П'ятниця 19 квіт. 2024
Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба
7 вересня 2020 року світ вперше відзначив Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба.
Ця екологічна дата встановлена Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 19 грудня 2019 року, щоб привернути увагу до проблеми якості повітря.
Забруднення повітря є надзвичайно серйозним екологічним ризиком для здоров’я людини і другою найбільш поширеною причиною смерті від неінфекційних захворювань після куріння тютюну.
Небо над пшеничним полем
 
Небо над пшеничним полем
 
Головною темою Міжнародного дня чистого повітря для блакитного неба в 2022 році для України можна вважати забезпечення потреб у чистому повітрі для кожного, особливо в період військового стану. З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року дії окупантів завдають надзвичайних збитків довкіллю, зокрема, через ведення активних бойових дій значного забруднення зазнає атмосферне повітря.
Обстріли об’єктів промисловості та інфраструктури призводять до пожеж, які спричиняють додаткове забруднення повітря, ґрунту та води.
Продукти горіння, які потрапляють у повітря, складаються з токсичних газів і твердих часток.
Під час детонації ракет та артилерійських снарядів утворюється низка хімічних сполук: вуглекислий газ (CO2), чадний газ (CO), водяна пара (H2O), бурий газ (NO), закис азоту (N2O), діоксид азоту (NO2), формальдегід (CH2О), пари ціанистої кислоти (HCN), азот (N2), а також велика кількість токсичної органіки.
російські окупанти здійснюють обстріли нафтобаз та об’єктів хімічної промисловості. Експерти Всеукраїнської екологічної ліги зазначають, що пожежі на нафтобазах несуть величезну загрозу для довкілля та здоров’я населення.
 
Пожежа на нафтобазі в м. Лисичанськ
 
Пожежа на нафтобазі в м. Лисичанськ
 
Найбільшу небезпеку становлять сажа, сірчана кислота та продукти окислення нафти, які виділяються при згоранні нафтопродуктів. Чорний дим на місці пожежі свідчить про те, що частинки сажі великі, тож вони швидше випадатимуть на землю. Сажа вважається небезпечним забруднювачем повітря: якщо вона потрапляє до дихальних шляхів людини – може відкладатись у носоглотці, трахеї, бронхах і викликати кашель. Окрім того, до повітря та ґрунтів через пожежу можуть потрапити сірчана кислота та бензопірен, який є канцерогеном.
Всеукраїнська екологічна ліга закликає міжнародні організації долучитися до зупинення російського агресора!

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи