Версія для друку
Задимлення повітря через горіння торф’яників
Більше тижня тривають пожежі на торфовищах у Київській області. Станом на 5 вересня існують два осередки загоряння торфу в с. Соснівка та смт Димер Вишгородського району, два – у с. Красний Ріг і смт Гостомель Бучанського району, та один осередок торф’яної пожежі в с. Нові Безрадичі в Обухівському районі.
Особливістю горіння торф’яників є здатність розгорятись та поширюватись протягом тривалого періоду часу – місяцями.
 
Горіння торфовищ 1
 
В результаті торф’яних пожеж згорає майже в 10 разів більше біологічної маси, в порівнянні з лісовими пожежами. Це призводить до пірогенної деградації ґрунтів, що означає втрату родючих земель. Під час горіння в атмосферу виділяється значна кількість диму та токсичних газів, «парникові» хімічно активні гази CO2 (діоксид вуглецю), NO (окис азоту), SO2 (діоксид сірки) органічні сполуки NH3(аміак), H2CO (формальдегід), C2ОH12 (бензапірен), феноли, альдегіди) та інші сполуки.
Зберігається дуже високий ризик інтоксикації людей, які живуть поблизу осередків загоряння або тих, які знаходяться в зоні задимлення. Оскільки торф не горить, а тліє, під час пожежі торфовища виділяється величезна кількість диму. Цей дим може перевищувати густоту повітря в 10 разів, через що він піднімається у верхні шари атмосфери і залишається на висоті до 2-5 метрів, на рівні дихання людини. Але окрім шкідливих сполук в атмосферному повітрі, пожежі забруднюють ще й ґрунтові води.
Експерти Всеукраїнської екологічної ліги рекомендують жителям столиці та Київської області:
– зачинити вікна в приміщеннях;
– за можливості зменшити час перебування на вулиці;
– пити багато води.
Джерела: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет
Фото: мережа Інтернет