
 
Кажан
 
Мета Угоди – узгодження дій, розроблення і впровадження європейськими державами спільних заходів щодо збереження кажанів та місць їхнього перебування. Одним з пріоритетів діяльності в рамках Угоди є підвищення рівня обізнаності населення стосовно важливості збереження кажанів.
 
Кажани 2
 
Кажани – дуже незвичні ссавці, будова тіла яких дозволяє їм літати. Їхні крила підтримуються довгими та дуже сильно розвиненими передніми кінцівками. Також кажани мають вузький хвіст, який обтягнутий літною перетинкою. Довжина цього хвоста дорівнює довжині голови ссавця.
 
Кажани в печері
 
Кажани в печері
 
У світі існує близько 900 видів кажанів, і вони становлять майже одну чверть усіх сучасних видів ссавців. Хоча кажани досить поширені, у регіонах з інтенсивним розвитком промисловості і сільського господарства чисельність їхніх популяцій катастрофічно зменшується, і багато видів зараз знаходяться на межі зникнення.
На території України всі види рукокрилих занесені до Червоної книги України та потребують охорони. Міжнародна ніч кажанів проводиться з 2001 року в більш, ніж 60 країнах.
Експерти Всеукраїнської екологічної ліги зазначають, що внаслідок повномасштабної військової агресії росії екосистеми України зазнають нищівного впливу, під загрозою зникнення опинились рідкісні види рослин і тварин, зокрема і кажани. Всеукраїнська екологічна ліга закликає міжнародні природоохоронні організації долучитись до зупинення російського агресора задля збереження біорізноманіття, задля майбутнього!
Джерела: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет
Фото: мережа Інтернет