Вівторок 19 бер. 2024
Російські військові влучили ракетою в заповідну частину острова Хортиця

Російські окупанти влучили ракетою в заповідну частину острова Хортиця, почалась пожежа.

Національний заповідник «Хортиця» – це науково-дослідна та рекреаційно-освітня установа, яка здійснює охорону пам'яток історії, культури та природних об'єктів, збирає, вивчає, зберігає та популяризує пам'ятки, пов'язані з історією Запорізького краю та Запорізького козацтва. Утворений у 1965 році, заповідник об’єднав однойменний острів і прилеглі острови та скелі: Байда, Дубовий, Ростьобин, Три Стоги, Середня, Близнюки та урочище Вирва на правому березі Дніпра.

Хортиця 1

Острів Хортиця – це унікальний біокомплекс, на території якого зібрано майже всі види ландшафтів, характерних для півдня України. На території заповідника налічується 1092 види рослин, що становить 72 % від загальної кількості видів флори Запорізької області та більше 250 видів тварин. Плавні Хортиці є зоною абсолютної заповідності, тут заборонено будь-яке втручання людини.

Хортиця 2

Зараз агресор веде бойові дії на території 900 об'єктів природно-заповідного фонду площею 12 406,6 кв км (1,24 млн га), що становить близько третини площі природно-заповідного фонду України. Під загрозою знищення знаходяться близько 200 територій площею 2,9 млн га.

Дії російських збройних сил під час вторгнення грубо порушують права громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля. Відповідно до I Протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, який стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів, прийнятого у 1977 році, від держав, які ведуть війну, вимагається захищати природне середовище від «масштабних, довготривалих і серйозних уражень», та забороняються методи чи засоби ведення війни, «які мають на меті або можуть призвести до» заподіяння такої шкоди.

Хортиця плавні

24-й Принцип Декларації Ріо про навколишнє середовище та розвиток проголошує, що війна за своєю суттю є руйнівною для сталого розвитку. Тому держави поважають міжнародне право, що забезпечує захист довкілля під час збройного конфлікту, і, якщо необхідно, а також співпрацюють заради його подальшого розвитку.

Осередки Всеукраїнської екологічної ліги збирають факти щодо екологічних злочинів Росії на території України. Російські військові злочинці мають бути покараними!

Хортиця плавні 1

Джерела: Запорізька обласна державна адміністрація, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

Фото: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, соцмережі

Площа заповідних територій України уражена війною

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи