Четвер 28 бер. 2024
Національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології» почав свою роботу
24–25 листопада в онлайн-форматі відбувається щорічний Національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології».
У 2022 році Україна веде героїчну і виснажливу боротьбу проти російської збройної агресії, наслідками якої є бомбардування великих міст
і маленьких селищ, загибель людей. Через обстріли промислових підприємств, місць накопичення небезпечних відходів, об’єктів критичної інфраструктури у довкілля потрапляють отруйні хімічні речовини. На фоні багаторічних проблем поводження з відходами в Україні, сьогодні однією з найгостріших проблем є накопичення відходів війни, які залишаються в містах, селищах, лісах, полях, у воді після бойових дій.
ТВ 1
Представники органів державної влади та місцевого самоврядування, науковці, установи, які працюють у галузі екологічної безпеки та охорони навколишнього середовища, природоохоронні громадські організації, бізнес–структури, які працюють у сфері поводження з відходами, зібрались для обговорення проблем поводження з відходами в Україні.
Стрілець 1
Всеукраїнська екологічна ліга є організатором Національного форуму «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології» протягом десяти років поспіль. Проведення заходу відбувається за сприяння Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. Партнерами Національного форуму у цьому році є Центр екологічної освіти та інформації, ПрАТ «Київспецтранс», юридична компанія «Greco Law Company».
Ключова тема Форуму 2022 року – Дорожня карта реалізації Закону України «Про управління відходами».
Бондаренко
Метою Форуму є визначення пріоритетних шляхів реалізації Закону України «Про управління відходами», вирішення проблем перероблення
та утилізації відходів війни без негативного впливу на довкілля, сприяння залученню інвестицій у створення екологічно дружньої інфраструктури перероблення відходів, впровадження природоохоронних ініціатив та проєктів, налагодження та зміцнення транскордонного співробітництва, впровадження засад збалансованого (сталого) розвитку в Україні, реалізація екологічно дружніх, ресурсо- та енергоефективних технологій, сприяння співпраці органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, науки, бізнесу.
У 2022 році Форум об’єднав більше 380 учасників з усіх регіонів України, серед яких: депутати, науковці, експерти, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, територіальних громад, природоохоронних громадських об’єднань, міжнародних організацій, комунальних та бізнес-структур.
Учасники 2
В перший день роботи Національного форуму Міндовкілля України презентувало Дорожню карту реалізації Закону України «Про управління відходами», учасники обговорили питання нормативно-правового регулювання у сфері поводження з побутовими та промисловими відходами, відходами руйнації в Україні, та наближення українського законодавства до європейських правил і стандартів. Представники департаментів та управлінь екології ОДА, науковці, громадські активісти розглянули проблемні питання та позитивний досвід у розробленні та реалізації Регіональних планів управління відходами.
Учасники 3
Особливу увагу було приділено екологічно дружнім технологічним рішенням для перероблення та повторного використання відходів війни та руйнації, що утворені внаслідок російської збройної агресії, розглянуто досвід інших країн. Учасники форуму презентували свої дослідження щодо негативного впливу сміттєзвалищ та місць розміщення промислових відходів на природні екосистеми та здоров’я населення, , висвітлили проблемні питання поводження з небезпечними відходами в Україні (докладніше на сайті ВЕЛ www.ecoleague.net).
25 листопада Національний форум продовжить свою роботу.
Підключитись можна за посиланням:
Тема: Національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології» (25 листопада 2022 року)
Час: 25 листопада 2022 року, 09:30, Київ
Ідентифікатор конференції: 927 139 8279
Код доступу: 4xfBSb
 
 

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи