Вівторок 16 квіт. 2024
Обстріл гідротехнічних споруд біля Кривого Рогу російськими окупантами
Внаслідок російського обстрілу 14 вересня руйнувань зазнали гідротехнічні споруди Кривого Рогу. Рівень води в ріці Інгулець значно підвищився, річка вийшла з берегів та почала підтоплювати прилеглі території та 112 приватних будинків. 15–16 вересня внаслідок підтоплення знесло лінію електропередач, понад 700 сімей залишилися без світла. Через зруйновані водопроводи без води залишаються близько 8 тисяч людей.
 
Наслідки виходу річки Інгулець з берегів
 
Вода у річці Інгулець, до якої входять Войнівське, Іскрівське та Карачунівське водосховища, набула червоного кольору. Це відбулося через використання для засипки шлюзів гідротехнічної споруди буту, суглинку та щебня, які містять і гематит. Місцеві активісти ВЕЛ слідкують за розвитком подій.
17 вересня під головуванням заступника міністра захисту довкілля Олени Крамаренко проведено екстрену міжвідомчу нараду з приводу аварійної ситуації надзвичайного характеру, яка призвела до забруднення річки Інгулець. Представники міністерства, ДЕІ, місцевих органів влади, науковці, громадськість обговорили ситуацію, заслухали результати лабораторних досліджень, сформували конкретні заходи щодо стабілізації ситуації. У нараді взяла участь Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги, запропонувала ДЕІ та місцевим органам влади провести інвентаризацію найбільш еколого-небезпечних техногенних об’єктів, науковцям розробити практичні рекомендації щодо адекватних дій для локалізації/ліквідації ймовірних аварій, міністерству створити із застосуванням засобів цифровізації джерело інформування населення про загрози техногенного характеру, ОДА, міністерствам і відомствам вжити невідкладних заходів щодо організації системи моніторингу на регіональному та державному рівнях.
Всеукраїнська екологічна ліга наголошує, що ситуація з річкою Інгулець відображає, у значній мірі, рівень еколого-техногенних загроз для всіє нашої країни в умовах російської агресії. І як наші славні захисники на фронті дають відсіч ворогу, так і ми всі маємо докладати усіх зусиль для захисту людей , інфраструктури та довкілля.
Все для нашої Перемоги! Слава Україні!

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи