Вівторок 19 бер. 2024
Загибель дельфінів у Чорному морі

В акваторії Чорного моря масово гинуть дельфіни через військові дії російських загарбників! За останній тиждень на узбережжі Одещини та тимчасово окупованого Криму викидається все більше дельфінів. В Туреччині ще з кінця лютого зафіксували зростання смертності серед цих ссавців у Чорному морі.

У Чорному морі мешкають три види дельфінів: афаліна чорноморська (Tursiops truncatus ponticus), білобочка чорноморська (Delphinus delphis ponticus) та азовка (Phocoena phocoena relicta). Всі вони занесені до Червоної книги України, тому їхній вилов та комерційне використання заборонені.

nzm 469

Активісти Всеукраїнської екологічної ліги упродовж багатьох років займаються питанням охорони дельфінів від жорстокого поводження (Детальніше на сайті: https://www.ecoleague.net/diialnist/kampanii-na-zakhyst-dovkillia/zakhyst-delfiniv-vid-zhorstokoho-povodzhennia ).

Через військові дії на дельфінів безпосередньо впливають обстріли снарядами з надводних і підводних човнів, використання військових гідролокаторів, опромінення навігаційних приладів ворожих суден.

Дельфін 1

Дельфіни потрапляють у зону опромінення навігаційних приладів суден російських окупантів, а це виводить з ладу їх органи слуху, вони втрачають орієнтацію, як наслідок дельфіни викидатися на берег та гинуть. Визначити масштаби катастрофи вздовж українського узбережжя важко, адже через бойові дії обстежити усі ділянки вздовж моря неможливо.

Загиблі дельфіни на березі Чорного моря

Війна в Україні знищує оселища та особливо цінні території, де існують різні види тварин, що несе загрозу для дикої природи та стійкості екосистем в транскордонному контексті. Тварини гинуть чи отримують поранення від мін, стрілецької зброї, пожеж, стресу від переміщення важкої техніки.

Всеукраїнська екологічна ліга вимагає від рішучих дій від європейських природоохоронних організацій для зупинення російського агресора та збереження біорізноманіття.

Мертвий дельфін

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи