Версія для друку
Всесвітній день мігруючих птахів (World Migratory Bird Day)

Мета Всесвітнього дня мігруючих птахів - розширити знання людей про мігруючих птахів, їх місця проживання та шляхи пересування на нашій планеті. Вона має глобальне охоплення і є ефективним інструментом, що допомагає підвищити поінформованість жителів планети про загрози, з якими стикаються перелітні птахи, їхнє екологічне значення та необхідність міжнародного співробітництва для їх збереження.

Дрізд співочий

Дрізд співочий

Грак

Грак

Грак Одеська область

Граки, Одеська область

Жайворонок польовий

Жайворонок польовий

Історичною передумовою установи цього Дня стала Міжнародна конвенція з охорони птахів, підписана в 1906 році. Всесвітній день мігруючих птахів був ініційований у 2006 році Угодою про збереження афро-азіатських мігруючих водно-болотних птахів у співпраці з Конвенцією про збереження мігруючих видів тварин як глобальна інформаційно-освітня кампанія, спрямована на створення сприятливих умов для мігруючих птахів та середовища їхнього проживання в усьому світі.

Зозуля звичайна

Зозуля звичайна

Зяблик

Зяблик

Качки

Зграя качок

Сезонні міграції птахів - це щорічні перельоти пернатих на значні відстані з місця їх гніздування до місця зимівлі і назад. Міграція птахів, є одним із індикаторів біорізноманіття, здоров'я екосистеми, змін клімату. Більшість птахів здійснює переліт на висоті від 500 до 2000 метрів, проте, деякі летять на висоті більше 6800 метрів, лебеді - 8000 метрів, а гірські гуси - 9000 метрів. Міграційні шляхи – географічно встановлені та незмінні упродовж тривалого часу характеристики безпосереднього переміщення птахів та приурочені зазвичай до русел річок чи гірських хребтів. Всеукраїнська екологічна ліга щорічно проводить тематичні заходи присвячені цій даті.

Кулик сорока

Кулик-сорока

Ластівка міська

Ластівка міська

Лебідь

Лебідь

Внаслідок військової агресії Росії на території України екосистеми зазнають нищівного впливу та деградації, страждають і мігруючі птахи. Під час війни птахи страждають через руйнування місць гніздування, значний рівень шуму через обстріли, рух важкої техніки. Ведення боїв у лісах негативно впливає на птахів, найбільші ризики в таких екосистемах для птахів є розлякування в результаті бойових дій, вирубування лісу, пожежі спричинені обстрілами і підпалювання трави. Під загрозою знаходяться і птахи, які гніздяться у лісах на Півночі України, які постраждали від військові дії, там живуть рідкісні птахи, зокрема червонокнижний вид — чорний лелека.

Лелеки в с. Мощун Київська область

Лелеки у зруйнованому селі Мощун, Київська область

Лелека і ракета

Лелека у полі поряд зі снарядом

У національному природному парку «Меотида» окупанти риють окопи, руйнуючи місця гніздування птахів водно-болотного комплексу таких, як мартин каспійський, кулик-сорока, пелікан чубатий і крячок рябодзьобий. Чисельність птахів цього року скоротиться, адже вони не зможуть нормально провести сезон розмноження. В Одеській області упродовж квітня на території національного природного парку «Тузловські лимани» виявлено вісім локацій загибелі граків загальною чисельністю приблизно 500 птахів внаслідок впливу військових дій.

Мартин каспійский

Мартин каспійський

Сіра чапля

Сіра чапля

Чорний стриж

Чорний стриж

Шпак звичайний

Шпак звичайний

Експерти Всеукраїнської екологічної ліги зауважують, що вплив війни, розпочатої Росією в Україні, на птахів буде залежати від тривалості та інтенсивності дії негативних чинників.

Джерела: національний природний парк «Меотида», національний природний парк «Тузловські лимани»

Фото: соцмережі