Вівторок 19 бер. 2024
День прийняття Рамкової конвенції ООН про зміну клімату

9 травня 1992 року – День прийняття Рамкової конвенції Організації Об’єднаних Націй про зміну клімату (Нью-Йорк, США)

Повінь в Карпатах

Повінь в Карпатах

Повінь в Карпатах 1

Одним з важливих і всеосяжних питань глобального рівня є проблеми зміни клімату та якості атмосфери. Щороку в Україні в атмосферне повітря викидається значна кількість забруднювальних речовин. На одну людину за рік їх припадає близько 150 кг. Майже 65% викидів до війни утворювали стаціонарні джерела забруднення промислових підприємств, які мають велику зношеність основних фондів виробництва. Це насамперед підприємства добувної та металургійної промисловості, які здійснюють близько 40% усіх викидів забруднювальних сполук.

Запоріжсталь

Запоріжсталь

З початком воєнного вторгнення внаслідок ракетних обстрілів виникають пожежі на підприємствах, зокрема хімічної промисловості, природних екосистемах. Під час детонації ракет та артилерійських снарядів утворюється низка хімічних сполук: вуглекислий газ (CO2), чадний газ (CO), водяна пара (H2O), бурий газ (NO), закис азоту (N2O), діоксид азоту (NO2), формальдегід (CH2О), пари ціанистої кислоти (HCN), азот (N2), а також велика кількість токсичної органіки, окислюються навколишні ґрунти, деревина, конструкції. Під час вибуху всі речовини проходять повне окиснення, а продукти хімічної реакції вивільняються в атмосферу.

лісова пожежа

Лісова пожежа внаслідок обстрілу російськими військами

пожежа нафтобаза Рівне

Пожежа на нафтобазі внаслідок обстрілу російськими ракетами, Рівненська область

Метою Конвенції РКЗК є досягнення стабілізації концентрацій парникових газів в атмосфері на такому рівні, який не допускав би небезпечного антропогенного впливу на кліматичну систему. Такий рівень має бути досягнутий у строки, необхідні для природної адаптації екосистем до зміни клімату, що сприятиме забезпеченню подальшого екомномічного розвитку на стійкій основі. Основою дії Рамкової конвенції ООН про зміну клімату є принцип загальної, але диференційованої відповідальності сторін за кліматичні зміни, що відбуваються.

Сторони Конвенції поділяються на 3 категорії:

– країни з перехідною економікою, у тому числі Україна, що прийняли на себе особливі зобов’язання щодо обмеження викидів;

– країни, що прийняли на себе особливі зобов’язання фінансового характеру для допомоги країнам, що розвиваються, та країнам з перехідною економікою, у тому числі шляхом надання екологічно чистих технологій;

– країни, що розвиваються, яким надається науково-технічна й фінансова допомога в дотриманні зобов’язань щодо скорочення викидів парникових газів.

Верховним органом РКЗК ООН є  Конференція сторін конвенції (Conference of the Parties, COP) на якій країни-учасниці збираються щороку. Найвідоміша з них відбулася в 1997 році в японському місті Кіото, на якій був прийнятий Кіотський протокол. У ньому зафіксовано скорочення викидів парникових газів до певного рівня усіма промислово розвинутими країнами.

Забруднення повітря 2

Конвенція підписана 165 державами, має 192 договірних сторін. Україна ратифікувала її в 1996 році.

Всеукраїнська екологічна ліга упродовж багатьох років проводить практичні наукові конференції, круглі столи, просвітницькі заходи присвячені цій даті.

Забруднення повітря 1

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи