Четвер 28 бер. 2024
Європейський День парків (European Day of Parks)

Національнии природнии парк СиневирЄвропейський День парків був проголошений Федерацією ЄВРОПАРК (EUROPARC Federation). Це європейська організація, яка об’єднує природні території, що перебувають під охороною, у 36 європейських країнах. Цей день був відзначений вперше у 1999 році, нині його святкують щороку по всій Європі 24 травня. Ця дата була вибрана не випадково – саме 24 травня 1909 року в Швеції був створений перший з дев’яти Європейських національних парків.

Свято організували з метою підвищення статусу заповідників Європи, а також для суспільної підтримки їх роботи. Цього дня проводять численні заходи на території і довкола заповідників, щоб привернути увагу до краси природи в Європі та її культурного надбання, висуваючи на перший план їхній захист як сьогодні, так і в майбутньому.

Національнии природнии парк Бузькии ГардПриродоохороннi території України – території, створені з метою охорони природних ландшафтів від надмірних змін внаслідок господарської діяльності людини на території України. Найважливішими з таких об'єктів є заповідники, національні парки, заказники.

Активісти Всеукраїнської екологічної ліги упродовж багатьох років займаються питанням розбудови та охорони природно-заповідного фонду (Детальніше на сайті: https://www.ecoleague.net/pres-tsentr-vel/novyny/2016-rik/lystopad/item/1136-pozytsiia-vel-shchodo-sytuatsii-z-pryrodno-zapovidnym-fondom-na-skhodi-ukrainy ).

заповідник Кедрові ГорганиБойові дії, які розпочали російські загарбники, охопили третину площ природоохоронних територій України. Це середовища існування для тисяч видів рослин і тварин. Ареали деяких рідкісних і ендемічних видів і оселищ опинилися в зоні активних бойових дій, що загрожує їхньому існуванню, наприклад, це цілинні нерозорані степи, крейдяні схили на Донеччині, приморські оселища у південних областях, болота на півночі.

Регіональнии ландшафтнии парк місцевого значення Кінбурнська косаРух важкої техніки, будівництво фортифікаційних споруд і бойові дії пошкоджують ґрунтовий покрив. Це призводить до деградації рослинного покриву і посилює вітрову та водну ерозії. Бойові дії порушують спокій диких тварин і вони або гинуть, або намагаються втекти з гарячих точок. З настанням весни зростає ризик пожеж унаслідок обстрілів.

Всеукраїнська екологічна ліга вимагає рішучих дій від міжнародних природоохоронних організацій для зупинення російського агресора та збереження біорізноманіття.

Природнии заповідник Мис Мартьян

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи