Версія для друку
День створення Національного природного парку «Голосіївський»
Всеукраїнська екологічна ліга вітає Національний природний парк «Голосіївський» з 15-ю річницею створення!
НПП «Голосіївський» – це єдиний у Європі національний природний парк, розташований на території мегаполісу. Парк загальною площею 10988,14 га повністю знаходиться в межах м. Києва. Він має тривалу і складну історію заповідання, оскільки понад 10 років природоохоронці вимагали від влади рішення про підвищення статусу цієї зеленої зони.
 
Весна в Голосівському НПП
 
Весна в НПП "Голосіївський"
Голосіївський НПП
 
Емблема НПП "Голосіївський"
Голосіївський НПП 3
 
Ландшафти НПП "Голосівський"
 
Парк складений кількома територіально роз’єднаними лісовими масивами, розташованими у південній частині міста Києва. За характером природних комплексів територія парку належить до лісостепової зони. Основну площу парку займають ліси – 4232,8 га (більше 90% території), болота – 66,2 га і водойми – 45,9 га.
На території Голосіївського лісу і Голосіївського парку ім. Максима Рильського в північній частині НПП є три каскади ставків, що знаходяться в долинах струмків Горіховатський, Дідорівський і Китаївський. На території заказника «Лісники» в південній частині НПП є досить велике озеро напівприродного походження Шапарня (36 га), а також розгалужена система лісових водотоків і боліт у заплаві річки Віти.
 
Один з Китаєвських ставків
 
Один з Китаєвських ставків
 
Грабовий ліс восени
 
Грабовий ліс восени
 
У складі флори парку виявлено 650 видів вищих судинних рослин, 118 видів мохоподібних і більше 60 видів афілофороїдних грибів. Деякі з цих видів мають охоронний статус міжнародного, державного або регіонального рівня. Так, із судинних рослин, що зростають на території парку, 5 видів занесені до Додатку І Бернської конвенції, 1 вид – до Європейського Червоного списку, 24 види – до Червоної книги України і 29 видів є регіонально рідкісними.
 
Учасники програми Екологічними стежками рідної України 1
 
Учасники програми "Екологічними стежками рідної України"
 
Учасники програми Екологічними стежками рідної України 2
 
 
Учасники програми "Екологічними стежками рідної України" на екологічній стежці
 
Учасники програми Екологічними стежками рідної України 5
 
Надзвичайно цінним та різноманітним є тваринний світ парку. На території НПП «Голосіївський» виявлено 31 вид наземних молюсків, 190 видів комах і 181 вид хребетних тварин (з них кісткових риб – 21, земноводних – 10, плазунів – 6 видів, птахів – 100, ссавців – 44 види).
Мальовничі озера, пишні ліси, вікові дуби та багато інших красот природи знаходяться під постійним негативним антропогенним впливом.
 
Біле латаття
 
Біле латаття
 
Загрозами для НПП «Голосіївський» є незаконне намивання піску, господарська та приватна забудова, вирубка дерев, стихійні звалища побутового сміття, необлаштовані місця відпочинку та витоптування заповідних ділянок (детальніше на сайті: https://www.ecoleague.net/.../544-pres-konferentsiia-ta...)..
Незаконне природокористування на території НПП знищує природні екосистеми та створює небезпеку для місцевих червонокнижних видів, що є грубими порушеннями режиму заповідності:
Незаконне видобування піску призводить до осипання берегів та зміни режиму річки. Руйнування берегової зони зумовлюють підтоплення, що вкрай негативно впливає на стан заповідної території.
 
Незаконно збудований маєток на території Голосіївського НПП
 
Незаконно збудований маєток на території "Голосіївського" НПП
 
Браконьєрські вирубки лісів зменшують площу зелених насаджень, які виконують важливу функцію очищення повітря та насичення його киснем, що особливо актуально для такого густонаселеного міста як Київ.
Стихійні звалища побутового сміття є сумним наслідком низького рівня природоохоронного світогляду відвідувачів заповідної території.
Військова агресія росії продовжує знищувати унікальні природні ландшафти України. Всеукраїнська екологічна ліга закликає міжнародні природоохоронні організації долучись до зупинення російського агресора, для збереження довкілля, для майбутнього!
Джерела: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет
Фото: мережа Інтернет