Четвер 28 бер. 2024
День степу в Україні

Степ займає 40 % площі України, але справжніх цілинних степових ділянок залишилось менше ніж 3 %. У північних районах степової зони України переважає різнотравно-злакова степова рослинність, а далі на південь вона змінюється ковилово-типчаковою, зустрічаються злаки, полини, солянки, житняки. Біологічне різноманіття степу втричі перевищує біорізноманіття діброви. Війна, яку почала Росія завдає нищівних збитків для довкілля, в тому числі під загрозою опинились численні степові ділянки нас Сході та Півдні України, де активно ведуться бойові дії.

Єленецький степ

Єланецький степ

В Україні досі немає юридичного визначення степу, через що навіть в офіційних документах його означують як «малопродуктивні, деградуючі та еродовані землі», що значно ускладнює захист степових ділянок. Одним з механізмів захисту степу у такій ситуації є Закон України «Про Червону Книгу України» та ратифікована нашою державою міжнародна Конвенція з біорізноманіття.

Провальський степ

Провальський степ

Всеукраїнська екологічна ліга упродовж багатьох років займається питаннями збереженням та охорони українських степів. Обласні організації Всеукраїнської екологічної ліги у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській областях та в АР Крим долучались до всеукраїнської громадської кампанії «Збережемо українські степи!» та займалися інвентаризацією степових ділянок.

Ковила 1

Ковила

Всеукраїнською екологічною лігою і залученими провідними фахівцями підготовлено наукове обґрунтування необхідності створення нових ландшафтних заказників у Донецькій області, зокрема, для збереження степових ділянок.

Експерти ВЕЛ провели зустрічі з керівництвом ПЗФ у Донецькій області, огляд територій та визначних місць природоохоронного значення (2018 рік).

Проведено професійну відеозйомку, відеорепортажі здійснені у наступних об’єктах ПЗФ Донецької області:

- Відділення Українського степового природного заповідника «Кам’яні Могили»;

- Відділення Українського степового природного заповідника «Крейдова Флора»;

- Національний природний парк «Меотида»; 

- Національний природний парк «Святі Гори»;

- Регіональний ландшафтний парк «Клебан-Бик»; 

- Регіональний ландшафтний парк «Краматорський»; 

- Регіональний ландшафтний парк «Слов’янський Курорт».

Всеукраїнською екологічною лігою у співпраці з телекомпанією «Орбіта» (м. Покровськ, Донецька область) за підтримки Донецької обласної державної адміністрації було знято перший в Україні науково-популярний повнометражний фільм про степи «Торські степи: життя, смерть… воскресіння?» (2018 рік) – за результатами дослідження територій та роботи голови Наукової ради Донецької ДРО ВЕЛ Бурковського О. П.

Призначення цього фільму – показати всім, які цінні території людство може втратити, якщо не змінить своє ставлення до використання багатств Природи. Повнометражну версію можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=OW321LmcHuw

Діймо разом на захист довкілля!

Cтепи Хортиця

Хортиця

Степи Асканія Нова

Асканія-Нова

Філія ЛПЗ НАНУ Стрільцівський стеg

Стрільцівський степ

Український степовий заповідник 1

Український степовий заповідник

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи